• Aanstaande zaterdag, 18 maart dus, is het landelijke opschoondag. Help je mee de Grunobuurt opruimen?

    Zaterdag gaan we gewapend met vuilniszakken en grijpertjes de buurt in om rondslingerend plastic, papier, karton en alles wat ertussenin zit op te ruimen. Tijdens de schoonmaakactie van 2019 zijn er zo maar liefst 30 vuilniszakken gevuld 😮

    Waar en wanneer precies?

    • Start: 12.00 uur bij de buurtbieb in het noordelijk deel van de buurt (bij Typhoon)
    • Eind: uiterlijk 15.00 uur bij Koppel

    ... en uiteraard is er koffie, thee en lekkers :)


    Grunobuurt schoon dankzij mij!

  •  

    namens Buurtcentrum Stadspark en WIJ

     

    Alle informatie vind je op onderstaande aankondiging. Vrije toegang voor buurtbewoners en bezoekers Buurtcentrum

    OliebollenBC2022

  •  

    namens Buurtcentrum Stadspark

     

    Alle informatie vind je op onderstaande aankondiging. Belangrijk is dat je je wel even aanmeldt; dat kan tot maandag 19 december.

     

  •  

    namens de gemeente Groningen

    Rondom de kinderboerderij in het Stadspark is tijdens oud en nieuw een vuurwerkvrije zone. Dit is een gebied waar helemaal geen vuurwerk afgestoken mag worden. Met de vuurwerkvrije zone wil de gemeente de dieren beschermen tegen het gevaar, de schade en overlast van vuurwerk.


  • Vrijdag 25 november ben je weer van harte welkom voor een drankje, een snackje en om gezellig bij te praten met buurtgenoten in Gruno's Buurtcafé! Een kaartje leggen, sjoelen of een ander spelletje doen? Het kan allemaal in de KelderBar van Buurtcentrum Stadspark.

    • Lorentzstraat 11 (Buurtcentrum Stadspark)
    • vanaf 20.00 tot max. 00.00 uur
    • cash only

    We zien je graag in de KelderBar!
    Neem je buren gezellig mee :)

    Hartelijke groeten van de Activiteitengroep Grunobuurt,
    Jan, Marin, Tineke, Maartje en Bouke


  • tekst: organisatie Hullabaloo Festival

    Aan bewoners en bedrijven in de omgeving van de Drafbaan, Groningen

    Datum: 16 augustus 2022

    Betreft: Hullabaloo Festival, zaterdag 27 augustus 2022

    Geachte heer, mevrouw,

  •  

    Beste buurtgenoten,

    Vrijdag 29 juli is 't Buurtcafé weer geopend vanaf 20.00 uur. En bij mooi weer verwelkomen we je natuurlijk graag op het terras.

    In juli en augustus is er geen Eetcafé!

    Een fijne vakantie gewenst.

    Hartelijke groet,

    Jan, Marin, Tineke, Maartje en Bouke

     

    Gruno's Buurtcafé is geopend op de laatste vrijdag van de maand.... dus weer op 26 augustus.


  • namens Nijestee

    We zijn halverwege de wijkvernieuwing Grunobuurt. We hebben twee nieuwe woongebouwen opgeleverd en de speeltuin is klaar. Dus tijd voor een buurtfeestje om elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, beter te leren kennen.

    KOM JE OOK?

    Wanneer: Zaterdag 14 mei, tussen 14-16 uur
    Waar: Bij de speeltuin (James Wattstraat / Westinghousestraat)

     

    De speeltuin werd al in 2018 ontworpen. Ook kinderen uit de buurt (van 8-12 jaar) hebben toen meegedacht over de inrichting en hun wensen ingebracht. Op onderstaande foto van 28 maart j.l. is de speeltuin nog in aanbouw. Ook zo benieuwd hoe het geworden is als het helemaal af is?




    Lees ook deze artikelen:

  •  

    namens de Grunobuurt Activiteitengroep

     

    Beste buurtgenoten,

    Hierbij belangrijke informatie over zondag a.s.

    Vanaf 10.30 uur staat de koffie en thee klaar in Gruno's Buurtcafé.
    Locatie: KelderBar, Lorentzstraat 11.

    De wandeling zelf start om 11.00 uur; we verzamelen dan bij de ingang van het Stadspark (locatie Concourslaan).
    Je kunt hier dus ook nog aansluiten! De wandeling zelf duurt tot uiterlijk 12.30 uur.

    Afsluiten doen we weer in Gruno's Buurtcafé. Nu met een lekkere kop soep en een broodje (tot uiterlijk 13.00 uur).

    Wij hopen op jullie aanwezigheid én toepasselijk seizoensweer.

    Hartelijke groet,

    de Activiteitengroep!

    PS:
    Je hoeft je niet aan te melden.
    En jouw deelname is gratis.


    Lees ook deze artikelen:

     


  • Vrijdag 25 maart is Gruno’s Buurtcafé weer geopend van 20.00 tot 00.00 uur. Ontmoet buurtgenoten onder het genot van een drankje en een hapje. Een kaartje leggen, sjoelen of een ander spelletje doen? Het kan er allemaal.

    We zien je graag in de KelderBar van Buurtcentrum Stadspark!
    Neem je buren gezellig mee :)

    Gruno's Buurtcafé is open op de laatste vrijdag van de maand. Dus wéér op vrijdag 29 april en vrijdag 27 mei.

    Hartelijke groeten van de Activiteitengroep Grunobuurt,
    Jan, Marin, Maartje en Bouke


  • Woensdag 7 december is er weer een 'spreekbuurtje': een soort spreekuur voor de buurt, maar dan een half uurtje. Je kunt dan samen met aanwezige buurtbewoners zaken rond wonen, verkeer of leefbaarheid bespreken. Je kunt natuurlijk ook even komen bijpraten. Bij een spreekbuurtje zijn ook altijd een of meer leden van de wijkraad aanwezig.

    • Tijd: 19.30 - 20.00 uur
    • Locatie: Koppel (Grunostraat 1) 

  •  

    namens de gemeente Groningen


    Helaas kunnen we oud en nieuw weer niet vieren zoals we dat voor 2020 graag deden. Nederland is in lockdown tegen de verspreiding van het coronavirus. Vier oud en nieuw daarom thuis, met uw eigen gezin of huisgenoten. Evenementen en feesten zijn niet toegestaan. Ook is er een landelijk verbod op vuurwerk.

    Burgemeester Koen Schuiling: “Maak het thuis gezellig, wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en beperk het vuurwerk tot de sterretjes die u wellicht nog had liggen. Met ieders medewerking
    maken we er een veilige, en toch gezellige jaarwisseling van. Met elkaar komen we ook deze lockdownperiode door.”

    Vuurwerkverbod
    In het hele land is vuurwerk verboden tijdens oud en nieuw 2021-2022. U mag het niet verkopen of afsteken. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis
    moeten. Door het coronavirus is de werkdruk in de zorg al een lange tijd te hoog. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

    Carbidschieten
    Carbidschieten is verboden binnen de bebouwde kom. Dit verbod is er omdat carbidschieten gevaarlijk kan zijn voor mensen, dieren en gebouwen. Wie geen ervaring heeft, loopt extra kans om gewond te raken. Ook geeft carbidschieten overlast voor de omgeving. Carbidschieten mag alleen onder strenge voorwaarden buiten de bebouwde kom. Dan mag het tussen 31 december 10:00 en 1 januari 02:00 uur, alleen als het veilig kan en niet op de openbare weg. Bekijk de regels op gemeente.groningen.nl/oud-en-nieuw-vieren-en-corona. Tips voor veilig carbidschieten staan op de website Wie is de BOCK: wieisdebock.nl.

    WIJ Groningen
    In de aanloop naar oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling zijn de medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Ze maken rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met onder meer
    buurtbewoners, verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en andere lokale organisaties. Hebt u vragen, ideeën of zorgen? U kunt contact opnemen met het WIJ-team in de buurt. Adres en telefoonnummer vindt u op wij.groningen.nl.

    Overlast melden
    Overlast van bijvoorbeeld vuurwerk en carbid kunt u melden bij het Meldpunt Overlast en Zorg. Het Meldpunt Overlast en Zorg is bereikbaar via tel. 050-587 58 85, maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur, en via de website: gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden. Ervaart u op dit moment ernstige overlast en denkt u dat ingrijpen door de politie nodig is? Bel de politie: 0900-8844. Bij acuut gevaar belt u 112.

  •  

    De buurtbewoners welke actief zijn in de wijkraad, de activiteitengroep / Gruno's Buurtcafé en de webredactie wensen u een fijne Jaarwisseling en een gezond, voorspoedig nieuwjaar!

     

  •  

     

    De activiteitengroep van de Grunobuurt organiseert in de oktobermaand weer een Seizoenswandeling.

    Deze wandeling is ongeveer 5 km. Loop je ook gezellig mee?

    Datum: zondag 24 oktober
    Verzamelen:vanaf 10.15 uur bij ingang Stadspark (Concourslaan).
    Vertrektijd: 10.30 uur


  • Zaterdag 2 oktober staat de Gezonde Huiskamer bij Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11. Tussen 9.30 en 17.30 uur kun je daar een leefstijlcheck laten afnemen. De check is gratis. Opgeven is niet nodig.

    naar: Meergezondejaren.nl

    In de Gezonde Huiskamer krijg je de kans om te testen hoe het met jouw gezondheid is gesteld. In de bus wordt bijvoorbeeld je lichaamssamenstellingen gemeten en je knijpkracht getest. Ook worden vragen gesteld over o.a. voeding, bewegen en sociaal. Samen met de leefstijladviseur ga je in gesprek over de uitslag en wat een gezonde leefstijl voor jou betekent.

  •  

    Vrijdag 29 oktober ben je weer van harte welkom voor een drankje en om gezellig bij te praten met buurtgenoten in Gruno's Buurtcafé!

    Vanaf 20.00 uur tot uiterlijk 00.00 uur. Uiteraard kun je ook deze keer een spelletje doen, sjoelen of gewoon kletsen aan de bar.
    Drankjes zijn verkrijgbaar tegen contante betaling. Er is koffie, thee, fris, bier, wijn en alcoholvrije pils.


  • Wapens zijn nergens goed voor. Van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober 2021 kun je straffeloos je wapen(s) inleveren.

    Messen, dolken, sabels en neppistolen enzo

    Steek-, slag- en stootwapens en nepwapens kun je van maandag tot en met vrijdag 15 oktober inleveren bij de politiebureaus in de stad. Daarnaast zijn er elke doordeweekse avond twee mobiele inleverpunten in de wijken. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat je bestraft kunt worden voor het wapenbezit.

    Vuurwapens en explosieven

    Ook is het mogelijk vuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Daarvoor moet je een afspraak met de politie maken via 0900 - 8844.

    Alle inleverpunten staan op onderstaande kaart. Meer informatie vind je in dit artikel.

    UPDATE vrijdag 22 oktober 2021: Jongeren doen afstand van 3.300 wapens bij inleveractie – NU.nl

  •  

    In de zomervakantie staat de spelbus - op de donderdagmiddag - in de Grunobuurt. Op donderdag 15 juli de speciale opening om 14.30 uur.
    Alles wat je moet weten vind je op de flyer!

     


  • Door afdeling Stadsprogramma – gemeente Groningen | Brief aan bewoners en ondernemers aan de Paterswoldseweg

    Geachte mevrouw, mijnheer,

    Het asfalt op de rijbaan van de Paterswoldseweg is, tussen benzinepomp en de afslag Parkweg, aan vervanging toe. Op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli werkt aannemer KWS Infra in dit deel van de Paterswoldseweg. In deze brief leest u meer over deze werkzaamheden.

    Asfalt frezen en opnieuw aanbrengen

    De rijbaan van de Paterswoldseweg wordt tussen Parkweg en benzinepomp opnieuw geasfalteerd met geluidsreducerend asfalt. Op zaterdag 3 juli start aannemer KWS Infra om 06.00 uur met het vervangen van het asfalt. Om 21.00 uur stopt de aannemer en gaat dan verder op zondag 4 juli vanaf 07.00 uur. Die dag is de rijbaan om 18.00 uur weer geopend voor verkeer.

    Wat merkt u van het werk?

    Tijdens de werkzaamheden is de Paterswoldseweg, tussen Muntinglaan en de Parkweg, voor automobilisten afgesloten. Een omleiding is met borden aangegeven. Ook de corona-vaccinatielocatie in MartiniPlaza is tijdens de werkzaamheden via een omleiding bereikbaar. De parkeervakken in dit deel van de Paterswoldseweg zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten. Dit wordt aangegeven met parkeerverboden. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden de fiets- en voetpaden gebruiken.

    Planning

    Op zaterdag 3 juli wordt er gewerkt van 06.00 uur tot 21.00 uur. De aannemer zet zich in om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, maar het frezen van het asfalt zal in de buurt goed te horen zijn. In de middag wordt het nieuwe asfalt aangebracht, dat maakt niet zo’n herrie. Op zondag 4 juli wordt de belijning op de weg aangebracht en komen de lussen voor de verkeersregelinstallaties in het asfalt.

    Informatie

    Hebt u vragen naar aanleiding van deze informatie? Neemt u dan contact op met Ronald Rosman van de gemeente Groningen, via t. 14 050 of per mail [adres bekend bij de redactie]@groningen.nl Tijdens de werkzaamheden kunt u contact opnemen met [naam en telefoonnummer bekend bij de redactie].

    Met vriendelijke groet,
    Mirjam van der Feen, stadsdeelbeheerder Zuid


    Lees ook deze artikelen:

     

  •  

    Je bent weer van harte welkom - op vrijdag 24 september - voor een drankje en om gezellig bij te kletsen met buurtgenoten.

    Vanaf 20.00 uur tot uiterlijk 00.00 uur.

    Vanwege maatregelen niet in de KelderBar maar in de bar (grote zaal) + terras bij mooi weer.
    Drankjes zijn verkrijgbaar tegen contante betaling. Er is koffie/ thee, frisdrank, bier, wijn en alcoholvrije pils.

    Tot vrijdagavond 24 september in Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11!

    2021 08 27 20.12.44


  • UPDATE 2024
    De 'schoolstraat' bleek geen succes. De Lorentzstraat is een doorgaande weg. Er zijn onenigheden geweest tussen bezorgers en degenen die de straat hebben afgesloten; de afsluiting is onvoldoende gecommuniceerd met omwonenden; vrijwilligers hebben zich niet gemeld. 


    namens burgemeester en wethouders van Groningen

    Beste bewoner, ondernemer of organisatie,

    Van maandag 19 april t/m vrijdag 9 juli 2021 wordt de Lorentzstraat, gelegen aan de achteringang van basisschool De Starter, tijdelijk een ‘Schoolstraat’. Dit betekent dat deze straat aan het begin en einde van de schooldag kort wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De weg blijft wel open voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten.


  • Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers, het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 40 soorten. En het allermooiste? De jonge boompjes zijn aan te schaffen met een forse korting voor 1 euro per stuk! Denk aan boompjes van ongeveer 60-80 cm hoog. Vanaf 1 maart kunnen inwoners van de gemeente Groningen hun bomen bestellen. Op 19 en 20 maart kunnen de bestellingen worden afgehaald.

  •  

    Hoewel Stadspark Natuurlijk! digitaal (m.b.v. de websiteen een Facebookpagina) al redelijk bekendheid heeft gekregen denkt de groep dat er toch veel omwonenden (nog) niet weten wat de gemeente voor plannen heeft met het Stadspark. Via een papieren flyer wil de actiegroep daar verandering in aanbrengen en deze zal huis aan huis verspreid worden in de omliggende wijken.

    Hieronder de flyer. Meer informatie op de website van actiegroep Stadspark Natuurlijk!


  • De gemeente Groningen heeft de ambitie om van de drafbaan in het Stadspark het groenste evenemententerrein van Nederland te maken. Begin oktober 2020 vroeg de gemeente aan omwonenden om mee te denken over duurzaamheid, verkeer, inrichting van het terrein, het hanteren van mogelijke overlast en ideeën over andere evenementen dan (grote) concerten en festivals.


  • foto door MEAX / www.meaxprod.fr via Unsplash

    Kerst 2020 zal anders zijn dan andere jaren. Toch blijft het leuk om een boom te versieren, de kerstster voor het raam te hangen of je tuin of balkon uitbundig te verlichten. Hoe leuk is het om je kerstsfeer met elkaar te delen?

    Deel daarom je kerstige foto onder de hastag #grunokerst op Facebook, Instagram of Twitter en laat al je Grunoburen meegenieten! Je kunt je foto natuurlijk ook mailen naar info@grunobuurt, dan delen wij ’m voor je.

    Dus struin nog even op zolder of kijk in de kelderkast en maak er wat moois van!

    Have a veilige #GrunoKerst 🎅🏻 🎄

    Liefs,
    redactie Grunobuurt.nl

    Twitter: @grunobuurt
    Facebook: grunobuurt.groningen
    Instagram: @grunobuurt
    Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


    Lees ook deze berichten:

     

  • Door Wijkraad Grunobuurt

    Hallo buren en buurtgenoten,

    Dit jaar geen knallend uiteinde, geef gehoor aan het verbod op vuurwerk, en een veilige & geruste jaarwissel 2020-2021

    Graag willen we jullie aandacht vragen voor het volgende:

    Zoals we allemaal weten is dit jaar anders door Corona. Door Corona zijn de zorg, ziekenhuizen en de handhaving extra belast. Daarom willen we in onze buurt de bewoners verzoeken om dit jaar geen vuurwerk af te steken en gehoor te geven aan het vuurwerk-verbod.

    Door dit jaar geen vuurwerk af te steken kunnen we allemaal een steentje bijdragen om de zorg, de hulpverleners en de politie te ontlasten.
    Met het tijdelijk vuurwerk verbod dit jaar is er een ‘zero tolerance’ op het afsteken van vuurwerk; mocht u iets zien of horen dan vragen we u om de politie te bellen op het algemeen telefoonnummer 0900 - 8844.

    Tijdens de maand december is er een speciaal team actief dat gehoor geeft aan (vuurwerk)meldingen en bereikt kan worden via het algemene telefoonnummer van de politie 0900 - 8844 of melden via; https://gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden

    Samen kunnen we helpen om het veiliger te maken en de ziekenhuizen niet onnodig te belasten.

    De wijkraad wenst jullie veilige feestdagen en een goed 2021.

    Wijkraad Grunobuurt
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  • Door Nijestee

    Oplevering Lampisterie

    De 101 woningen in Lampisterie worden vanaf begin januari 2021 opgeleverd. De eerste bewoners krijgen op 5 januari 2021 de sleutel van hun nieuwe woning. Vanwege de corona-maatregelen doen we de sleuteluitgifte in delen. Alle bewoners hebben eind januari de sleutels van hun nieuwe woning.

    Om de verspreiding van corona tegen te gaan organiseren we op dit moment geen open dag voor Lampisterie. Buurtbewoners kunnen Lampisterie nu niet van binnen bekijken. We hopen dat dit bij Tractie te zijner tijd wel kan.

    Flora en fauna

    Op het binnenterrein van Lampisterie zijn hagen en 3 bomen geplant. De hagen in de voortuinen van de woningen in Lampisterie zijn met kerst allemaal geplant.

    Leuk weetje: in totaal komen 75 nestkasten in Lampisterie:
    - 45 voor gierzwaluwen
    - 16 voor vleermuizen
    - 14 dubbele kasten (2 onder 1 kap) voor huismussen


  • door WIJ

    De medewerkers van WIJ Groningen zijn in de aanloop van oud en nieuw veel aanwezig in de buurt om vanuit daar met de bewoners in gesprek te gaan over oud en nieuw. We zijn benieuwd hoe de bewoners in de buurten oud en nieuw in dit bijzondere jaar voor zich zien en of men zich zorgen maakt en waar wij, op een coronaproof manier, toch nog ondersteuning kunnen bieden om deze zorgen zoveel mogelijk weg te nemen.

    Dit doen we met de verschillende WIJ-collega’s in de verschillende gebieden waar WIJ actief is. We maken contact door middel van dagelijkse straatrondes door de wijken, onderhouden contact met actieve (bewoners)verenigingen, speeltuinen, buurthuizen etc. om vanuit daar in gesprek te blijven met de buurt over oud en nieuw. Daar waar nodig  hebben we contact met onze samenwerkingspartners in de wijken.



  • Door de gemeente Groningen

    Oud en nieuw vieren en corona

    Helaas kunnen we oud en nieuw dit jaar niet vieren zoals we dat altijd graag doen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseren we u dringend om ook tijdens de jaarwisseling afstand te houden, drukke plekken te mijden en oud en nieuw zoveel mogelijk thuis te vieren, met uw eigen gezin of huisgenoten. Evenementen en feesten zijn dit jaar helaas niet toegestaan.

    Ondersteuning in de wijken

    In de aanloop naar oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling zijn de medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Inwoners en bewonersverenigingen kunnen bij hen terecht als ze vragen hebben of zich zorgen maken. De WIJ-medewerkers maken dagelijks rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met o.a. verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en organisaties.

    Hebt u vragen, ideeën of zorgen? U kunt contact opnemen met het WIJ-team in de buurt. Adres en telefoonnummer vindt u op www.wijgroningen.nl.


  • Dinsdagavond 20 oktober werd rond 20.30 uur een 36-jarige buurtbewoner beschoten op het balkon van zijn appartement aan de Huygensstraat. Het slachtoffer keek vanaf het balkon wie er beneden aanbelde en werd direct beschoten. De schutter vuurde twee kogels af en raakte het slachtoffer in zijn hand. De politie spreekt van een moordaanslag.
    De middag na de uitzending is bij de politie één tip binnengekomen. De politie verzoekt buurtbewoners en mensen die dinsdagavond 20 oktober nogmaals naar de beelden te kijken en tips door te geven.  


  • Door gemeente Groningen

    Wat vindt u belangrijk in de gemeente Groningen? Wat zou u de gemeenteraad willen meegeven? Ga op donderdag 29 oktober in gesprek met raadsleden. Online in deze coronatijd. Dus gewoon vanaf de bank of aan de keukentafel. 


  • Namens Nijestee

    Lampisterie is uit de steigers en het gele doek is verwijderd. De woningen en het woongebouw worden momenteel verder afgewerkt. We verwachtten de woningen in Lampisterie half november 2020 op te kunnen leveren. Helaas gaat dit niet lukken, onder andere door vertraging in het aansluiten van de nutsvoorzieningen. 


  • Door Kern met Pit

    Wil je ook graag een buurtmoestuin, een speeltuin of een kunstproject in je wijk opzetten? Of heb je een ander idee voor je buurt? Dan is het nu tijd voor actie! Kern met Pit daagt je uit om binnen een jaar deze droom te verwezenlijken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, hoe kom je aan geld? Hoe kom je aan extra handjes? Hoe regel je een vergunning bij de gemeente?


  • Door gemeente Groningen

    Bewoners gezocht om mee te denken over ontwikkeling Drafbaan als evenemententerrein

    De gemeenteraad heeft op 9 september besloten dat de gemeente de Drafbaan verder mag ontwikkelen als evenemententerrein. Uit reacties begrijpen we dat veel omwonenden niet precies weten wat dit voor hen betekent. Daarom stuurt de gemeente in oktober een brief om bewoners te informeren over zaken als hoeveelheid evenementen, geluidsniveau en bezoekersaantallen. De vastgestelde kaders hiervoor zijn geformuleerd in het evenementenbeleid en het bestemmingsplan.


  • Op vrijdag 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, slaan Klimaatadaptatie Groningen en Fossielvrij Weekend de handen ineen. Tijdens een live online avonduitzending vanuit de EM2 wordt een ‘groene’ pubquiz georganiseerd. Tijdens de uitzending wordt daarnaast bekend gemaakt wie de Groene Burgermeester van Groningen is en wordt de Grunneger Fietstour du Klimaatboer gelanceerd. Daarnaast wordt er voor het eerst kennis gemaakt met het kunstwerk de ‘Grunneger Woaterkop’ en laten regionale jonge klimaatambassadeurs van zich horen.

    Het avondprogramma, van 20.00 – 21.30 uur, staat op vrijdag 9 oktober in het teken van de pubquiz waarbij kennis over fossielvrij vervoer, klimaat(adaptatie) en duurzaamheid wordt getoetst. Meedoen aan de pubquiz is gratis, aanmelden kan via Fossielvrijeweken.nl. Er zijn verschillende prijzen beschikbaar gesteld voor de teams met de meeste groene kennis.


  • UPDATE: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is de Nature Walk van 25 oktober afgelast. Gekochte tickets zijn nu geldig voor de volgende editie. Meer informatie vind je op Naturewalkgroningen.nl

    Op zondag 25 oktober vindt de tweede editie van de Nature Walk Groningen plaats. Een wandelevenement met routes van 11 en 20 km door De Onlanden, het prachtige natuurgebied bij de stad Groningen.

  •  

    Vanaf vandaag kunnen Stadjers kiezen wie van vijf kandidaten de eerste Groene Burgemeester van Nederland wordt. De kandidaten hebben allemaal een erg verschillende achtergrond. Ze presenteren zichzelf, en hun plannen, vandaag op de website www.groeneburgemeester.nl, waar ook direct gestemd kan worden. De winnaar wordt op de dag van de duurzaamheid, 9 oktober aanstaande, officieel geïnstalleerd.


  • Maandagavond 28 september a.s. ben je van harte welkom op het Nazomer Spreekbuurtje!

    Deze keer niet op de gebruikelijke eerste maandag van de maand.... omdat we wat te vieren hebben. Ook zo benieuwd? Wees er dan bij!

    Aanvang is om 19.15 uur en de Westinghousestraat(bij Typhoon, bij de groene 'grasblurbs') is the place to be...

  •  

    Inverband met Corona dit jaar geen Lente-Kriebels maar Nazomer-Kriebels in de Grunobuurt.

    Hoewel onze Grunobuurt een relatief fruitige buurt is, zijn er altijd hoekjes die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Die schoonmaakaandacht gaan we zaterdag 19 september van 10.00 tot 13.00 weer geven, want opgeruimd staat tenslotte netjes. We verzamelen om 10 uur in de Rank (zie hieronder voor adres/ locatie) waar de koffie, thee en limonade klaarstaat.

  •  

    Dit najaar kunnen Stadjers een Groene Burgemeester kiezen. Zij of hij neemt het op voor het ‘groen’ in de gemeente. De nieuwe functionaris wordt actief aanspreekpunt en steunpunt voor Groningers die de stad koel willen houden en groener willen maken. De Groene Burgemeester is een eretitel maar krijgt een serieuze positie in het beleid rond klimaatadaptatie. Groningen is hiermee de eerste gemeente in Nederland met een Groene Burgemeester.

    Vanaf 30 augustus kunnen kandidaten zich aanmelden, en vanaf 15 september kan er gestemd worden. De uitslag wordt op de dag van de duurzaamheid, 9 oktober, bekendgemaakt. De Groene Burgemeester wordt voor één jaar gekozen. De functie is vrijwillig en kan naar eigen inzicht worden ingevuld.

    Kandidaten kunnen zich melden via de speciale website: www.groeneburgemeester.nl

  •  

    Doe mee met het leefbaarheidsonderzoek!

    Iedereen ontvangt in september een brief van de burgemeester met het verzoek deel te nemen aan het leefbaarheidsonderzoek van de gemeente. Vul deze zo snel mogelijk in!

    De resultaten worden door de gemeente gebruikt voor verbeteringsplannen voor onze wijk de Grunobuurt. In de brief staat een persoonlijke inlogcode, waarmee de vragenlijst online kan worden ingevuld. Bovendien maken deelnemers kans op een sportcheque voor het zwembad of de ijsbaan. Doen!

    De onderzoeksgegevens worden onder meer verwerkt in wijk- en dorpskompassen en dienen daardoor als basis voor beleid. De gemeente gebruikt de resultaten onder andere voor verbeterplannen voor wijken en dorpen.

     


  • In de Grunobuurt is het vierde woonblok van Nijestee – genaamd Lampisterie – bijna klaar! Lampisterie krijgt 101 appartementen in de sociale huur, waarvan 15 woningen bestemd zijn voor jongeren met een lichamelijke beperking. Als alles volgens planning verloopt levert Nijestee Lampisterie 16 november 2020 op. Half oktober wordt duidelijk wat de definitieve opleverdatum is.

    In de week van 24 augustus (week 35) start Nijestee met de verhuur van de eerste appartementen. De appartementen worden tot en met week 43 (de week van 19 oktober) stapsgewijs aangeboden via WoningNet.


  • UPDATE: Sinds september 2020 is een deel van de projectgroep verdergegaan als actiegroep Stadspark Natuurlijk!

    Vlak voor het zomerreces heeft het college van burgemeester en wethouders een raadsvoorstel ingediend waarin onder andere gevraagd wordt om Drafbaan Stadspark ‘in principe te ontwikkelen als evenemententerrein’. Volgens dit voorstel moet de Drafbaan uitgroeien tot de groenste evenementenlocatie van Nederland. In de Grunobuurt (en Laanhuizen) is hierover onrust ontstaan. Hoewel dit plan al jaren in de lucht hangt, is het bij velen rauw op het dak gevallen. Het plan om de Drafbaan te ontwikkelen als terrein voor meer grootschalige evenementen heeft immers ingrijpende gevolgen voor de directe leefomgeving én voor het Stadspark in het geheel.

    Inmiddels hebben een aantal bezorgde omwonenden hieromtrent een projectgroep gevormd. Deze groep wil zich niet presenteren als actiegroep tegen de evenementenlocatie, maar wil actief en constructief meedenken. Uiteraard wordt hierbij wél het belang van omwonenden als uitgangspunt genomen.
    Omwonenden uit andere omliggende wijken zijn welkom om aan te sluiten. De groep werkt onafhankelijk van Wijkraad Grunobuurt, maar daar waar nodig kan de Wijkraad ondersteuning bieden.


  • In samenwerking met Gruno’s Buurtcafé houdt een aantal buurtgenoten in augustus twee keer een pop-up spreekbuurtje in de open lucht. En wel op maandag 3 en maandag 17 augustus op het plein van Buurtcentrum Stadspark.

  •  

    Beste bezoekers van het buurtcentrum Stadspark,

    Het besluit om in verband met de Coronamaatregelen dicht te gaan tot na de zomervakantie, vinden wij uiteraard heel vervelend. We hadden het graag anders gezien maar zolang er nog veel onduidelijkheid bestaat over de aard van de besmettelijkheid van het virus, nemen wij liever het zekere voor het onzekere.
    Wij missen de gezelligheid en de drukte van het buurtcentrum en dat zal voor jullie waarschijnlijk ook zo zijn. We gaan ervan uit dat de meeste activiteiten weer in september zullen starten, zij het misschien met een iets kleiner deelnemersaantal. Volg berichten hierover op onze website (https://buurtcentrumstadspark.nl)

    Wel bent u welkom voor een kopje koffie en een praatje op maandag, donderdag en vrijdag. Er zijn dan medewerkers aanwezig, die alvast bezig zijn met het voorbereiden van het nieuwe seizoen.

    We wensen iedereen een goede zomer en hopen jullie terug te zien in goede gezondheid!
    Hartelijke groeten van het bestuur en de medewerkers.
     


  • Van 15 juni tot en met 6 juli houden een aantal buurtgenoten elke maandag van 19.30 tot 20.00 uur een pop-up spreekbuurtje. Buiten en elke keer op een andere plek in de buurt.


  • De gemeente Groningen wil elektrisch rijden stimuleren en daarom worden het aantal openbare laadpalen uitgebreid. Maar waar moeten de openbare laadpalen worden geplaatst?

    Om daar achter te komen, heeft de gemeente een strategische plankaart met mogelijke locaties online gezet met het verzoek of jij de plankaart wilt controleren:


  • Beste Grunobuurters, de gemeente Groningen wil aan de slag met een nieuwe mobiliteitsvisie. En daarvoor zou de gemeente vanuit het volk zoveel mogelijk ideeën, opmerkingen en vooral antwoorden willen gebruiken om dit handen en voeten te geven. Dit is een oproep voor de Grunobuurt én ommeland. Dus iedereen die in Groningen woont, gaat wonen of wil wonen mag meedoen!


  • Trebbe Bouw heeft vrijdag 1 mei een publicatiebordje geplaatst bij de bouwplaats van nieuwbouwblok Tractie. Het bord hangt aan het hek op de hoek van de James Wattstraat/Hoornsediep.


  • De bewoners hebben deze nieuwsbrief gewoon in maart ontvangen. Door omstandigheden is de redactie van Grunobuurt er niet eerder aan toe gekomen om de nieuwsbrief ook hier te publiceren. Hierdoor kan een deel van de informatie inmiddels verouderd zijn. Excuses voor het eventuele ongemak.

    door Nijestee

    Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de voortgang van de wijkvernieuwing in de Grunobuurt.

    Lampisterie

    Vertraging oplevering

    Het woongebouw is al op de gewenste hoogte, alleen de buitenmuur is nog kaal. De originele steenstrips voldeden helaas niet aan de juiste eisen. Hierdoor heeft het bouwproces vertraging opgelopen. We hebben in Duitsland andere steenstrips gevonden die wel aan de eisen voldoen. In de week van 9 maart wordt gestart met het aanbrengen van de steenstrips. De gevel aan de kant van de Dieselstraat is als eerst aan de beurt en daarna werken we tegen de klok in.

  •  

    nieuwsbericht van Nijestee

    Momenteel zijn er diverse maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op de bouw in de Grunobuurt kan momenteel worden doorgewerkt. Nijestee ondervindt wel enkele gevolgen door de maatregelen.


  • Veel mensen hebben juist in deze moeilijke tijd extra behoefte aan contact, zomaar een praatje, een luisterend oor of iemand die met hen meedenkt. Ze kunnen ook nu terecht bij Humanitas Groningen. Het pand is gesloten, maar Humanitas blijft bereikbaar en blijft hulp bieden. En enthousiaste Belmaatjes willen graag in gesprek met iedereen die daar behoefte aan heeft.

    Belmaatjes houden contact

    Contact is juist nu zo belangrijk. Denk maar aan mensen die het huis niet uit kunnen of alleen zijn. Normaal krijgen ze bijvoorbeeld bezoek van een vrijwilliger of een maatje van Humanitas. Nu ‘live’ contact niet mogelijk is, is er een andere oplossing. Vrijwillige ‘Belmaatjes’ onderhouden contact, met mensen van jong tot oud.


  • We gaan de stoep opfleuren met stoepkrijttekeningen. Doe je mee?

    Dit is het plan:
    Veel mensen zitten nu binnen en komen alleen de deur uit voor de boodschappen of een frisse neus. Als je dan een keer naar buiten gaat, is het natuurlijk superleuk om ineens allemaal stoepkrijttekeningen te zien. Nog leuker: je kunt zelfs een ijsje krijgen voor je stoepkrijttekening. Dus hop, naar de stoep, en krijten maar!


  • Na de reparaties aan de Parkweg tussen Paterswoldseweg en Westinghousestraat, is ook het wegdek bij de Parkbrug aangepakt. Met name de flinke kuil voor de Parkbrug zorgde voor overlast. Omwonenden aan het Hoornsediep voelden hun huizen schudden als er een bus met hoge snelheid voorbijkwam.

    Na overleg tussen wijkraad en de gemeente is besloten het wegdek direct grenzend aan de Parkbrug te repareren. Dit is vrijdag 10 april meteen gedaan. Volgens een aanwonende zijn de reparaties prima uitgevoerd. 


  • Dinsdag 7 april verwijdert BAM de afzettingen bij de laatste twee onderdelen rond de onderdoorgang aan de Paterswoldseweg. Het gaat om de hekken bij:
    • het fietspad tussen de Van Hallbrug en de onderdoorgang
    • het begin en eind van de verlengde Koeriersterweg naar Hoornsediep.
    Dinsdagmiddag 7 april kan het verkeer gebruikmaken van deze nieuwe wegen.

    De fietspaden moeten nog op een paar kleine punten worden aangepast. Ook moeten de slijtlagen nog aangebracht worden. Dit gebeurt waarschijnlijk in mei.


  • Vanwege het coranavirus is Buurtcentrum Stadspark vanaf vandaag gesloten. Het Buurtcentrum volgt hierin de scholen en hoopt maandag 6 april weer open te kunnen gaan. 

    Ook de kinderboerderij in het Stadspark is gesloten vanwege het coronavirus, net als de openbare toiletten daar. De gemeente Groningen adviseert om ook niet de speeltuin in te gaan.


  • Afgelopen nacht, rond 01.30 uur is een wietkwekerij opgerold in een huis van woningstichting Patrimonium in de Kamerlingh Onnesstraat.


  • Komende periode gaat Combinatie Herepoort verder met een aantal verkeersknooppunten die belangrijke uitvalswegen zijn voor bewoners van de Grunobuurt. Het gaat daarbij om de afslag naar de ring bij MartiniPlaza, de rotonde (Vrijheidsplein) en de opritten 36 en 36a van en naar Drachten.


  • Rectificatie: In de vorige versie van dit artikel stond dat de petitie voor behoud drafsport in Stadspark Groningen ondertekend kon worden tot 1 juni 2020. Door de coronacrisis is deze deadline verschoven. De petitie kan nog ondertekend worden tot medio augustus 2020.

    De gemeente Groningen wil het gebied van Drafbaan Stadspark verder ontwikkelen als evenemententerrein. De paardensport zit daarbij in de weg. Daarom overweegt de gemeente om per 2021 de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen (KHRV) de huur op te zeggen. De vereniging beraadt zich samen met de landelijke koepelorganisatie Stichting Nederlandse Draf en Rensport (NDR) op mogelijkheden om dat tegen te houden. 

    Petitie voor behoud Drafbaan Stadspark

    Op 10 maart 2020 is Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen online een petitie gestart voor behoud drafsport in Stadspark Groningen. De petitie vind je hier. Ondertekenen kan tot ongeveer 16 augustus 2020.


  • De WIJ-teams Corpus den Hoorn, De Wijert en Rivierenbuurt gaan de vrije inloop ('WIJ-Entree') delen. De drie WIJ-teams hebben vanaf 1 maart een centrale plek voor vrije inloop in het Menno Lutterhuis aan de Paterswoldsweg 267. In het Menno Lutterhuis kun je terecht met bijvoorbeeld vragen over jeugdwerk, buurtwerk, ouderenzorg, hulpverlening en gezinsondersteuning, met een goed idee voor de buurt of voor een gezellig kopje koffie. Voor afspraken blijven alle drie de teams telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

    UPDATE
    In verband met het coronavirus zijn alle locaties van WIJ Groningen met ingang van maandagochtend 16 maart gesloten. De maatregel geldt tot en met maandag 6 april. De WIJ-teams zijn wel telefonisch en per e-mail bereikbaar.

  • Foto door Vincent van Zalinge via Unsplash

    Onder begeleiding van NDE's deskundige vogelgids Harry Westerhuis, ga je bij deze rondwandeling door Stadspark Groningen kijken (en horen) hoe de vogelstand ervoor staat in deze bijzonder ‘warme’ winter.


  • In het artikel Meer groen? Vraag een boom aan! van december 2019 kon je lezen over het bomenplan van Nijestee en het plan van de gemeente Groningen. Bij dat laatste plan (‘een nieuwe dag, een nieuwe boom’) was toen nog niet duidelijk hoe je dan bij de gemeente een geschikte locatie kon doorgeven. Inmiddels weten we dat wel.


  • Wij wensen iedereen een voorspoedig nieuwjaar!

    Op donderdag 16 januari organiseert Buurtcentrum Stadspark (samen met de Wijkraad Grunobuurt) weer een Nieuwjaarsborrel.


  • Rondom de kinderboerderij in het Stadspark is tijdens oud en nieuw een vuurwerkvrije zone. In deze zone mag geen vuurwerk worden afgestoken. De vuurwerkvrije zone is ingesteld omdat de gemeente de dieren wil beschermen tegen het gevaar, de schade en overlast van vuurwerk.


  • door Nijestee, december 2019 – de originele nieuwsbrief vind je HIER

    Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de voortgang van de wijkvernieuwing in de Grunobuurt.


  • Weet je een mooie plek voor een boom? Dan zou die er zomaar kunnen komen. Nijestee én de gemeente Groningen zijn namelijk op zoek naar plekken om bomen te planten.

    Bomenplan Nijestee

    Nijestee bestaat in 2019 100 jaar, daarom plant de woningbouwcorporatie 100 bomen in de stad. Weet je als huurder van Nijestee een geschikte plek voor een boom op grond van Nijestee? Dan kun je dat doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Nijestee zoekt vervolgens samen met jou uit wat er mogelijk is. De bomen worden uiteraard alleen geplant na goed overleg met de direct omwonenden.


  • door Gemeente Groningen

    Net zoals andere jaren komt er eind december weer een nieuwe afvalwijzer waarin vermeld wordt wanneer uw container wordt geleegd, het oud papier wordt opgehaald en hoe andere afvalstromen worden ingezameld. Deze afvalwijzer vindt u op de website van de gemeente Groningen. U kunt deze afvalwijzer downloaden en afdrukken.


  • Kerst vier je samen!

    ‘De Rank’ bij de ingang van het Stadspark (aan de Paterswoldseweg) nodigt je uit om mee te doen aan hun activiteiten. Zij hebben een paar mooie dagen op het programma staan. En zij nodigen hun Grunoburen, en ieder ander die wil komen, uit om gezellig samen de feestdagen te vieren.


  • Vrijdag 13 december wordt de onderdoorgang Paterswoldseweg feestelijk geopend. Met de feestelijkheden willen de betrokken organisaties de bewoners en ondernemers bedanken voor het geduld en begrip na de jarenlange bouwwerkzaamheden en verkeersomleidingen. Na het formele openingsmoment is iedereen uit de wijk en omgeving vanaf 15.00 uur welkom om de opening te vieren met livemuziek, theater, straatspelletjes, Groningse eterij en gezelligheid. Kortom, Dik Doun in tunnel.


  • Vrijdag 27 december, 3e kerstdag, opent de KelderBar om 16.00 uur de deuren voor het Buurtcafé en het oliebollenfestijn! De oliebol uit het knuistje en een kop glühwein of chocolademelk zijn gratis.

    Rond etenstijd kun je (tegen een kleine vergoeding) een lekkere kop soep eten.

    Kom je ook gezellig langs?


  • Zaterdag 20 juni 2020 wordt voor de 2e keer het festival StadsparkLive gehouden. Inmiddels zijn de eerste namen bekend: The Script, Kensington, Iggy Pop en Passenger. Organisator Mojo wilde voor kerst 2019 de complete line-up bekendmaken, maar dat lukte niet. In editie 2 is Bert Visscher wederom de host op het hoofdpodium.

    Directeur John Mulder van Mojo wil de komende jaren graag StadsparkLive laten uitgroeien tot het ‘Pinkpop van het noorden’. John Mulder: "Het heeft ook te maken hoe het hier valt. Is er niet teveel overlast? Dat moeten we met de stad en de bewoners uitvinden. We willen niet binnen denderen en ons ding doen. We willen het samen doen."

    De kaartverkoop is 23 november 2019 begonnen.


  • Deze week wordt de derde nieuwsbrief van dit jaar huis-aan-huis in de Grunobuurt verspreid. De nieuwsbrief wordt verzorgd door Wijkraad Grunobuurt in samenwerking met de Activiteitengroep en de webredactie van Grunobuurt.nl.

    Mocht je de papieren nieuwsbrief op een of andere manier niet hebben ontvangen, dan kun je hem hier (pdf)lezen.

    Woon je niet in de Grunobuurt, maar wil je de nieuwsbrief wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je verzoek. Je ontvangt de nieuwsbrieven van de Grunobuurt dan per e-mail.


  • Donderdag 21 november organiseert het WIJ-team in samenwerking met Buurtcentrum Stadspark en buurtbewoners een Buurtbabbel. Het thema van deze (na)middag is 'Slim omgaan met geld'. Na afloop kun je in de KelderBar stamppot eten (€ 5,–).

     


  • Deze week wordt de tweede nieuwsbrief van dit jaar huis-aan-huis in de Grunobuurt verspreid. De nieuwsbrief wordt verzorgd door Wijkraad Grunobuurt in samenwerking met de Activiteitengroep en de webredactie van Grunobuurt.nl.

    Mocht je de papieren nieuwsbrief op een of andere manier niet hebben ontvangen, dan kun je hem hier (pdf)lezen.

    Woon je niet in de Grunobuurt, maar wil je de nieuwsbrief wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je verzoek. Je ontvangt de nieuwsbrieven van de Grunobuurt dan per e-mail.


  • In het Stadspark start vanaf 2019 een nieuw jaarlijks evenement: StadsparkLive. De eerste editie van dit eendaagse muziekfestival is op zaterdag 22 juni 2019 van 13:00 tot 23:00 uur. De optredens worden verzorgd door Sting, Anouk, The Specials, Tom Odell, Ronnie Flex & Deuxperience en Daniel Lohues.
    Bert Visscher is de host op het hoofdpodium. Arjen Lubach en Alex Ploeg zorgen voor de grappen en de absurde observaties.

    De bewonersbrief voor dit evenement vind je hieronder.


  • Van dinsdag 18 juni tot en met vrijdag 21 juni houdt het Noorderpoort aan de Verzetsstrijderslaan het jaarlijkse ImpressFest. Tijdens dit festival laat het Noorderpoort College je kennismaken met het jonge talent uit de stad, de best-of van de studenten en de producten die gedurende het jaar op de opleidingen worden ontwikkeld.
    Dit jaar is het thema van het festival ‘Vrij Volwassen’. Alle disciplines dragen hun steentje bij aan de programmering en de organisatie van het festival. Het globale programma rond de op- en afbouw van het evenement en informatie over wat te doen bij overlast vind je hieronder.


  • Vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus wordt voor het eerst het Hullabaloo-festival in het Stadspark gehouden. De optredens worden onder andere verzorgd door Oscar and the Wolf, Craig David, BLØF, Robin Schulz, Duncan Laurence, Rondé, De Jeugd van Tegenwoordig en meer. De complete line-up vind je hieronder. De Kopjek line-up en het creatieve programma worden binnenkort bekendgemaakt.

    Wijkraad Grunobuurt blijft de ontwikkelingen, zoals het toenemende aantal evenementen in het Stadspark, kritisch volgen en staat daarbij open voor overleg met de organisatie, de gemeente en buurtbewoners. De wijkraad is bijvoorbeeld over het algemeen tevreden over het overleg en de uitvoering van de festiviteiten rond Koningsdag en 5 mei 2019 in het Stadspark (zie dit artikel).


  • Rond 5 juni 2019 ontvingen de omwonenden van de onderdoorgang Paterswoldseweg een informatiebrief van BAM Infra over het opnieuw inrichten van de noordzijde (Niemeyer/COOP). Hieronder de belangrijkste datums. Helemaal onderaan vind je de link naar de volledige informatiebrief.


  • Vrijdag 28 juni ben je weer van harte welkom op het jaarlijkse Zomerfeest! Het feest wordt gehouden bij Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11) en begint rond 17.00 uur. Ook deze keer is er live muziek, een uitgebreid kinderprogramma, een verloting en natuurlijk een BBQ met overheerlijke bijgerechten. De ijscokar staat er uiteraard ook weer. De hapjes en de BBQ zijn gratis, drankjes 1 euro.

    Het feest wordt je aangeboden door Buurtcentrum Stadspark in samenwerking met Wijkraad Grunobuurt.

    Tot ziens bij het buurtcentrum?


  • Om tegemoet te komen aan de wensen van treinreizigers en om de uitbreiding van treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken, zijn forse ingrepen nodig aan station Groningen en de sporen. Voor deze opgave hebben de gemeente Groningen, de provincie Groningen, ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de handen ineen geslagen. Dit plan heeft Groningen Spoorzone.

    Dinsdagavond 4 juni praat Groningen Spoorzone u graag bij over de laatste ontwikkelingen binnen het project. U kunt tussen 18:30 en 20:30 uur binnenlopen in de Puddingfabriek.

    Het afgelopen jaar werkte sloopaannemer Dusseldorp aan de sloop van het oude PostNL-pand en nog een aantal andere gebouwen aan de Achterweg. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Na een periode van stilte, zal dit gebied worden gebruikt als bouwterrein voor alle ontwikkelingen rondom het stationsgebied.

  •  

    De gemeente werkt aan een nieuwe visie op de inrichting van het Stadspark. Daarom heeft Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen (OIS Groningen), de onderzoeksafdeling van de gemeente, aan panelleden gevraagd wat ze van het Stadspark vinden en wat hun wensen voor het park zijn. Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête geeft aan minder dan eens per maand in het Stadspark te komen. Ongeveer één op de vijf komt er eens per week of vaker.

    Respondenten zijn tevreden over het Stadspark en geven als gemiddeld cijfer een 7,3. De wensen voor de toekomst van het park zijn vooral: het moet mooi en groen blijven en het park zou autovrij moeten worden.

    Lees het onderzoeksverslag.


  • Op 6 april was het weer zover: in het kader van de gemeentelijke Lentekriebels hielden we een geslaagde editie van onze eigen GrunoKriebels. Qua opkomst kan het altijd beter, maar met de circa 20 personen aanwezig hebben we een goed resultaat gehaald.

    Straat voor straat, in twee teams, hebben wij ongeveer 30 vuilniszakken weten te vullen met rondslingerend plastic, papier, karton en alles ertussenin. Wat opvalt is dat wattenstaafjes verrassend veel te vinden zijn op straat. Bijna evenveel als flessendopjes (waar ik meer begrip voor heb).

    Afsluitend hebben wij met zijn allen gezellig samen geluncht, gekletst en elkaar wat leren kennen om met een goed gevoel in de buik weer richting huis te gaan door ons mooie, en nu schonere(!), Grunobuurtje.

  •  

    WIJ Rivierenbuurt, LINK 050 en Humanitas organiseren voor belangstellenden een gratis Proeverij langs verschillende (voor elk wat wils!) organisaties. De fietstocht is door het Stadspark en start om 12.30 uur bij 't Buurtcentrum (Lorentzstraat 11).

    Woon jij in de Grunobuurt of Laanhuizen? Ben je benieuwd naar vrijwilligerswerk bij jou in de wijk? Geef je op voor de Proeverij Vrijwillig Geluk!


  • Woon je in de Grunobuurt en zoek je hulp bij iets? Misschien met de boodschappen, een verhuizing of het uitlaten van de hond?
    Of wil je iemand uit jouw wijk een handje helpen?

    Dat kan op wehelpen.nl. Daar is 'elkaar helpen' heel normaal, gratis en voor niets.

    Schrijf je in – het is heel simpel – en zie wat je voor elkaar kunt betekenen, ook in jouw wijk!
    Al 40.000 mensen maken er gebruik van in Nederland.

    Klik hier voor het hulpaanbod in de Grunobuurt.

    klik hier voor de hulpvragen in de Stad.

    Bij vragen of opmerkingen kun je mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 06 - 838 104 74.


  • Vorig jaar heeft BAM Infra in opdracht van Enexis in onze wijk hoofdleidingen voor het gas vervangen. Dat was in de periode voor het vervangen van de riolering en bijbehorende herinrichting door Hemmen in het zuiden van de Grunobuurt. Helaas bleek na afloop van de werkzaamheden aan het gasnet dat ook veel huisaansluitingen niet meer voldeden. Dat betekent dat BAM Infra soms opnieuw aan het graven moest in het trottoir dat Hemmen juist netjes had bestraat…

    Het vervangen van de huisaansluitingen is op dit moment nog in volle gang. Onder sommige bewoners is echter onrust ontstaan omdat de stoep na afloop niet altijd netjes wordt bestraat en er lichte verzakkingen zijn. Er was onduidelijkheid of dit hersteld zou worden en door wie.

    Navraag bij uitvoerder Peter Woldman van BAM Infra leert dat de problemen bekend zijn. De afspraak met de gemeente is dat wegenbouwer Hemmen opdracht krijgt de verzakte en niet goed gelegde delen van de stoep te herstellen. Dit kan pas enige tijd na afronding van de werkzaamheden: eerst moet namelijk de grond rond de voormalige werkgaten en de nieuw geplaatste gasleidingen een beetje inklinken.


  • De komende dagen worden er veel mensen verwacht in het Stadspark in verband met Helden van Oranje (26 april), Kingsland (27 april) en het Bevrijdingsfestival (5 mei). Dit jaar proberen de organisatie en de gemeente de Grunobuurt zo veel mogelijk te ontlasten: de festiviteiten vinden plaats aan de westzijde van de westelijke ringweg en bezoekers zullen gestimuleerd worden om het park in te gaan via de ingang bij Vesta en via de tunnel bij MartiniPlaza om zo de drukte op de Concourslaan noordzijde en de Parkweg te beperken.

    De organisaties van de festivals hebben verschillende bewonersbrieven verspreid. Heb je die niet ontvangen, dan kun je ze hieronder lezen (pdf). In de brieven lees je onder andere welke straten afgesloten worden en wat je kunt doen bij overlast.

  •  

    Dit jaar is het 75 jaar geleden dat tienduizenden geallieerde soldaten in de vroege ochtend van 6 juni op de stranden van Normandië landen om Europa te bevrijden van de Duitse bezetter. In het kader van dit jubileum organiseert Battlefield Tours op dinsdag 16 april 2019 een lezing over de opmars van de Canadezen van D-Day tot Groningen.


  • Bij de Westinghousestraat zijn borden geplaatst waarop staat dat de straat van 8 april tot en met 19 april 2019 afgesloten is. De borden zijn verschenen voordat de bewonersbrief bezorgd is. Deze brief valt als het goed is 3 of 4 april bij de bewoners in de bus. De bewonersbrief vind je ook hier.


  • Maandagavond 25 maart hielden BAM, ProRail e.a. in de Lieflandschool een informatie-avond over met name de verzakkingen rond de onderdoorgang Paterswoldseweg. Voor deze avond waren de direct omwonenden per brief uitgenodigd.

    De presentatie over de mogelijke oorzaken en de gevolgen van de verzakkingen werd gegeven door Patrick Kemperman, de omgevingsmanager van BAM. De presentatie kun je hier (pdf) bekijken.


  • Zondag 14 april wordt de KLM Urbantrail weer gelopen! Hierbij rennen de deelnemers ook door verschillende gebouwen in de stad, zoals het Hoofdstation, Vera en het Provinciehuis. In 2018 werd onder andere gerend door het Noorderpoort aan de Verzetsstrijderslaan. Dit jaar rennen de deelnemers o.a. door het Gasuniegebouw en MartiniPlaza. In de Grunobuurt doen ze Paviljoen Ring Zuid (Muntinglaan) aan.

    Alle deelnemers: succes!

    Het parcours van de KLM Urbantrail 2019 vind je hier.


  • In 2018 zijn per mail of tijdens een spreekbuurtje verschillende verkeersknelpunten in en om de Grunobuurt gemeld. Op onderstaand kaartje kun je zien welke dat zijn. Ook in 2019 gaat Wijkraad Grunobuurt in gesprek met de gemeente over deze knelpunten. De Wijkraad heeft echter niet de illusie dat alle knelpunten kunnen worden aangepakt. Daarom vraagt de Wijkraad: van welke drie knelpunten vind jij dat ze echt moeten worden aangepakt?


  • door Wijkraad Grunobuurt

    In het Stadspark vinden jaarlijks verschillende evenementen plaats, zoals Kingsland (Koningsdag), het Bevrijdingsfestival (5 mei) en Stadspark Live (22 juni). De meeste evenementen in het Stadspark voor 2019 en 2020 vindt u ook in de agenda. Het zijn allemaal leuke evenementen, maar voor omwonenden kunnen ze ook overlast met zich meebrengen.
    Om hierover gefundeerd in gesprek te kunnen (blijven) gaan met de gemeentelijke organisaties, hoort de Wijkraad graag uw mening of advies over evenementen in het Stadspark.


  • door Wijkraad Grunobuurt

    Een goede buur(t) is beter dan een verre vriend'. Een leefbare, veilige en groene buurt dat zijn én doen we zelf, dus zoekt de wijkraad meer buurtbewoners en leden om dat samen mee te kunnen bereiken.

    Denk hierbij aan het signaleren van loszittende stoeptegels of slecht geparkeerde (wees-)fietsen en het vergroten van de sociale samenhang, maar ook thema's als het adviseren van de gemeente en provincie en hen op verantwoordelijkheden wijzen met betrekking tot leefbaarheid. Denk dan bijvoorbeeld aan de werkzaamheden in en om de wijk.

    Heb jij zin om je in te zetten voor die kleine en/of grotere aspecten in en om je buurt? Dan kun je ons een mailtje sturen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Je kunt ook verder kennis met ons maken tijdens een spreekbuurtje (elke eerste maandag van de maand, voorafgaand aan de wijkraadvergaderingen in buurtpand Koppel) en/of op de Heel de Buurtvergadering van maandag 18 maart. We horen graag van je!


  • Hoewel onze Grunobuurt een relatief fruitige buurt is, zijn er altijd hoekjes die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Die schoonmaakaandacht gaan we zaterdag 6 april van 10.00 tot 13.00 weer geven, want opgeruimd staat tenslotte netjes.

    We verzamelen om 10 uur in de Kelderbar van het Buurtcentrum Stadspark. Na de koffie lopen we gewapend met hesjes, grijpertjes en vuilniszakken de buurt in om afval op te ruimen. Voor iedere opruimer uit de schone Grunobuurt is er om 12.30 lunch (broodjes en soep).

  •  

    De Buurtborrel wordt georganiseerd door WIJ Rivierenbuurt, Buurtcentrum Stadspark en buurtwewoners. Deze keer met thema's als 'Fleur je wijk op' en Inbraakpreventie.

    Alle verdere informatie vind je op bijgaande flyer.

  • Deze week is de eerste nieuwsbrief van dit jaar huis-aan-huis in de Grunobuurt verspreid. De nieuwsbrief wordt verzorgd door Wijkraad Grunobuurt in samenwerking met de Activiteitengroep en de redactie van Grunobuurt.nl.

    Mocht je de nieuwsbrief op een of andere manier niet hebben ontvangen, dan kun je hem hier (pdf)lezen.

    Woon je niet in de Grunobuurt, maar wil je de nieuwsbrief wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je verzoek. Je ontvangt de nieuwsbrieven van de Grunobuurt dan per e-mail.

    Nieuwsupdates

    De nieuwsbrieven verschijnen één keer per kwartaal. Tussendoor kun je per mail nieuwsupdates ontvangen: een e-mail met een overzicht van de laatste artikelen op Grunobuurt.nl en/ of een aankondiging van een bijeenkomst in de wijk. Deze nieuwsupdates worden heerlijk onregelmatig verstuurd. Ze zijn eens in de twee, drie, vier maand een cadeautje in je Postvak IN. Je kunt je opgeven voor de nieuwsupdates via het blauwe blok ‘aanmelden nieuwsupdate’.


    Archief nieuwsbrieven

    2018

    nr.1 – juni 2018
    nr.2 – september 2018
    nr.3 – december 2018


  •  

    Aanleiding

    Eind 2018 is er een klankbordgroep in het leven geroepen door de Gemeente Groningen. Deze moet de gemeenteraad helpen bij herijking van de voorgaande visie op het Stadspark die in 2005 tot stand is gekomen. De overbelasting van het Noorderplantsoen en de discussie over evenementen spelen hier mede een rol bij. Namens de Wijkraad Grunobuurt heeft Roel Harkema zitting genomen in deze klankbordgroep bestaand uit vertegenwoordigers van de gemeente en diverse belangenorganisaties op gebieden als sport, recreatie, groen en omwonenden.
    Voorafgaand aan de bijeenkomsten heeft de gemeente op verschillende manieren geprobeerd ideeën en meningen van omwonenden en gebruikers van het park op te halen, waaronder via Let’s Gro, het Inwonerspanel, www.stadsparkgroningen.nl en natuurlijk met de drukbezochte, openbare  brainstormsessie van 2 oktober 2018 in Ni Hao. Tijdens de drie sessies van de klankbordgroep is al deze inbreng uitvoerig aan bod gekomen, samen met de bestaande visie en ideeën die er binnen de gemeente zelf over het park zijn.
    Naar aanleiding hiervan is onderstaande visie in februari 2019 tot stand gekomen.


  • Moet je nog wel een auto willen hebben als je zo ongeveer in het centrum van de Stad woont? Parkeren kost steeds meer geld of mag soms niet eens meer in de buurt. Winkels, musea en openbaar vervoer zijn vanuit de Grunobuurt goed bereikbaar met fiets en lopend. Toch is het handig om af en toe een auto ter beschikking te hebben, bijvoorbeeld om familie of vrienden in hutjeknut te bezoeken of voor de grote boodschappen. Is een deelauto een oplossing?


  • 27 februari 2019, van 15.00 -16.00 uur, is in MFC De Wijert de startbijeenkomst van de gratis cursus Sociale Weerbaarheid voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar uit Groningen-Zuid – waaronder o.a. de Grunobuurt valt.

    De cursus bestaat uit tien groepsbijeenkomsten, op de woensdagmiddag, van 15.00 – 16.30 uur, van 6 maart 2019 t/m 15 mei 2019.

  • 2018 start met een groep enthousiaste buurtbewoners die zich willen inzetten voor een vernieuwde Wijkraad voor de Grunobuurt. De vormingsfase en doorstart die eind in 2017 in gang is gezet, moet in 2018 duidelijk nog vorm krijgen. De stuurgroep die het initiatief nam voor deze vernieuwde Wijkraad, bestaande uit Rudie, Roel, Bouke en Marieke, start voorzichtig met een verkenningsfase.

    Hoewel iedereen erg gedreven is, neemt de verkennings- en vormingsfase veel tijd in beslag: elkaar goed leren kennen en een passende vorm bepalen vraagt veel meer dan menigeen vooraf had voorzien.

    Ondertussen doorkruisen eenzijdig gewijzigde wijkvernieuwingsplannen, andere parkeernormen, vertragingen van werk in uitvoering en vele andere zaken de vormingsfase, waardoor de stuurgroep, de nieuwe bestuursleden en bewoners gedwongen worden keuzes te maken. Hierbij verdwijnen de vorm, de kennismaking en het hoe, wat en waarom van de vernieuwde Wijkraad regelmatig naar de achtergrond. Sommige plannen verdwijnen ongelezen in de la.

    Zwoegend, soms pruttelend, met vallen en opstaan, proberen we vol vertrouwen en moed samen een betere, mooiere, veilige en leefbare wijk te maken. Successen en ook teleurstellingen kenmerken 2018. De vormingsfase is helaas in 2018 niet afgerond en vraagt duidelijk meer tijd en geduld van iedereen. Toch presenteren we met gepaste trots het jaarverslag over 2018. We kijken voorzichtig uit naar 2019: het jaar waarin duidelijk moet worden hoe, of en in welke vorm de Wijkraad verdergaat.

    Voor ons is de inbreng van bewoners van essentieel belang. Laat je ideeën en je mening over de Grunobuurt horen! Wil en kun je een actieve bijdrage leveren aan de Wijkraad: voel je welkom!

    Wat ons zoal bezig heeft gehouden in 2018

    • Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 door het Buurtcentrum

    In 2018 vond er voor het eerst weer een Nieuwjaarsbijeenkomst voor buurtbewoners plaats. Het initiatief hiertoe is vooruitgekomen uit een jarenlange samenwerking met Buurtcentrum Stadspark voor een Kerstborrel aan het einde van het jaar. In 2018 heeft de samenwerking zich helaas beperkt tot een financiële bijdrage aan het geheel en is er door het Buurtcentrum een leuke middag georganiseerd.

    • Spreekbuurtjes

    In 2018 heeft de Wijkraad het Spreekbuurtje geïntroduceerd. Op elke eerste maandag van maand kunnen wijkbewoners tussen 19.30 en 20.00 uur ideeën, zorgen, initiatieven of plannen bespreekbaar maken. Samen kunnen we bekijken welke weg kan worden ingeslagen om er vervolg aan te geven. Onderwerpen die in 2018 aan de orde zijn gekomen zijn o.a. verkeersveiligheid, de buurtboekenkast, overlast en rondslingerend bouwmateriaal.

    • Heel de Buurt-vergadering

    Op 25 juni is de eerste Heel de Buurt-vergadering georganiseerd. De opkomst in het Buurtcentrum was overweldigend. Onder de bezielende leiding van Esther kwam gastpreker Ronald Knegt van BAM iets vertellen over de onderdoorgang van de Paterswoldseweg en presenteerde Jolke Koldijk van Nijestee de eenzijdig gewijzigde wijkvernieuwingsplannen. Ook waren er oproepen van bewoners, voor meer groen in de wijk, een ontmoetingsplaats en niet te vergeten de oproep om meer democratie in de Wijkraad te brengen.

    • Bezwaar tegen omgevingsvergunning Lampisterie gegrond

    De bewoners in het noordelijk deel van de Grunobuurt zijn geconfronteerd met een eenzijdige wijziging in de wijkvernieuwingsplannen door Nijestee. Plannen die samen met de toenmalige bewoners van de Wijkraad tot stand zijn gekomen, zijn zonder overleg aangepast door Nijestee. Zeer kort voordat de omgevingsvergunning Lampisterie werd verleend, werd de Wijkraad hiervan door Nijestee in kennis gesteld.

    De wijkraad heeft half april waar mogelijk bezwaar gemaakt tegen deze gewijzigde plannen. Dit heeft er in oktober 2018 in geresulteerd dat de hoorcommissie een advies heeft uitgebracht aan B&W. De gemaakte bezwaren van de wijkraad zijn door de adviescommissie gegrond verklaard. Hoewel de Wijkraad zeker niet tegen de plannen is om de wijkvernieuwing en daarmee de bouw voort te zetten, hebben de gewijzigde plannen dusdanig veel invloed op huidige en vooral toekomstige bewoners dat zij van mening is dat dit niet zonder gevolgen mag blijven. Eind december nam B&W een besluit: de bouw kan ongewijzigd worden voortgezet. Het eerdere besluit over de parkeerpas voor bezoekers wordt gewijzigd. De nieuwe bewoners krijgen nu WEL het recht op een bezoekerspas voor de omgeving. De Wijkraad blijft zich op het punt van de wijkontwikkeling echter zorgen maken nu ook de plannen voor het volgende blok al in een vergevorderd stadium zijn. Over een eventueel beroep op het genomen besluit beraadt men zich nog ten tijde van het tot stand komen van dit jaarverslag.

    Naar aanleiding van de gewijzigde plannen hebben we geprobeerd structureel (een keer per kwartaal) overleg met Nijestee te organiseren om zodoende eerder bij de gewijzigde plannen betrokken te worden, en waar mogelijk invloed te hebben op voorgenomen wijzigingen. De plannen voor het vijfde te bouwen woonblok waren begin 2018 eveneens al vergevorderd.

    • Verkeersveiligheid

    Al vroeg dit jaar kwamen signalen bij ons binnen over onveilige verkeerssituaties in de Grunobuurt.

    Het bouwverkeer, de afsluiting van de Paterswoldseweg, het stilstaande verkeer op de Parkbrug en de Parkweg, nog meer bouwverkeer en de inbreng van buurtbewoners over onveilige verkeerssituaties op het Spreekbuurtje waren in april 2018 voor ons aanleiding om een gesprek hierover aan te willen gaan met de gemeente. Na ruim een half jaar omzwerven binnen het ambtelijk apparaat van de gemeente Groningen, is het uiteindelijk op 10 december tot een gesprek over de verkeersveiligheid in de wijk gekomen. We streven er naar hier in het eerste kwartaal van 2019 vervolg aan te geven en op de eerst volgende Heel de Buurt-vergadering op 18 maart 2019 over de voortgang te kunnen informeren.

    • Buurtinitiatieven

    Na de oproep op de Heel de Buurt-vergadering door onze penningman voor een kleine bijdrage voor een buurtinitiatief, stroomden de aanvragen binnen. De buurtboekenkast, een bijdrage voor de inrichting van een nieuwe ontmoetingsplaats, de kerstvoorstelling zijn hiervan enkele voorbeelden. Fijn dat er enthousiaste buurtbewoners zijn met mooie ideeën voor de wijk! Helaas is het budget niet toereikend om aan alle initiatieven volledig bij te kunnen dragen. In het financieel verslag wordt hier uitgebreider op ingegaan.

    • Studenten WIJS

    Enkele studenten van WIJS hebben onderzoek gedaan in de Grunobuurt naar de wijze waarop we beter en efficiënter kunnen communiceren met de buurt. Een straatonderzoek, gesprekken en een buurtanalyse maakten onderdeel uit van het geheel. Ook op de Heel de Buurt-vergadering waren zij aanwezig om hun bevindingen te bespreken en vragenlijsten met buurtbewoners door te nemen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er behoefte is aan een huis-aan-huis, fysieke nieuwsbrief / buurtkrant.

    • Nieuwsbrieven / Nieuwsupdates

    In 2018 werd drie maal huis-aan-huis een nieuwsbrief bezorgd. Deze nieuwsbrieven gaven een korte impressie van de actuele gebeurtenissen in de buurt. Eenmalig werd de nieuwsbrief ook verspreid in Laanhuizen. Dit vanwege de impact die de onderdoorgang van de Paterswoldseweg op de bewoners van zowel de Grunobuurt als Laanhuizen heeft. Daarnaast verscheen op onregelmatige basis een Nieuwsupdate per e-mail. Hierin werd verwezen naar recent gepubliceerde buurtnieuwtjes op onze website Grunobuurt.nl. De webredactie heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten, er is een flinke impuls gegeven aan het up-to-date houden van de website, en niet te vergeten op social media; op Twitter, Facebook en Instagram worden bijna dagelijks nieuwsitems geplaatst of gedeeld.

    • De Grunotuin

    Helaas hebben de Grunotuinders in mei afscheid moeten nemen van de Grunotuin. Dit ging uiteindelijk veel sneller als verwacht en dit heeft alles te maken gehad met de inrichting van bouwplaats voor de onderdoorgang van de Paterswoldseweg. Helaas zijn de tuinders er niet in geslaagd een alternatieve locatie te vinden.

    • Aanleg riolering vertraagd /gasleidingen

    De aanleg van de riolering en de gasleidingen houdt de gemoederen in het zuidelijk deel van de Grunobuurt al heel lang bezig. De herinrichting van straten, nadat deze maandenlang opengebroken zijn geweest, de inrichting van de parkeervakken, de komst van het Informatiecentrum Ring Zuid en de aanleg van de beplanting, waaronder bomen en struiken, zijn op straat en sociale media regelmatig onderwerp van gesprek geweest. Vanuit de Wijkraad zijn we hierover dan ook regelmatig in gesprek met de gemeente. Ook het komende jaar staat er nog veel gepland. Voor de actuele stand van zaken kunt u meer lezen op de website. Heeft u vragen of loopt u ergens tegen aan mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    • Welkomstpakketjes

    Na jarenlange bezorging van welkomstpakketjes voor nieuwe buren heeft Martha besloten haar diensten voor dit doel niet langer beschikbaar te stellen. Als Wijkraad respecteren we dit besluit maar vinden het vanzelfsprekend erg jammer dat het bezorgen van de welkomstpakketten daarmee vooralsnog tot een einde komt. Hoe en of we in de toekomst nog vorm kunnen geven aan dit warme welkomstgebaar is op dit moment onzeker.

    • Samenwerking met andere partijen

    Hoewel we streven naar een optimale samenwerking met andere belanghebbenden in de buurt, moeten we helaas constateren dat we hierin dit jaar slechts minimaal zijn geslaagd. De interne organisatie vraagt veel meer van eenieder, waardoor de capaciteit om naar buiten toe samen te werken slechts beperkt beschikbaar is. Er zijn contacten met het WIJ-team, de wijkagent, het Buurtcentrum, de Rank, ondernemers en anderen, maar dit verdient zeker in de nabije toekomst meer aandacht.

    • Gesprekken politieke partijen

    Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de Grunobuurt zijn er gesprekken gevoerd met veel politieke partijen; de vele reacties en bereidheid om in gesprek te gaan zijn natuurlijk heel erg positief! Met zoveel bereidwilligheid hadden we eerlijkheidshalve niet helemaal rekening gehouden. De gesprekken waren zeker waardevol en nuttig.

    • Overleg met andere Wijkorganisaties

    Halverwege 2018 heeft er op initiatief van de Grunobuurt een overleg plaats gevonden met omliggende wijken. Doel van deze bijeenkomst was om kennis en ervaringen uit te wisselen, omdat je vaak tegen dezelfde zaken aanloopt. Dit overleg kwam tot stand in samenwerking met het WIJ-team. Het initiatief zou in de loop van 2018 vervolg krijgen in de vorm van een inspiratie-avond. Helaas is dit nog niet gelukt. In 2019 zal dit verder vorm krijgen.

    • Overlast festivals Stadspark

    De festivals in het Stadspark hebben ook dit jaar voor de nodige hinder gezorgd in de buurt. Met name het 5 mei-festival, waar bijna 150.000 bezoekers op af kwamen, zorgde voor veel overlast. Bezoekers die vooral via de Parkweg en de Paterswoldseweg het Festivalterrein wisten te bereiken, zorgden voor de nodige hinder. De bezoekers leverden verbazingwekkende, soms hilarische maar ook treurige momenten op in de buurt. De aanwezige Dixies en fietsenrekken konden de stroom belangstellenden bij lange na niet aan. De Buurtschouw voorafgaand aan het 5 mei-festival, was zeker nuttig. Het schoonmaken van de buurt en de omgeving door de organisatie duurde na afloop langer dan gewenst. In de evaluatie zijn een aantal verbeterpunten meegenomen richting de gemeente. Voor het komende jaar ligt er met de komst van nieuwe, grote festivals een uitdaging.

    • Klankbordgroep Stadspark/ Wijkplatform Ring Zuid

    De Wijkraad heeft eind 2018 zitting genomen in de Klankbordgroep Stadspark. Inmiddels hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden. Ook neemt de Wijkraad deel aan het wijkplatform van de Aanpak Ring Zuid. Periodiek worden we bijgepraat over de ontwikkelingen. De meest actuele informatie hierover is hier terug te lezen.

    Wijkraad Grunobuurt,
    31 December 2018

  •  

    Waar een wil is, komt een weg, is de titel van het rapport van de Commissie Hertogh, dat donderdagmiddag werd gepresenteerd door voorzitter prof. dr. ir. M.J.C.M. Hertogh. De commissie ziet voldoende aanleiding om door te gaan met de uitvoering van het project binnen het huidige contract en geeft zeven aanbevelingen om het project weer op koers te laten komen.

    In een eerste reactie geven Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort aan de aanbevelingen op hoofdlijnen te onderschrijven. De komende periode staat in het teken van het voeren van gesprekken om de aanbevelingen uit te werken en aan te scherpen. De heer Hertogh zal dit proces te begeleiden. De uitkomsten hiervan en een plan van aanpak worden begin april 2019 verwacht. Ondertussen gaan de voorbereidende werkzaamheden buiten door.


  • In het Stadspark start vanaf 2019 een nieuw jaarlijks evenement: StadsparkLive. De eerste editie van dit eendaagse muziekfestival is op zaterdag 22 juni 2019.


  • Zaterdagavond 2 maart 2019 vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is een van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. Het parcours voert deels door de binnenstad van Groningen en deels door het Noorderplantsoen. De Nacht van Groningen kent de volgende afstanden: 5 km, 10 km, de Halve Marathon (21,1 km) en de 10 Engelse Mijl.

    Door de Nacht van Groningen vroeg op de loopkalender te plaatsen doet het evenement zijn naam eer aan. Iedereen loopt zijn afstand in het donker. De organisatie zorgt voor een sfeervol parcours met extra verlichting en muziek: een goede motivatie voor de deelnemers en leuk voor toeschouwers die naar het evenement komen. Toeschouwers en lopers kunnen natuurlijk ook zelf lampjes of opvallende kleding dragen om er een bijzonder loopfeest van te maken.

    Meelopen als groep, buurt of straat?

    Groepen kunnen zich samen inschrijven voor de Nacht en krijgen een startnummer waarop bijvoorbeeld hun team- of wijknaam staat weergegeven. Na de finish krijgt iedere deelnemer een welverdiend drankje in de stad.

    Is de Grunobuurt sterk vertegenwoordigd tijdens de Nacht? Kijk voor meer informatie over de Nacht van Groningen op www.nachtvangroningen.nl of schrijf je meteen in via deze link.


  • Deze week is de derde nieuwsbrief van dit jaar huis-aan-huis in de Grunobuurt verspreid. De nieuwsbrief wordt verzorgd door Wijkraad Grunobuurt in samenwerking met de werkgroep webredactie van Grunobuurt.nl.

    Mocht je de nieuwsbrief op een of andere manier niet hebben ontvangen, dan kun je hem hier (pdf) lezen.

    Woon je niet in de Grunobuurt, maar wil je de nieuwsbrief wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt de nieuwsbrieven van de Grunobuurt dan per e-mail.

    Nieuwsupdates

    De nieuwsbrieven verschijnen één keer per kwartaal. Tussendoor kun je per mail nieuwsupdates ontvangen: een e-mail met een overzicht van de laatste artikelen op Grunobuurt.nl en/ of een aankondiging van een bijeenkomst in de wijk. Deze nieuwsupdates worden ongeveer één keer per maand verstuurd. Je kunt je opgeven voor de nieuwsupdates via het blauwe blok ‘aanmelden nieuwsupdate’.


    Eerdere nieuwsbrieven 2018

    nr.1 – juni 2018
    nr.2 – september 2018

     


  • Op 10 december heeft er een zeer positief gesprek plaats gevonden tussen de Wijkraad Grunobuurt en de gemeente over een aantal door buurtbewoners aangedragen verkeersknelpunten in en rond de Grunobuurt.

    Door Wijkraad Grunobuurt

    13 Verkeersknelpunten in de Grunobuurt

    Vanuit wijkbewoners hebben we dit jaar 13 knelpunten doorgekregen die als vervelend of zelfs als gevaarlijk wordt ervaren. Ondersteund door aangedragen filmpjes en foto’s van buurtbewoners hebben we bij de gemeente een goed beeld kunnen schetsen van enkele gevaarlijke plekken in de wijk.

    Wat komt er op ons af?

    Ook hebben we onze grote zorg uitgesproken over toekomstige ontwikkelingen omdat er onvoldoende zicht is op wat er op ons afkomt. Bouwverkeer als gevolg van wijkvernieuwing, aanpak Ring Zuid en Stationsgebied dendert door de wijk. Het is niet duidelijk welke verkeersstromen zich zullen gaan verplaatsen door bijvoorbeeld de onderdoorgang Paterswoldseweg en Aanpak Ring Zuid en hoe dit inpasbaar is in de soms nu al veel te smalle wegen en op de erg drukke kruispunten.

    We hebben niet meteen de illusie dat alle 13 verkeersknelpunten allemaal eenvoudig zijn op te lossen. We gaan ons daarom in eerste instantie focussen op een top 3 van de meest gevaarlijke situaties. Wellicht moeten we ook concluderen dat sommige punten niet op te lossen zijn, simpelweg omdat we in een drukke stad wonen, waar veel fietsers, auto’s en wandelaars elkaar kruisen en gebruikmaken van hetzelfde wegennet.

    Een vervolggesprek hierover vindt plaats begin 2019. We streven ernaar dat we op 18 maart 2019 tijdens de Heel de Buurtvergadering concreet door de gemeente kunnen worden bijgepraat middels een korte presentatie over een top 3 van knelpunten.

  •  

    Aan bewoners, ondernemers en instellingen van de Grunobuurt.

    Graag willen wij u informeren over de voortgang van de “Rioolsanering in de Grunobuurt”.

    Tussen maart 2018 en nu is er hard gewerkt waardoor de werkzaamheden aan de Paterswoldseweg, Snelliusstraat, Lorentzstraat, Huygensstraat en Muntinglaan van dit project volledig zijn voltooid. Momenteel zijn de straatmakers druk aan het werk om Kamerling Onnesstraat dicht te straten en in van der Waalsstraat de riolering aan te brengen. De van der Waalsstraat zal na het aanbrengen van de riolering nog worden voorzien van een tijdelijke verharding. Deze werkzaamheden zijn voor de kerstdagen afgerond.


  • Een stel dat een kindje verwacht moet hun huis noodgedwongen verlaten. Het zorgt voor onrust en onzekerheid. Samen met andere buurtbewoners trekt het jonge stel weg. Waar zal hun kindje worden geboren en... zal de buurt ooit weer zo levendig worden als voorheen?

    Deze mooie en grappige familievoorstelling door studenten van het Noorderpoort in samenwerking met bewoners van de Grunobuurt is dinsdag 18 december te zien in de Springerzaal van het MartiniPlaza:
    • eerste voorstelling: 13.00 uur
    • tweede voorstelling: 15.30 uur


  • Via Twitter en Facebook heb je misschien al een paar keer een oproep gezien om je aan te melden voor het Stadspanel: de online-enquête waarin stadjers hun mening kunnen geven over actuele onderwerpen in de gemeente Groningen.

    Wat is het Stadspanel?

    Het stadspanel wordt georganiseerd door OIS: Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen. Deze onderzoeksafdeling van de gemeente Groningen verzamelt en analyseert gegevens over de gemeente. Eén van de manieren om gegevens te verzamelen is het Stadspanel. Zodra je je aanmeldt voor dit panel, krijg je regelmatig een uitnodiging voor een korte enquête over een actueel onderwerp in de gemeente Groningen, zoals afval, onderhoud, fietsen, parkeren of sport. De informatie uit deze enquêtes wordt gebruikt bij het ontwikkelen en evalueren van beleid.


  • Woningcorporatie Nijestee bouwt inmiddels aan het vierde woonblok in Grunobuurt-Noord: Lampisterie. In het gebouw komen volgens de huidige plannen 101 sociale huurwoningen, waaronder vijftien woningen voor jongeren met een lichamelijke beperking. In de zomer van 2019 volgt de bouw van het vijfde woonblok, met circa 103 huur- en koopappartementen. 16 oktober vond de officiële start van de bouw van woonblok Lampisterie plaats in aanwezigheid van wethouder Roeland van der Schaaf.


  • De gemeente Groningen verstuurt elke week een nieuwsbrief per plaats en stadsdeel. Vanwege de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 heet de wekelijkse nieuwsbrief voor Stadsdeel Zuid waaronder de Grunobuurt valt, niet langer 'Stadsnieuws Zuid', maar 'Nieuwsbrief Zuid'.


  • Door Miranda Dijksman en Pieter-Paul Locadia, wijkagenten Binnenstad-Zuid

    Beste bewoners van de Grunobuurt,

    Sinds enige tijd zijn wij de wijkagenten van de Binnenstad-Zuid te Groningen.

    Ons streven is een bijdrage te leveren aan een veilige en leefbare omgeving voor iedereen.
    Om een nog beter veiligheidsbeeld te kunnen krijgen willen wij graag met u als wijkbewoner dan wel ondernemer in gesprek.

    Middels een geheel vrijblijvende inloopavond hopen wij met u in contact te komen. Deze inloopavond in de Grunobuurt is op maandag 19 november 2018 van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11).

    We zien u graag!

    Met vriendelijke groeten,

    Uw wijkagenten,
    Miranda Dijksman en Pieter-Paul Locadia

     

     


  • Een stel dat een kindje verwacht moet hun huis noodgedwongen verlaten. Een groot deel van hun wijk zal worden gesloopt. Het zorgt voor onrust en onzekerheid. Samen met andere buurtbewoners trekt het jonge stel weg. Komen ze ooit weer terug? Waar zal hun kindje geboren worden en... zal de buurt ooit weer net zo levendig zijn als voorheen?


  • In Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Ook ouders van jonge kinderen. Dat is zorgelijk, want de kans is groot dat er hierdoor ook steeds meer kinderen taalproblemen krijgen. Om dit te voorkomen is in Groningen Samenleren gestart. Samenleren is een gratis taalcursus voor ouders die moeite hebben met lezen en schrijven en die jonge kinderen hebben.


  • Het eerste wapenfeit van de nieuwe activiteitengroep Grunobuurt is een gezellige Game Night (spellen-avond) op donderdagavond 8 november vanaf 19.30 uur in de kelder van Buurtcentrum Stadspark. Kom je ook?

    Na de oproep kwamen wij als enthousiaste Grunobuurt-bewoners op 25 september j.l. bij elkaar voor 't eerste overleg. Er hadden zich al 5 extra mensen aangesloten van 25 - 65 jaar... en dat stemt uiteraard tot tevredenheid.

    Ons doel is om op regelmatige basis, laagdrempelige buurtactiviteiten te organiseren die niet duur zijn en ook niet heel veel voorbereiding vragen. We denken hierbij vooral aan aan spel, food/ koken en sport/ beweging etc. Of wellicht heb jij als bewoner van de Grunobuurt zelf ook nog leuke ideeën? Laat het ons dan weten!!

  •  
    Bezwarencommissie adviseert college bezwaren Wijkraad tegen Lampisterie gegrond te verklaren.

    Vandaag heeft Wijkraad Grunobuurt het advies van de Adviescommissie bezwaarschriften ontvangen over het bezwaarschrift dat is ingediend tegen de omgevingsvergunning voor Lampisterie, het blok in Grunobuurt-Noord waarvan de bouw onlangs gestart is. Samenvattend adviseert de commissie het college de bezwaren gegrond te verklaren. De wijkraad is daar zeer blij mee.

    Daarnaast adviseert de commissie het college het bestreden besluit in stand te laten en te voorzien van een deugdelijke motivering óf het besluit te herroepen en de omgevingsvergunning te weigeren. Vanzelfsprekend hoopt en verwacht de wijkraad dat het college het tweede advies opvolgt en Nijestee vraagt de wijk(raad) te betrekken bij nieuwe plannen.

    Aangezien de bouw al gestart is, beraadt de wijkraad zich op de te nemen vervolgstappen. Hierover volgt snel meer informatie op deze website.

  •  

    Ook in Groningen worden in dit kader activiteiten georganiseerd voor inwoners en ondernemers, met als doel beter voorbereid te zijn op diverse vormen van criminaliteit en geweld. Juist de donkere wintermaanden zijn het aangewezen moment om aandacht voor veiligheid te vragen aangezien in deze maanden de criminaliteit en het overvalgeweld stijgt. Gemeente, politie, brandweer, Servicepunt Detailhandel en GGD Groningen/Sense zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het programma in de stad.


  • Donderdag 27 september gaven BAM / ProRail in het Willem Lodewijk Gymnasium een presentatie over mogelijke hinder tijdens de treinvrije periode van woensdag 17 oktober tot maandag 29 oktober. In deze periode rijden er geen treinen tussen Groningen en Sauwerd en Groningen en Buitenpost. Deze periode wordt gebruikt om het spoor tussen Peizerweg en spoorbrug Noord-Willemskanaal te vernieuwen en te verhogen én om de onderdoorgang bij de huidige overweg te plaatsen.

    Tijdens deze treinvrije periode (tvp) wordt ongeveer dag en nacht gewerkt. Dit kan hinder geven. In de powerpointpresentatie kun je zien wat er van dag tot dag (en nacht) gedaan wordt.

    Om de PowerPoint te bekijken, klik HIER

    Tip 1: volg tijdens de tvp @Grunobuurt op Twitter voor dagelijkse updates over de werkzaamheden, inclusief screenshots uit de PowerPoint.
    Tip 2: volg op Twitter de hashtag #onderdoorgangpaterswoldseweg voor updates van verschillende twitteraars over de onderdoorgang.

  •  

    Praat mee over de toekomst van het Stadspark

    Het Stadspark is het grootste park van de stad met prachtige bomen, lange lanen, mooie vijvers en vele soorten planten en diertjes. Een fijn park waar veel mensen dagelijks door heen fietsen, sporten, wandelen, spelen en van genieten. Een park om zuinig op te zijn.

    Natuurlijk willen we dat graag zo houden, juist ook voor de toekomst.

    De gemeenteraad van Groningen wil graag weten wat u vindt van het Stadspark en welke ideeën u heeft. Wat is er nodig om het Stadspark zo mooi en fijn te houden? Wat moet er veranderen? Of moeten we juist niks doen?

    Samen met de gemeenteraad nodig ik u van harte uit voor een goed gesprek over de toekomst van het Stadspark. Iedereen is welkom.

    Dinsdag 2 oktober, 20:00 uur, Ni Hao, Paviljoenlaan in het Stadspark

    Met uw inbreng kan de gemeente een goede toekomstvisie maken voor het Stadspark. En we zijn ook best benieuwd naar de ideeën van de kinderen. Vraagt u hen ook nog even...?

    We spreken u graag op dinsdagavond 2 oktober.

    Roeland van de Schaaf

    Wethouder Stadsontwikkeling

     


  • Vanaf woensdag 31 oktober tot en met zaterdag 3 november staat het festival over de toekomst van Groningen en de regio in het teken van GELUK.

    Let’s Gro is een inspiratiefestival over de toekomst van de stad en omgeving. Samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen zou kunnen zijn en laten zien wat er nu al gebeurt in Groningen. Tijdens Let’s Gro worden goede ideeën voor de toekomst opgehaald. En jij kan hier aan deelnemen.


  • Donderdag 27 september geeft BAM bij het Willem Lodewijk Gymnasium een presentatie over de planning van de onderdoorgang Paterswoldseweg en de mogelijke hinder tijdens de buitendienststelling van 15 tot 29 oktober.

  • Hieronder vind je een lijst met telefoonnummers en internetadressen die je kunt gebruiken bij vragen of zorgen in en om huis of buurt.

    Voor wijzigingen, toevoegingen of vragen over deze informatie, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  •  

    Een bingoavond, een renclubje, een kookworkshop of iets anders (mee)organiseren?

    Een enthousiast groepje buurtbewoners wil zich gaan inzetten voor leuke activiteiten rond bijvoorbeeld bewegen, lifestyle, food, hobby, kunst en cultuur... of heb jij zelf nog een leuk idee?

    Woon jij in de Grunobuurt en heb jij zin om ook mee te denken over 't hoe, wat en waar? Kom dan naar de eerste bijeenkomst van het groepje op dinsdag 25 september 2018.

    Locatie: buurtpand Koppel (Grunostraat 1)
    Start om 20.00 uur (koffie & thee staat klaar vanaf 19.30 uur)
    Opgave niet noodzakelijk.


  • Maandag 25 juni 2018 vond de eerste Heel de Buurtvergadering plaats in Buurtcentrum Stadspark. De vergadering werd druk bezocht; het was een volle bak in het buurtcentrum en er heerste een energieke sfeer. Na afloop werd er nog lang nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.
    Hieronder kun je het verslag van de vergadering lezen. Helemaal onderaan vind je de foto's.


  • Woensdag 19 september 2018 geeft Stijn Lechner, de assistent-coach van Donar (jeugd onder de 24) van 13.00-14.00 uur, 14.00-15.00 uur en 15.00-16.00 uur basketbalclinics op de sport- en beweegplek Laanhuizen.

    Ben je jonger dan 24 jaar en lijkt het je leuk om een keer te basketballen? Kom dan naar één van deze basketbalclinics!


  • In verband met het vervangen van oude gasleidingen is het stukje Hoornsediep tussen Parkweg en Van der Waalsstraat gesloten van maandag 3 september 7:00 uur t/m (naar verwachting) woensdag 5 september 16:00 uur. Ook de oude leidingen in de Van der Waalsstraat worden vervangen. De winkels zijn via de omleidingsborden bereikbaar.

    Meer informatie over werkzaamheden vind je op www.groningenbereikbaar.nl/actuele-verkeersinformatie.


  • De sport- en beweegplek is al al een tijdje openbaar voor het publiek. Je kunt er basketballen op een volwaardig veld, voetballen en trampolinespringen. Ook zijn er fitnesstoestellen en een tafeltennistafel. Voor wie liever ontspant, zijn er verschillende zitplekken en een schaak/damtafel.

    Officiële opening

    Tijdens de Nationale Sportweek op dinsdag 25 septemberom 16.00 uur openen wethouder Sport Paul de Rook en bestuurder van Noorderpoort Wim van de Pol de nieuwe sport- en beweegplek op feestelijke wijze. Naast het bekendmaken van de nieuwe naam van de sport- en beweegplek, kunnen bezoekers diverse sportclinics bezoeken tijdens het openingsprogramma.

    Aan de Verzetsstrijderslaan, ter hoogte van nummer 4, kunnen bewoners, studenten en medewerkers van Noorderpoort gratis gebruik maken van de beweegplek om te sporten en elkaar ontmoeten. De gemeente Groningen en Noorderpoort willen op deze wijze bewoners, medewerkers en studenten stimuleren tot een actieve en gezonde leefstijl.

     

     


  • Op zondag 9 september 2018 viert Evangelische gemeente De Rank haar 50-jarig bestaan. De Rank nodigt alle bewoners van de Grunobuurt uit om dit samen met met hen te vieren.

    Buurtbewoners zijn van harte welkom op de BBQ bij kerk aan de Paterswoldseweg 123 bij de ingang van het Stadspark. Vanaf 17:00 uur mag u aanschuiven. Kinderen zijn van harte welkom. De locatie heeft een prachtige speeltuin en voor de gelegenheid is er een springkussen.

    Opgeven wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


  • De bouw van de onderdoorgang aan de Paterswoldseweg is in volle gang. Op locatie Stephensonstraat worden in augustus - oktober 2018 de dekken gebouwd waarover de treinen en bussen gaan rijden. In oktober worden de dekken naar de onderdoorgang gereden. Het afbouwen van de onderdoorgang duurt tot eind 2019.
    Hieronder kun je de vorderingen van de bouw in foto's volgen.

  •  

    Het informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid opent aanstaande dinsdag 7 augustus de deuren. 

    In het nieuwe informatiecentrum staat onder andere de ruim vier meter lange maquette van het project. Bezoekers kunnen op verschillende manieren informatie vinden over het plan voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Ook de actuele stand van zaken is er te zien. Het informatiecentrum gaat verder dienen als uitvalsbasis bij excursies en rondleidingen.

    Studenten van Academie Minerva verzorgden de inrichting van het informatiecentrum.

    Locatie:Muntinglaan, tegenover nummer 3 (het Noorderpoort Techniek & ICT)

    Openingstijden:woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  •  

    Voortgang van de “Rioolsanering in de Grunobuurt”.

    Tussen maart 2018 en nu is er hard gewerkt waardoor de fases 4, 4a, 4b, 5b, 7 en 9a (zie faseringstekening onderaan dit artikel) van dit project volledig zijn voltooid. Helaas heeft Hemmen BV tijdens de uitvoering te maken gehad met een aantal onvoorziene omstandigheden waardoor zij hebben moet afwijken van de oorspronkelijke planning.

    Het aantal onwerkbare dagen in de afgelopen winter en het voorjaar was meer dan gebruikelijk. Eveneens zijn er een aantal kleine vervuilingen aangetroffen welke eerst moesten worden verwijderd alvorens de riool werkzaamheden konden worden uitgevoerd.

    Momenteel zijn straatmakers druk aan het werk om fase 6 ( Muntinglaan) dicht te straten, en in fase 9b (Lorentzstraat) de riolering aan te brengen. In de bouwvak zal er worden doorgewerkt in Lorentzstraat, teneinde deze fase voor de start van het nieuwe schooljaar te kunnen afronden. In de periode van 03-08-2018 t/m 24-08-2018 zullen (met uitzondering van de Lorentzstraat) geen werkzaamheden worden verricht in verband met de bouwvak.


  • Op maandag 30 juli houden een aantal buurtbewoners het derde ‘spreekuur voor de buurt’, maar dan een half uurtje: het spreekbuurtje. Hier kun je komen met je vragen en opmerkingen over ‘dingen’ in je Grunobuurt. Of wij of de wijkraad je ding kunnen oplossen is onzeker, maar als buurt staan we sterker. Gewoon komen dus en je hart luchten.

  •  

    Alle informatie vind je op bijgaande flyer welke vandaag ook huis aan huis is verspreid.

    Succes met je deelname en tot ziens bij de opening op 25 september!

     

  • De wijkraad Grunobuurt wilde rond 2013, 2014 graag in contact komen met de verschillende Verenigingen van Eigenaren (VvE's) in de wijk. Door dit contact verwachtte de wijkraad nuttige informatie voor en over de wijk (snel) te kunnen verspreiden. Bovendien konden de VvE’s in een platform samenwerken en informatie & ervaringen uitwisselen wat voor alle partijen voordelen op kon leveren. De wijkraad had van verschillende buurtbewoners begrepen dat die behoefte bestond.

    In 2013 is daarom begonnen met een VvE platform en in 2014 is een (digitaal) platform ingericht op Bewonersgroningen.nl. Wilt u alsnog deelnemen aan dit platform of meer weten over de samenwerking tussen de VvE’s en de wijkraad, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


  • Onlangs is het platform Dat is Groningen gestart, het diversiteitsplatform van de gemeente Groningen. Het platform verzamelt de verhalen over Groningers en hun initiatieven die onze stad zo mooi maken. Door elkaars verhalen te vertellen, wil het platform mensen nog meer met elkaar verbinden.


  • In verband met de ontwikkelingen in Grunobuurt-Noord doet de Wijkraad Grunobuurt een oproep aan bewoners van de Grunobuurt om zitting te nemen in de nieuwe Klankbordgroep Wijkontwikkelingen Grunobuurt.


  • Door Welkom in de Buurt, een initiatief van de Groninger gemeenten in samenwerking met (en uitgevoerd door) Buro Bries.

    Welkom in de Buurt is een project dat innovatie binnen de provincie Groningen wil stimuleren op het gebied van beschermde woonvormen en opvang. Door het ontwikkelen én ondersteunen van initiatieven, vergroten we de kans dat mensen vanuit Beschermd Wonen & Opvang op een geslaagde manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit kan door zinvolle dagbesteding, passende zorg en hen zich welkom te laten voelen.

    Achtergrond

    Er stromen steeds meer mensen uit van Beschermd Wonen & Opvang naar zelfstandig wonen in de buurt. Dit betekent echter niet dat ze geen ondersteuning meer nodig hebben. Er wordt een beroep gedaan op de buurtgenoten van de potentiële nieuwe bewoner: hoe wordt deze persoon opgevangen in de wijk? Hoe besteedt deze zijn tijd en waar heeft hij wel en geen hulp bij nodig? Hierover gaat Welkom in de Buurt: we verzamelen en ontplooien ideeën en initiatieven uit de provincie Groningen die op korte én lange termijn een oplossing bieden voor de opvang van mensen met een psychische kwetsbaarheid in de buurt.

    Samen zorgen we dat kwetsbare burgers een eigen thuis krijgen in de provincie Groningen. Help jij mee?

    Heb jij een goed idee of initiatief waarmee je mensen die vanuit een Beschermd Wonen & Opvang-omgeving kan ondersteunen bij de uitstroom naar zelfstandig wonen in een nieuwe buurt? Dan bieden wij hierbij een mogelijkheid om dit idee – met financiële en professionele ondersteuning van ons – werkelijkheid te laten worden!


  • In het Stadspark speelt beeldend muziektheatergezelschap Het Houten Huis en De Noorderlingen vooropleiding theater, onder de hoede van De Oosterpoort/Stadsschouwburg, het Grand Theatre en MartiniPlaza, van 12 t/m 15 juli de voorstelling ‘Valavond’. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.


  • De komende jaren zal het verkeer onder druk staan door de wijkvernieuwing in Grunobuurt-Noord, bouwverkeer Spoorzone en Aanpak Ring Zuid. Ook de onderdoorgang Paterswoldseweg vraagt om nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld door de nieuwe uitvalsweg voor Laanhuizen die uitkomt bij de Parkwegbrug. Ten slotte zijn bepaalde huidige verkeerssituaties in de Grunobuurt niet ideaal.


  • Op maandag 9 juli houden Roel, Harald en Aljo het tweede ‘spreekuur voor de buurt’, maar dan een half uurtje: het spreekbuurtje. Hier kun je komen met je vragen en opmerkingen over ‘dingen’ in je Grunobuurt. Of wij of de wijkraad je ding kunnen oplossen is onzeker, maar als buurt staan we sterker. Gewoon komen dus en je hart luchten.


  • De wijkraad Grunobuurt overlegt op dit moment met de gemeente over het aanbrengen van meer zogenaamde ‘valkbakken’: open afvalbakken aan de zijkant van de ondergrondse afvalcontainers.

    Valkbakken

    De valkbak is genoemd naar de uitvinder Cees Valk, teamleider Oude Wijken in Groningen. De valkbakken bevallen goed, maar ze zijn vrij duur om te plaatsen. Daarom zullen de bakken niet op alle ondergrondse afvalcontainers in de Grunobuurt gemonteerd worden. In overleg met wijkraad Grunobuurt bepaalt de gemeente wat de beste plekken zijn voor een valkbalk. Om de valkbakken beter zichtbaar te maken, krijgen de valkbakken voortaan een felgroene kleur.

    Meedenken?

    Weet je een goede plek voor een valkbak, bijvoorbeeld omdat de ondergrondse afvalcontainer op de looproute zit van hondenbezitters of scholieren? Stuur dan een mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of tweet (@grunobuurt) met je plek of kom even langs op het spreekbuurtje van maandag 9 juli.


  • Naar: Nieuwsbrief gemeente Groningen, Stadsnieuws Zuid, 6 juli 2018

    Houdt je kind van muziek? Kinderen van 7 tot en met 10 jaar kunnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, samen muziek leren maken met Muziek Instap. Kinderen leren er ook presenteren, luisteren, improviseren en nieuwe muziek maken. Dat doen ze met een instrument naar keuze of met hun stem. De lessen beginnen op 18 september. Op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 juli kan je kind tussen 16.00 en 17.00 uur gratis komen kennismaken met Muziek Instap bij VRIJDAG aan de Sint Jansstraat 7. Komen jullie ook? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoedt het lesgeld als je een Stadjerspas hebt.

    Kijk op bijvrijdag.nl/instapoverstap voor meer informatie.


  • De gemeente, de provincie en het Rijk hebben samen een plan gemaakt voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Dat plan heet Aanpak Ring Zuid. Het plan zorgt ervoor dat het verkeer vlotter doorstroomt en dat alle bestemmingen in de stad beter bereikbaar worden. De weg wordt beter ingepast in de omgeving. Dat verbetert de leefbaarheid. De weg wordt ook veiliger ingericht.
    De zuidelijke ringweg is zo’n twaalf kilometer lang en loopt dwars door de stad Groningen, ongeveer van Hoogkerk tot Westerbroek. De weg is belangrijk voor het verkeer van en naar de stad, maar ook voor het verkeer dat Groningen passeert. Lees verder op: https://www.aanpakringzuid.nl/.

    Plan op hoofdlijnen

    Lees hier verder over de belangrijkste aanpassingen van west naar oost: https://www.aanpakringzuid.nl/plan/plan-op-hoofdlijnen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aanpassingen.


  • Groningen is een nieuwe openbare sport- en beweegplek rijker. Aan de Verzetsstrijderslaan, ter hoogte van nummer 4, kunnen bewoners, studenten en medewerkers van Noorderpoort gratis gebruik maken van de beweegplek om te sporten en elkaar ontmoeten. De gemeente Groningen en Noorderpoort willen op deze wijze bewoners, medewerkers en studenten stimuleren tot een actieve en gezonde leefstijl. De officiële opening vindt plaats tijdens de Nationale Sportweek van 15 t/m 29 september.

  • Voor je ligt het jaarverslag van 2017 van de wijkraad van de Grunobuurt. Het is jaar vol verandering geweest, maar ook een jaar dat in het teken stond van leuke projecten en meer samenwerking.

    Het bestuur heeft in 2017 een grote verandering ondergaan. De zittende bestuursleden hebben hun functie ter beschikking gesteld. Na diverse oproepen en sessies zijn er kandidaten voor de functies voorzitter en secretaris gevonden. De penningmeester blijft voorlopig de lopende zaken waarnemen.

    De wijkraad heeft zich ook dit jaar ten doel gesteld om nog meer samen te werken met andere maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de Grunobuurt. We kunnen wel zeggen dat de resultaten nu ook echt zichtbaar worden. Hieronder een greep uit de werkzaamheden die gedaan worden door alle vrijwilligers van de wijkraad.

    Werkgroep Verkeer en Beheer

    Werkgroep Verkeer en Beheer heeft zich onder andere intensief ingezet om de belangen vanuit de Grunobuurt te vertegenwoordigen bij de rioleringswerkzaamheden die een grote impact in Grunobuurt-Zuid hebben. Ook de sloop en nieuwbouw van de wooncomplexen in het noordelijke deel van de wijk is weer in beweging. Met woningbouwvereniging Nijestee is hierover helaas weinig contact geweest, mede door vertrek van een vast contactpersoon. De wijkraad probeert het contact te herstellen.

    Werkgroep Welkomstpakket

    Werkgroep Welkomstpakket heeft de afspraken met woningcorporaties Nijestee en Patrimonium en de middenstand kunnen voortzetten, zodat nieuwe bewoners een welkomstpakket kunnen ontvangen. Helaas is halverwege 2017 de informatievoorziening vanuit Nijestee gestopt vanwege een nieuw computersysteem.

    Webredactie & Sociale Media

    Werkgroep Webredactie & Sociale Media heeft de website Grunobuurt.nl weer goed bijgehouden. Ook de Facebookpagina van de Grunobuurt wordt regelmatig bijgewerkt, zodat de liefhebbers van Facebook in de Grunobuurt goed op de hoogte worden gehouden. Door middel van enkele digitale nieuwsbrieven wordt geattendeerd op de nieuwe items. Daarnaast wordt via Twitter en Instagram ook regelmatig nieuws gedeeld.

    Activiteiten in en om de Grunobuurt

    Werkgroep Activiteiten heeft dit jaar ook weer de zomerbarbecue (7 juli 2017) voor de buurt georganiseerd. Deze werd zoals geweoonlijk in samenwerking met het Buurtcentrum Stadspark georganiseerd.

    De Rank organiseerde op 22 december 2017 een kerstbijeenkomst met aandacht voor de Wijkraad Grunobuurt.

    De contacten met het Buurtcentrum zijn goed en we zijn aan bespreken waar we elkaar kunnen aanvullen of versterken.

    Naast feestelijke activiteiten organiseert de wijkraad elk voorjaar een Openbare vergadering waarbij alle buurtbewoners uitgenodigd worden. In deze vergadering (op 15 mei 2017) werd uitgebreid gesproken over de toekomst van de wijkraad.

    Vogelhuisjes

    De ca. 60 vogelhuisjes, die in maart 2015 door de hele wijk zijn opgehangen, zijn in 2017 niet structureel schoongemaakt. Incidenteel hebben bewoners hun eigen vogelhuisje schoongemaakt.

    Urban Blocks

    Door diverse vertragingen zijn de blocks pas de tweede helft van 2017 geplaatst in de wijk. Ze staan nu fier in de wijk.

    Lentekriebels

    In 2017 deed de buurt voor de derde keer mee aan de schoonmaakactie Lentekriebels. Onder de naam Grunokriebels werd in samen werken met De Rank vanuit hun kerkgebouw de wijk extra schoongemaakt.

    Om de activiteiten te kunnen financieren krijgt de wijkraad subsidie van de gemeente. In 2017 hadden we meer subsidie dan uitgaven.

    Ambities 2017

    In 2018 wil de wijkraad van de Grunobuurt meer bewoners bereiken en betrekken bij de activiteiten. Ook willen we graag meer vrijwilligers die zich willen inzetten en willen meehelpen om het werk van de wijkraad voort te zetten.

    We hopen dat we in 2018 met elkaar kunnen werken aan nog meer verbinding in de Grunobuurt!

    Vriendelijke groet,

    je Wijkraad
    p.a. Lorentztraat 11
    9727 HW Groningen
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    WWW.GRUNOBUURT.NL

  • Voor je ligt het jaarverslag van 2016 van de wijkraad Grunobuurt. Het is jaar vol verandering geweest. Maar ook een jaar dat in het teken stond van leuke projecten en meer samenwerking.

    Het bestuur is nog steeds op zoek naar een secretaris.

    De wijkraad heeft zich ook dit jaar ten doel gesteld om nog meer samen te werken met andere maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de Grunobuurt. We kunnen wel zeggen dat de resultaten nu ook echt zichtbaar worden. Hieronder een greep uit de werkzaamheden die gedaan worden door alle vrijwilligers van de wijkraad.

    Werkgroep Verkeer en Beheer

    Werkgroep Verkeer en Beheer heeft zich onder andere intensief ingezet om de belangen vanuit de Grunobuurt te vertegenwoordigen bij de rioleringswerkzaamheden die een grote impact in Grunobuurt-Zuid zal hebben. Ook de sloop en nieuwbouw van de wooncomplexen in het noordelijke deel van de wijk is weer in beweging. Met Nijestee is hierover, en ook op andere vlakken, een goede samenwerking. 9 nov. 2016 werd i.s.m. de wijkagent een avond voor bewoners georganiseerd in het kader van veiligheid in de wijk en de verkeersveiligheid. We waren te gast in de aula van het Noorderpoort College aan de Muntinglaan.

    Werkgroep Welkomstpakket

    Werkgroep Welkomstpakket heeft met woningcorporaties Nijestee en Patrimonium afgesproken dat zij nieuwe mutaties (anoniem) aan ons melden, zodat nieuwe bewoners een welkomstpakket kunnen ontvangen. De contacten met de middenstand heeft z’n vruchten afgeworpen. Diverse middenstanders in de Grunobuurt leveren nu een bijdrage aan de inhoud van het welkomstpakket.

    Werkgroep Webredactie & Sociale Media

    Werkgroep Webredactie & Sociale Media Heeft de in 2014 gelanceerde website weer goed bijgehouden. Ook de Facebookpagina wordt regelmatig bijgewerkt zodat alle bewoners van de Grunobuurt goed op de hoogte worden gehouden. Door middel van enkele digitale nieuwsbrieven wordt geattendeerd op de nieuwe items. Daarnaast wordt via Twitter ook regelmatig nieuws gedeeld.

    Activiteiten en Buurtcentrum

    Werkgroep Activiteiten heeft dit jaar weer een aantal activiteiten voor de buurt georganiseerd. Zowel de zomerbarbecue op 1 juli als de kerstborrel op 16 december werd weer in samenwerking met de het Buurtcentrum Stadspark georganiseerd. Beide waren weer zeer geslaagd en de opkomst was weer groter dan in 2015.

    De contacten met het Buurtcentrum zijn goed en we zijn aan bespreken waar we elkaar kunnen aanvullen of versterken.

    Openbare vergadering

    Naast feestelijke activiteiten organiseert de wijkraad elk voorjaar een Openbare vergadering waarbij alle buurtbewoners uitgenodigd worden. In deze vergadering (21 maart 2016) werd er kennisgemaakt met het WIJ-team en met de wijkagent.

    Vogelhuisjes

    De ca. 60 vogelhuisjes, die in maart 2015 door de hele wijk waren opgehangen, werden op 14 oktober 2016 door een groep vrijwilligers schoongemaakt. Twee vogelhuisjes werden met een hoogwerker enkele weken later op verzoek van bewoners verhangen.

    Urban Blocks

    Door diverse vertragingen zullen de Urban Blocks de tweede helft van 2017 worden geplaatst in de wijk.

    Lentekriebels

    In 2016 deden we voor de tweede keer mee aan de schoonmaakactie Lentekriebels. Onder de naam Grunokriebels werd op zaterdag 16 april vanuit buurtpand Koppel door twee groepen de wijk extra schoongemaakt.

    Ambities 2017

    Om de activiteiten te kunnen financieren krijgt de wijkraad subsidie van de gemeente. In 2016 hadden we meer subsidie dan uitgaven.

    In 2017 willen we als wijkraad meer bewoners bereiken en betrekken bij de activiteiten. Ook willen we graag meer vrijwilligers die zich in willen zetten en mee willen helpen het werk van de wijkraad voort te zetten.

    We hopen dat we in 2017 met elkaar kunnen werken aan nog meer verbinding in de Grunobuurt!

    Vriendelijke groet,

    je Wijkraad
    p.a. Lorentztraat 11
    9727 HW Groningen
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    WWW.GRUNOBUURT.NL

  •  

    Bron: persbericht Aanpak Ring Zuid

    Van 20 juli tot en met 24 augustus 2018 is de zuidelijke ringweg (N7) in de richting Hoogezand tussen het Julianaplein en de Europaweg afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Meer informatie hierover in het persbericht hieronder. Op dinsdag 3 en woensdag 4 juli tussen 16.00 en 19.00 uur worden hierover inloopbijeenkomsten gehouden bij Combinatie Herepoort aan de Laan Corpus den Hoorn 102-4.

  •  

    Alles wat je erover moet weten staat op bijgaande zomerse flyer... die overigens ook huis-aan-huis is verspreid in de Grunobuurt. Kom je ook?

  •  

    De Wijkraad Grunobuurt organiseert maandag 25 juni a.s. een Heel de Buurt-vergadering waar u van harte welkom bent. Het programma treft u hieronder aan.

    De Grunobuurt is een prachtige wijk om te wonen en te werken. De wijkraad van de Grunobuurt informeert u (sinds 2010) over actuele onderwerpen en zet zich graag in voor de leefbaarheid in de Grunobuurt... maar de wijkraad vindt het nog belangrijker om te horen welke onderwerpen u als bewoner belangrijk vindt! Heeft u zelf een agendapunt voor deze bijeenkomst? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  • Aan 103 woningen aan de kenmerkende Lorentzstraat en omgeving te Groningen is door Christelijke woningstichting Patrimonium groot onderhoud uitgevoerd. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door vastgoedonderhoudsbedrijf Wits Noord en zijn medio juni geheel afgerond.

    Donderdag 24 mei vond er een feestelijke bloemetjesmarkt plaats op het plein voor het buurtcentrum Stadspark aan de Lorentzstraat. Dat werd - door Patrimonium en Wits Noord - voor de bewoners georganiseerd als afsluiting van het project. Het onderhoud is bijna gereed en gaat altijd gepaard met enige overlast. Daarom is gekozen voor een bloemetjesmarkt op locatie om gezellig samen te zijn als buurtbewoners en de wijk nog verder te verfraaien met kleurrijke bloemetjes en de bewoners te bedanken voor de samenwerking.  

  • De Groninger fotograaf Sander van der Bij opent op zondag 10 juni zijn eerste grote solo-expositie 'Rein' in het Gasunie-gebouw.

    Tijdens de expositie is werk te zien dat Van der Bij (1991) in zijn studio in Haren heeft gefotografeerd. Van der Bij bouwt 3D-maquettes en miniaturen die hij fotografeert en bewerkt tot een digitaal eindproduct in de vorm van ijzige berglandschappen, grotten en hemellichamen.

    De expositie opent om 15.30 uur met een videovertoning, begeleid door live-muziek van celliste Rosie Taekema. De tentoonstelling wordt geopend door Cees Pisuisse, voorzitter van de kunstcommissie van de Gasunie. Na de opening is er gelegenheid om de expositie te bekijken met een hapje en drankje.

    De opening eindigt om 17.30 uur. Na de opening is de tentoonstelling besloten. Om het werk van Sander van der Bij te zien, kun je een kijkje nemen op zijn website www.sandervanderbij.nl.


  • Maandag 28 mei j.l. vond de inloopavond plaats over de werkzaamheden voor de onderdoorgang van de Paterswoldseweg.

    Ronald Knegt - Omgevingsmanager van BAM - informeert u graag met behulp van de presentatie welke op die avond is gegeven. Klik hier om de Powerpointpresentatie van BAM te bekijken.

  •  

    De Grunobuurt is een prachtige wijk om te wonen en te werken. De wijkraad van de Grunobuurt informeert u (sinds 2010) over actuele onderwerpen en zet zich graag in voor de leefbaarheid in de Grunobuurt... maar de wijkraad vindt het nog belangrijker om te horen welke onderwerpen u als bewoner belangrijk vindt!

  •  

    Nieuwsbrief Nijestee Grunobuurt-Noord (mei 2018)


  • BAM Infra organiseert op 28 mei a.s. een inloopavond over de werkzaamheden voor de onderdoorgang van de Paterswoldseweg .

    Op de plaats van de spoorwegovergang op de Paterswoldseweg komt een onderdoorgang voor alle verkeer. De treinen en bussen rijden er dan overheen. De voetpaden, fietspaden en wegen rond de onderdoorgang worden opnieuw aangelegd. De onderdoorgang zou de doorstroming van het verkeer moeten bevorderen. Bussen gebruiken dan de busbaan langs het spoor en rijden niet meer om via de Paterswoldseweg en Parkweg. Voetgangers, fietsers en automobilisten hoeven niet meer te wachten voor gesloten overwegbomen.

    Door op de volgende link te klikken kunt u de uitnodiging lezen: Uitnodiging Inloopbijeenkomst

  •  

    Door op de volgende link te klikken kunt u de Informatiebrief lezen: Informatiebrief BAM

    Het betreft werkzaamheden in het zuidelijk deel van de Grunobuurt o.a. Hoornsediep, Muntinglaan, Parkweg en Paterswoldseweg.

  •  

    Door Wolter Landlust (beheerder kinderboerderij Stadspark) en Jurian Bajema (leidinggevende NDE, ndegroningen.nl)

    Eind 2018 verhuist Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) vanuit Beijum naar het terrein van de kinderboerderij Stadspark en betrekt daar een nieuw gebouw. NDE verzorgt natuuronderwijs voor basisschoolleerlingen in de gemeente Groningen.

  • Zaterdagochtend 5 mei is er om 9.00 uur een buurtschouw in verband met het Bevrijdingsfestival. De gemeente en BOA’s gaan dan samen met buurtbewoners de wijk door om te kijken waar de knelpunten zitten rondom het festival.

    Alle buurtbewoners zijn hierbij welkom. We starten om 9.00 uur bij bakkerij Beukeveld (Parkweg 149).

  •  

    Aan de bewoners van Laanhuizen, Grunobuurt en omstreken,

    Ook dit jaar vieren wij de bevrijding in Groningen met het Bevrijdingsfestival, dat in 2018 voor de 18e keer in het Stadspark wordt georganiseerd. Het Bevrijdingsfestival heeft ook dit jaar als thema ‘Geef Vrijheid door’. We verwachten vele duizenden mensen, die naar muziek komen luisteren en met elkaar de vrijheid vieren, zeker bij mooi weer.

    Uiteraard hopen wij dat u, als directe buurvrouw en/of buurman van de festiviteiten, ook het festival bezoekt. Het is gezellig en er is voor ieder wat wils, zoals bijvoorbeeld een kinderprogramma, straattheater, sport en spel en natuurlijk veel diverse muziekgenres. Kijk op onze website www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl voor het hele programma en de laatste informatie. En vergeet niet: het is gratis en voor iedereen toegankelijk!

  •  

    Groningen krijgt dit jaar te maken met diverse werkzaamheden aan weg en spoor. Eén van de grootste projecten (de ombouw van de zuidelijke ringweg) gaat in uitvoering en er wordt aan diverse andere wegen en sporenprojecten gewerkt. Vanaf het hemelvaartweekend zijn er regelmatig stremmingen op de zuidelijke ringweg en andere wegen in en rond de stad. Daarnaast zijn er 5 periodes waarin een aantal treinen van en naar Groningen niet rijdt.

  •  

    Aan bewoners, ondernemers en instellingen van de Grunobuurt (Paterswoldseweg)

    11 april 2018

    Geachte heer, mevrouw,

    In opdracht van de gemeente Groningen is Hemmen Aanneming Wegenbouw bezig met het vernieuwen van de riolering in de Grunobuurt.

    Aanleiding brief
    In 2017 hebben wij een nieuwe riolering aangelegd in de rijbaan en fietspad van de Paterswoldseweg. Dit betreft een gescheiden rioolstelsel met een leiding voor ‘schoon regenwater’ en ‘vuilwater’ (gootsteen, toilet, douche e.d.). Het regenwater hoeft niet gezuiverd te worden en gaat rechtstreeks naar de sloot langs de Concourslaan. Deze werkzaamheden brengen dusdanig veel verkeershinder met zich mee, dat we deze werkzaamheden in het weekend moeten uitvoeren.

  • Door Jonathan Euverman – wijkcoördinator Nijestee

    Graag houd ik jullie op de hoogte van het volgende:

    Bewonersborrel

    Op 5 april 2018 ben ik aanwezig bij de bewonersborrel in de Grunobuurt. Ik neem het boekje ‘Van plan tot steen’ mee en een aantal afbeeldingen van hoe de Grunobuurt eruit zal komen te zien. Samen met de organisatie van de bijeenkomst zullen we kinderen vragen mee te denken over de invulling van de speeltuin die gerealiseerd zal worden naast Lampisterie.

    Bomenkap

    Volgende week zullen twee bomen aan de Paterswoldseweg gekapt worden. Dit is nodig om kabels naar het travo-huisje te leggen. De dagen voorafgaand aan het kappen van de bomen zal de Paterswoldseweg gedeeltelijk gestremd zijn, omdat de kabels onder de Paterswoldseweg door gelegd dienen te worden. De gemeente zal omwonenden ook informeren.

  •  

    Zie voor info bijgaande flyer... welke ook huis aan huis is verspreid.

    Voor geïnteresseerde bewoners van de Grunobuurt is er een livestream verbinding met het Symposium 'De gemengde wijk' wat plaatsvindt vanaf 15.30 uur en georganiseerd wordt door de Zwarte Hond.Het boek dat daar gepresenteerd gaat worden zal ook ter inzage bij de Buurtborrel liggen.

     

  •  

    Aanneming Wegenbouw Hemmen heeft in februari bij de Gemeente Groningen een aangepaste planning ingediend. Deze is inmiddels goedgekeurd. Bij deze planning is een faserings-tekening gemaakt waarop duidelijk is weergegeven welk gebied bij welke fase hoort.
     
    Deze planning is de leidraad voor de werkvolgorde en de te verwachten uitvoeringsduur, echter als gevolg van weersomstandigheden kunnen de startdata enigszins wijzigingen.


  • Door Grunobuurter Martha – 9 februari 2018
    In 1936 heeft de Chr. woningstichting Patrimonium woningen laten bouwen in de kop van Grunobuurt Zuid. Deze zijn in 1976 gerenoveerd. De bewoners moesten toen tijdelijk verhuizen. Nu worden deze woningen opnieuw goed onder handen genomen.


  • Door Grunobuurter Martha – 1 februari 2018
    Elke dinsdagavond kun je klaverjassen in buurtcentrum Stadspark. Aan het eind van elke klaverjasavond is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten. In het midden van de foto zit de heer Simon Koster met een rode trui aan. 

    Klaverjas buurtcentrum grunobuurt

    Simon is het oudste lid van de club en vorige week is hij 94 jaar geworden. Links van hem staat zijn vrouw Truus Koster. De jongste deelnemer is rond de 30 jaar. Het is een gezellig club waar Bert van de Berg al meer als 25 jaar de voorzitter van is.

    Ook zin om te klaverjassen?

    Dinsdag van 19.45 uur tot 22.30 uur kun je in competitieverband gezellig klaverjassen. Er is nog plaats voor nieuwe leden. Contributie is 6 euro per maand.

    Voor meer activiteiten in buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11), zie buurtcentrumstadspark.nl/activiteiten.

  •  

    Met ingang van 1 januari 2018 zal Christelijke Woningstichting Patrimonium haar leegkomende woningen aanbieden via Woningnet.  De woningzoekende krijgt dan meer keuzevrijheid en er ontstaat meer transparantie in het toewijzen van een woning.  Daarmee komt een einde aan een lange periode waarin Patrimonium een eigen inschrijfsysteem hanteerde.  

  •  

    De werkzaamheden aan de riolering in de Grunobuurt zijn in volle gang.... dat kan niemand ontgaan zijn. Op dit moment worden er op twee locaties in de Grunobuurt werkzaamheden verricht.

  •  

    Snoeien en ophogen

    De afgelopen weken is er voor de oplettende buurtbewoner veel activiteit waar te nemen langs het Hoornse Diep westzijde. Alle bomen aan het kanaal zijn gesnoeid. Het snoeiafval ligt vlakbij de fietsbrug opgestapeld. Even verderop werkt de gemeente Groningen aan de kade: deze wordt een flink stuk opgehoogd. Zo blijft de wijk gespaard voor overstromingen mocht het water een keer hoog komen te staan.



  • Woensdag 1 november 2017 was in buurtpand Koppel een informatiebijeenkomst van de wijkraad Grunobuurt. Doel van de wijkraad was om enthousiaste mensen te vinden die mee willen denken en doen in de Grunobuurt.

  •  

    Zoals u wellicht heeft opgemerkt is de Gymzaal tussen het Noorderpoort College en de Aldi geheel opgeknapt. Eenmaal klaar zal deze zaal in gebruik genomen worden door de Vrije School (Parcival College) uit de Rivierenbuurt.

    Nadere info volgt z.s.m.

  •  

    Oproep voor de Expertmeeting WIJ en het veld

    Datum: dinsdag 31 oktober, 19.00 uur
    Plaats: stadhuis Groningen, nieuwe raadzaal

    Stadjers, bewonersorganisaties en professionals:

    Praat mee over de kwaliteit van welzijn en zorg bij u in de buurt!


  • Op 10 november viert Humanitas in de stad Groningen de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen in Hanze Plaza genieten van een spetterende feestavond door de band Diep Triest. ‘Vrouwkracht’ van Jasmijn verzorgt de bijzondere catering. Wethouder Ton Schroor opent de avond met een welkomstwoord voor de mantelzorgers.


  • In het vierde kwartaal van 2017 worden de laatste woningen van Nijestee in Grunobuurt-Noord gesloopt. In onderstaande Nijestee-nieuwsbrief krijgt u meer informatie over die sloop.

    Vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Nijestee: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of050 - 85 33 533


  • In verband met de werkzaamheden aan de riolering in onze wijk is de Parkweg ter hoogte van de Paterswoldseweg en de Concourslaan van 4 t/m 8 september 2017 afgesloten. Direct aanwonenden en aanliggende ondernemers en instellingen zijn afgelopen vrijdag per brief op de hoogte gesteld.

  •  

    Deze internationaal geprezen komische dramafilm van buurtbewoner Ismaël Lotz neemt je op grappige, niet-alledaagse wijze mee in de zoektocht naar het mijden van pijn en vinden van geluk.


  • Vanaf 29 augustus, na de bouwvakvakantie (week 35), zal uitvoerder Hemmen bv de werkzaamheden aan de riolering weer oppakken.


  • De UMCG Depressiestudie doet onderzoek naar terugvalpreventie bij depressie. Voor het onderzoek zijn zij op zoek naar deelnemers.


  • De gemeente Groningen gaat vanaf september actief controleren op illegale kamerverhuur, ook in een poging het opdelen van reguliere woningen tegen te gaan. Via dit nieuwsbericht van de gemeente vind je een lijst met alle geregistreerde panden met een onttrekkingsvergunning.

    Panden tot twee bewoners zijn niet vergunningplichtig, panden met drie of meer bewoners wel. Handig als overzicht wat er allemaal aan kamerverhuur in de buurt zit! En natuurlijk ook om te checken of de panden bij jou in de straat er ook tussen staan.


  • Tussen eind augustus 2017 en juli 2018 worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de buitenzijde van 103 huurwoningen van Christelijke Woningstichting Patrimonium gelegen aan de Lorentzstraat en omgeving.

    De onderhoudswerkzaamheden gaan waar mogelijk gepaard met verbetering van isolatie van de woningen. Wits Noord voert de werkzaamheden uit in opdracht van Christelijke Woningstichting Patrimonium. Er wordt rekening gehouden met rioleringswerkzaamheden vanuit de gemeente. In de nieuwsbrief leest u meer over de werkzaamheden en de uitvoering.

    Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder vanuit Wits Noord. In de nieuwsbrief zijn contactgegevens opgenomen.

    Bron: Wits Noord


  • De gemeenteraad van Groningen wil graag vanaf september 2017 een gemeentelijke raad van Kinderen. Met deze nieuwe Raad van Kinderen wil Javano Zwiers, de nieuwe Kinderburgemeester van Groningen, graag nadenken over oplossingen voor kinderen die opgroeien in armoede.


  • Vrijdagmiddag 30 juni 2017 is ondanks regenachtig weer onder belangstelling van zo’n 50 mensen De Wandeling officieel geopend door wethouder Ton Schroor. Het is de opzet dat het sociale en duurzame initiatief een plek voor iedereen wordt.

    UPDATE AUGUSTUS 2020: Project De Wandeling is officieel opgeheven. Het voormalige basketveld bij de kinderboerderij in Stadspark Groningen is leeggehaald.

    Op het asfalt van het voormalige basketbalveldje ter hoogte van Kinderboerderij Stadspark zijn de contouren al uitgetekend van het toekomstige theehuis en de keuken-yurt van De Wandeling. Ook komen er zaken als een gebruikstuin en een paddenpoeltje. Het initiatief is volledig afhankelijk van giften, tweedehands bouwmaterialen en vrijwilligers. Als je zin hebt te komen kijken of helpen, in principe zijn er op dinsdag- en zaterdagmiddagen van 13:00 – 17:00 uur mensen op het terrein aanwezig. Iedereen is van harte welkom!

    Opening

    De tuin is symbolisch geopend door het inplanten van de tuin. Helaas was wethouder Ton Schroor niet passend gekleed op tuinwerkzaamheden, aangezien hij juist van onderhandelingen in de Vondelflat kwam. Anne-Krijn Piersma, stadsdeelbeheerder van Gebiedsteam Zuid, is wel gesignaleerd tijdens het planten van aardbeien met nette schoenen.

    Voor contact en meer informatie over De Wandeling: www.dewandeling.tk of ga naar Facebookpagina van De Wandeling: dewandelingstadspark.


  • UPDATE MEI 2018: Ontdek de plek gaat verder op Instagram. Ontdek de plek op #ontdekdeplekgrunobuurt. Veel plezier!

    Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Welke plek ontdek je deze keer?


  • Buurtfeest 7 juli ook kinderfeest!

    Tijdens het buurtfeest aanstaande vrijdag 7 juli  zijn  de Gruno-kids zeer welkom!  Voor hen is de sfeervolle binnenplaats achter het buurthuis ingericht met diverse activiteitenhoeken. Er zijn waterspelletjes met waterballonnen, bootjes maken en buitenschilderij, schminken en henna painting, broodjes bakken bij een vuurplaats, bellen blazen met verschillende materialen, limonade-tap en last but not least schatgraven!

    Kom je ook?

  • Op vrijdag 30 juni aanstaande wordt het initiatief De Wandeling geopend in het Stadspark. De Wandeling is een duurzaam inititiatief met een sociaal karakter, dat een plek biedt aan iedereen die van de natuur wil genieten, wil leren en spelen en nieuwe mensen wil ontmoeten. De Wandeling streeft naar duurzaamheid en opereert zonder financiële middelen. Vanaf 15.00 uur worden samen met wethouder Ton Schroor fruitbomen geplant.

    Meer informatie over het initiatief is te vinden op dewandeling.tk. De Wandeling wordt gerealiseerd op het basketbalterrein ten noorden van de kinderboerderij.


  • Op zaterdag 24 en zondag 25 juni daalde het Rapalje Zomerfolk-festival weer neer op de Zonneweide in het Stadspark. Ik, Laura Popken, verslaggever van Grunobuurt.nl, nam een kijkje op dit bijzondere evenement.


  • Op donderdag 15 juni 2017 werd in het Buurtcentrum een toelichting gegeven op de geplande werkzaamheden in de buurt rondom ‘Project Grunobuurt Zuid Rioolsanering’. Hemmen, de aannemer was aanwezig met een overzicht van de planning. Tijdens deze inloopbijeenkomst kon men de plannen inzien en vragen stellen aan Hemmen BV Aanneming Wegenbouw.

    NB: de redactie van Gronobuurt.nl is afhankelijk van de informatie die we van aannemer Hemmen krijgen. De planning kan veranderen.


  • ImpressFest is het jaarlijkse showcasefestival voor kunst, theater, media en muziek in Groningen. Al sinds 2011 laat het Noorderpoort College u kennismaken met het jonge talent uit de stad, de best-of van de studenten en de producten die gedurende het jaar op de opleidingen worden ontwikkeld.

    ImpressFest presenteert dit talent onder de noemer ImpressFest en geeft vijf dagen lang ruim baan aan jong talent dat staat te popelen om de wereld van kunst en cultuur te veroveren.

    Dit jaar is het thema van het festival ‘Great again’. Alle disciplines dragen hun steentje bij aan de programmering en de organisatie van het festival.

    Overlast?

    Voor het ImpressFest is bij de gemeente een evenementenvergunning aangevraagd met een ontheffing voor geluid. De organisatie doet haar uiterste best om vanaf 23:00u het geluid tot een minimum te beperken.

    Mocht u toch overlast ondervinden, dan kunt u contact opnemen met de organisatie:
    • Bo Luimstra: 06 10 67 89 74
    • Marcella van der Spoel: 06 13 78 68 30

    Het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente is elke werkdag van 10.00-17.00u bereikbaar op 050 587 58 85.

    Meer informatie

    Meer informatie (ook tijden en tickets) vindt u op de website ImpressFest.nl.

  •  

    Bijgaand de brief... welke ook huis aan huis is verspreid:

    Bewaren

  •  

    Maandag 15 mei bent u / ben jij uitgenodigd voor de Openbare Wijkraadvergadering... zie hieronder de uitnodiging. Op de agenda onder andere: denk mee over een nieuwe sport- en beweegplek bij u in de buurt !!

  •  

    LenteKriebels is door de jaren heen in Groningen uitgegroeid tot een omvangrijke en gezellige schoonmaakactie. Jaarlijks doen buurtbewoners, scholen, verenigingen en sportclubs mee. Vanaf 2015 doet de Grunobuurt ook mee, onder de naam GrunoKriebels.

    Hoewel onze buurt een relatief fruitige buurt is, zijn er altijd hoekjes die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Die schoonmaakaandacht gaan we zaterdag 13 mei van 10.00 tot 13.00 weer geven, want opgeruimd staat tenslotte netjes.

  •  

    Voor een aantal locaties die zich lenen voor grote en middelgrote evenementen zijn de afgelopen jaren locatieprofielen vastgesteld. In een locatieprofiel wordt het karakter van een evenemententerrein, de voorzieningen en de spelregels beschreven, zodat er duidelijkheid ontstaat voor zowel omwonenden als organisatoren.

    Voor het Suikerfabriekterrein is nu ook een concept-locatieprofiel ontwikkeld, welke vanaf heden ter inzage ligt. Het concept-locatieprofiel Suikerfabriekterrein is HIER te raadplegen.

    Op woensdag 10 mei aanstaande wordt er een algemene inspraakavond gegeven. En u kunt deze bijeenkomst bijwonen.

    Deze bijeenkomst vindt plaats van 19.30 – 21.30 uur in het Zeefgebouw, de Wolkenfabriek, op het Suikerfabriekterrein, Energieweg 10.

    Terinzagelegging

    Het concept-locatieprofiel Suikerfabriekterrein ligt ter inzage vanaf heden tot en met maandag 22 mei 2017. U kunt het concept- locatieprofiel Suikerfabriekterrein inzien in de gemeentelijke locatie (tijdens de gebruikelijke openingstijden) aan het Harm Buiterplein 1.

    Zie deze linkvoor meer informatie.

     


  • Ik ben Tjerk Riemersma, getrouwd en vader van 5 kinderen. Ik werk 2,5 dag in de week bij een supermarkt in de stad en daarnaast werk ik 2 dagen per week voor Evangelische Gemeente 'de Rank' als Oudste (kerkelijk werker). Misschien kent u het gebouw van ons wel; Paterswoldseweg 123. In ons gebouw zit ook Kinderopvang Monkey Donkey.

  •  

    Gebreken in uw buurt melden

    Is er iets kapot, stuk of een gevaar bij u in de buurt? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal of stoeptegel? Dan kunt u een melding doen bij de gemeente.

    Link: Gebreken in de buurt melden


  • Vernieuwing naast traditie

    Alle Stadjers zijn van harte welkom op zondag 1 januari 2017 op het Nieuwjaars feest van de gemeente in MartiniPlaza. Het feest krijgt het karakter van een festival: Het Nieuwjaarsfestival Groningen 2017.

    De gemeente heeft samen met de organisatoren van de Nieuwjaarsfeesten van de afgelopen vier jaar en MartiniPlaza een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld. Het Nieuwjaarsfestival 2017 belooft een gezellig feest voor jong en oud te worden.  


  • 14 januari 2017 wordt het eerste Repair Café gehouden in de Rivierenbuurt. Hiervoor is het Repair Café op zoek naar gereedschap. Heeft u gereedschap over en wilt u dit een tweede leven bezorgen? Lever het dan in bij Stichting Doedertoe, Rabenhauptstraat 45, Groningen. U kunt het gereedschap inleveren in de bak aan de rechterkant bij binnenkomst. Alvast hartelijk bedankt!

    Voor meer informatie over het Repair Café in de Rivierenbuurt kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Meer informatie over het wereldwijde fenomeen Repair Café vindt u op RepairCafe.org.

  •  

    Noteer alvast in uw agenda....

    Vrijdag 16 december a.s. is het alweer zover: de gezellige Grunobuurt Kerstborrel in het Buurtcentrum Stadspark !!

     


  • Pimpwerkplaats Doedertoe 'de Schatkamer voor creatievelingen' opent haar deuren voor iedereen op de nieuwe locatie, Rabenhauptstraat 45 (achter het Centraal Station).

    De afgelopen weken is er keihard gewerkt om een nieuwe werkplaats in te richten. En deze maand is het zover: iedereen kan weer inlopen om kringloopspullen een tweede leven te geven met alle mogelijke benodigdheden die staan uitgestald als in een snoepwinkel. Doedertoe is een schatkamer voor creatievelingen. Om er gezellig uit te zijn en iets moois voor thuis mee te nemen. Betalen kan naar keuze met tijd en talent: een goede daad voor een ander  of een vrije gift. Om het geld hoeft niemand het  te laten. 

    Doedertoe is non-profit en wil blijheid verspreiden en mensen samen brengen. Dit project steunt volledig op goodwill, giften en vrijwilligers. Om kosten te kunnen dekken is de sprankelende ruimte  tegen betaling te lenen voor uw feestjes en bijeenkomsten, in- of exclusief materiaal. Inbreng materiaal altijd welkom.

    Informatie: www.doedertoe.nl

    Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

     

  •  

    Momenteel rijden er tussen Groningen en Leeuwarden twee stoptreinen en één sneltrein per uur. Deze treinen kunnen het groeiend aantal reizigers in de spits niet meer aan. Daarom komt er per uur, per richting, één extra sneltrein bij. Ook worden perrons verlengd zodat er langere treinen kunnen gaan rijden. Zo wordt het minder druk in de treinen en kan iedereen snel en comfortabel reizen. De provincies Groningen, provincie Fryslân, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu werken samen aan dit project.


  • In het Stadspark, op het huidige basketbalterrein ten noorden van de kinderboerderij, zal een klein stukje wonderland ontstaan. Hier kunnen alle inwoners en bezoekers van Groningen zich welkom voelen en zal duurzame omgang met de natuur en de mensheid centraal staan. Deze ontmoetingsplek, waar mensen kunnen komen om te ontspannen, samen te werken en te leren, zal ‘De Wandeling’ heten.

    Stichting de Wandeling wil een faciliterende rol hebben in het onderzoeken en delen van duurzame manieren om in menselijke behoeften te voorzien. Dit op basis van vrijgevigheid, vindingrijkheid en creativiteit in plaats van geld of handel. Hiervoor concentreren we ons op het stimuleren van vrije uitwisseling van kennis en vaardigheden, met een focus op drie categorieën: voeding, doe-het-zelf methodes en ecologisch verantwoord tuinieren/natuurbeheer.


  • Van 10 tot en met 16 oktober 2016 was de Week van de Veiligheid die in het teken stond van veiligheid voor ondernemers én inwoners. De Wijkraad organiseert mede daarom een bijeenkomst om de bewoners van de wijk te steunen in hun strijd tegen b.v. woninginbraak, fietsendiefstal, straatroof en overvallen.

    Wijkagent Martin Tillema verleent - in het kader daarvan - medewerking door een inleiding te geven over 'Melden van verdacht gedrag'.

    Vanwege twee - door wijkbewoners op gang gebrachte - discussies op Nextdoor heeft de Wijkraad er voor gekozen het tweede deel van de avond in het teken te laten staan van de Verkeersveiligheid in de Wijk. O.a. de oversteek van de Parkweg bij de Parkbrug is een punt van aandacht.

    Datum: woensdag 9 november a.s
    Locatie: Noorderpoort College (Muntinglaan)
    Aanvang: 19.30 uur.... inloop vanaf 19.00 uur.

    Zie de bijgaande flyer.... voor verdere details.

  •  

    Groningen, 31 oktober

    Let’s Gro, het jaarlijkse inspiratiefestival voor Groningen, nodigt u op 9, 10, 11 en 12 november uit voor een vierdaagse vol goede gesprekken, leerzame bijeenkomsten, en debat. Op Let’s Gro laat Groningen op een positieve, zelfbewuste manier zien dat er in het noorden meer te halen valt dan rust, ruimte en gas. We claimen deze week met recht onze voortrekkersrol op het gebied van (online) ICT, economie, stadsontwikkeling en sociale innovaties.

  •  

    Op vrijdag 7 oktober j.l. opende Wij Rivierenbuurt samen met MFC de Stroming (en overige gebruikers), officieel en feestelijk de deuren van het geheel vernieuwde Talmahuis aan de Merwedestraat. De openingshandeling werd gedaan door wijkwethouder Ton Schroor en Wij manager Monique Hofman.



  • De sloop van de huizen aan de Paterswoldseweg 112 t/m 138A en Grunostraat 2 is in volle gang. Onze razende fotoreporter Jan houdt een oogje in het zeil. De foto's vindt u op Google Foto's.


  • Op 16 oktober jongstleden hebben zeven vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om een deel van de vogelhuisjes in de Grunobuurt schoon te maken. In twee groepen, voorzien van een lange ladder, borstel, vuilniszak en plamuurmes, liepen we de geselecteerde vogelhuisjes af (met name de mezen- en spreeuwenkastjes moesten worden schoongemaakt). Het was mooi weer en door de goede voorbereiding waren we voor de lunch klaar.

    Zie hieronder een paar foto's!


  • Heb je als Stadjer een goed idee voor je straat, wijk of voor de hele Stad? Kom dan in de Open Raad in het stadhuis op zaterdagmiddag 12 november. Enthousiaste raadsleden kunnen dan jouw plan adopteren. Om mee te denken en mee te helpen om het ook echt uit te voeren.
    Om wat voor ideeën kan het gaan? Maakt niet uit. Als het maar een idee is waar de Stadjers in jouw straat, wijk of de hele stad wat aan hebben. Een oplossing voor een gevaarlijke verkeerssituatie in de straat? Een creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen? Een spannend idee om de stad nog beter op de kaart te zetten? Kom maar op, de Groningse gemeenteraad wil het graag horen in de Open Raad.

  •  

    Op vrijdag 7 oktober opent Wij-Rivierenbuurt, van 15.30 - 18.30 uur feestelijk de deuren van het geheel vernieuwde Talmahuis aan de Merwedestraat (in de Rivierenbuurt).

    WIJ nodigt ook alle bewoners van de Grunobuurt van harte uit daarbij aanwezig te zijn. De openingshandeling zal door wijkwethouder Ton Schroor worden gedaan.

    Wij Rivierenbuurt is er voor de wijken: Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen, Grunobuurt, Herewegwijk, Oosterpoort en De Meeuwen.


  • De brievenbussen aan de Lorenzstraat en de Van Leeuwenhoekstraat gaan binnenkort verdwijnen. Maar daar voor in de plaats wordt er – in de Grunobuurt – een nieuwe geplaatst bij de Aldi aan het Hoornsediep.

    Ook komt er eentje bij de COOP aan de Paterswoldseweg. Die aan de Vechtstraat, Overwinningsplein en Van Lenneplaan blijven.


  • Om het gezamenlijke deel van de Grunotuin te onderhouden, hebben de Grunotuinders voor 2016 een aantal vaste klusdagen geprikt. Op zo'n klusdag kun je gezellig de handen uit mouwen steken. Buurtbewoners zonder Grunotuin zijn daarbij ook van harte welkom. De volgende klusdag is op zaterdagochtend 24 september 2016, van 10.00-13.00u.


  • De vogelhuisjes hangen alweer anderhalf jaar en de meeste vogelhuisjes hebben sindsdien ook al bewoners mogen verwelkomen, hartstikke leuk! Bewoning houdt wel in dat de vogelhuisjes weer gecontroleerd en schoongemaakt moeten worden. Dat schoonmaken valt reuze mee: eventuele resten van oude nestjes eruit halen, de binnenkant even schrobben met een borstel en weer ophangen. De vogelhuisjes die met de hoogwerker zijn opgehangen hoeven (gelukkig!) niet schoongemaakt te worden.  

    De Vogelhuisjeswerkgroep heeft voor de schoonmaak een datum geprikt: zondag 16 oktober 2016.

  •  

    In september start aannemer Van der Wal Sloopwerken uit Joure in opdracht van Nijestee met de sloop van de woningen aan de Paterswoldseweg 112 t/m 138A en Grunostraat 2. De verouderde woningen worden vervangen door meer dan 100 nieuwbouwappartementen.

    Bewoners met een vast huurcontract uit de Grunobuurt die vanwege de wijkvernieuwing zijn verhuisd krijgen de mogelijkheid om in de Grunobuurt terug te keren. Een klein deel van de woningen wordt geschikt gemaakt voor jongeren met een lichamelijke beperking. Als alles volgens plan verloopt zijn de nieuwe woningen begin 2019 klaar.

    Via onder andere deze website houdt Nijestee u op de hoogte van de wijkvernieuwing in de Grunobuurt.

  •  

    Op 7 oktober opent Wij-Rivierenbuurt feestelijk de deuren in het voormalige Talmahuis aan de Merwedestraat. Wij-Rivierenbuurt is er voor de wijken: Oosterpoort en de Meeuwen, Herewegbuurt, Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Rivierenbuurt.

    Wij zoeken hierbij jullie hulp en ondersteuning omdat het Wij-team er in de eerste plaats is voor de buurt, en met en door de buurtbewoners vorm moet krijgen. De opening willen wij graag met buurtbewoners en buurtorganisaties vormgeven. Ook om de sfeer en het eigen karakter van de buurt en wijken naar voren te laten komen. Daarom komen wij graag met jullie in contact op de opening gezamenlijk feestelijk vorm te geven. Alle ideeën zijn daarvoor van harte welkom.
    Wij nodigen jullie daarom hartelijk uit voor een bijeenkomst op 30 augustus van 17:00- tot 19:00 uur in het MFC de Stroming , Merwedestraat 54, onder het genoot van een kopje soep en brood om te praten over de opening en de organisatie.

    Mocht je vragen hebben kun je contact opnemen met Afsaneh Mogahadam, opbouwwerker, tel: 06 25 63 58, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Graag tot dan 30 augustus !!

    Met vriendelijke groet,
    Mede namens het team het WIJ-team Rivierenbuurt

    Afsaneh Moghadam
    Opbouwwerker Wij Rivierenbuurt.

     

    Algemeen:

    Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet Groningen heeft gekozen voor een gebiedsgebonden aanpak met 11 WIJ teams, waarbij de gemeente Groningen de ondersteuning en zorg in de eigen omgeving van de stadjer organiseert.  Er zijn al 7 Wij-teams. Als laatste volgen in oktober De Wijert, Schilderswijk/centrum, Rivierenbuurt en Corpus den Hoorn.

    WIJ is geen nieuwe organisatie maar een samenvoeging van jeugdwerk, buurtwelzijn, het sociaal team , wmo consulenten, Het Stip en het Centrum voor jeugd en gezin. Het huidige Sociaal team is de voorloper van het WIJ team. Het team wil graag het contact met de bewoners laagdrempelig houden. Veel meer dan vroeger wordt samen met bewoners gekeken naar wat de bewoner zelf kan en of familie, vrienden en buren behulpzaam kunnen zijn. Lukt dat niet, dan wordt gekeken naar een andere vorm van ondersteuning en zorg die het beste aansluit bij de situatie.

    Betrokkenheid van bewoners is al duidelijk aanwezig in bestaande activiteiten zoals het organiseren van buurtborrel en lunch en is onmisbaar voor de leefbaarheid in de wijken waar onder het gebied van de Wij Rivierenbuurt vallen. Het wij-team helpt buurtbewoners bij uiteenlopende vragen, dit kan bijvoorbeeld gaan om financiën, huisvesting, zorg, hulpmiddelen of opvoeding. Dit team van professionals beantwoordt samen met u de vragen die er binnen komen zo goed en zo eenvoudig mogelijk.

    In het WIJ team werken professionals en vrijwilligers nauw samen. Ook is er een belangrijke plek weggelegd voor buurtorganisaties. Het WIJ team heeft naast contact met de inwoners ook contact met de huisarts, de verschillende woningcorporaties, ondernemers en eigenlijk met iedereen die een steentje zou kunnen bijdragen om de welzijn, zorg of activiteiten in de wijk te laten bestaan.


  • Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Welke plek ontdek je deze keer?

  •  

    Op woensdag 29 juni heeft wethouder Roeland van der Schaaf officieel de app ‘OmgevingsAlert’ van de gemeente Groningen in gebruik genomen. Stadjers kunnen zich via de app laten informeren over vergunningen die bij hen in de buurt zijn aangevraagd. Het gaat onder meer om omgevings-vergunningen, bestemmingsplannen, verkeersbesluiten, sloopmeldingen en evenementenvergunningen.

    Elke bewoner van de Grunobuurt kan straks, dankzij de nieuwe app, op de hoogte zijn van aangevraagde en afgegeven vergunningen in de eigen omgeving. De bewoner kan in de app zelf een straal om de eigen woning instellen waarbinnen hij of zij de meldingen wil ontvangen, bijvoorbeeld het postcodegebied.

  •  

    Wij is dichtbij ……

    Het Sociaal Team, op 1 september 2015 begonnen, is aan het omvormen tot Wij Rivierenbuurt. De feestelijke opening vindt plaats  in oktober. Wij zullen hier nog uitgebreid bekendheid aan geven.

    Wij Rivierenbuurt.....

    Is er voor de wijken: Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen, Grunobuurt, Herewegwijk, Oosterpoort en De Meeuwen. Op dit moment zijn wij doende het voormalige Talmahuis te verbouwen  om (onder andere) ruimte te maken voor het consultatiebureau en nieuwe collega’s, én om er een gezellige ontmoetingsruimte van te maken waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen.

    Wat betekent dit voor u als buurtbewoner?

  • 2015 is een jaar vol verandering geweest. Maar ook een jaar dat in het teken stond van leuke projecten en meer samenwerking.

    Helaas hebben Kora Oldert en Barbara Houtman het bestuur van de wijkraad verlaten. Met een etentje, cadeaubon en een bloementje werden beide dames bedankt voor hun grote inzet in de wijkraad.

    We hebben als wijkraad ons dit jaar ten doel gesteld om nog meer samen te werken met andere maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de Grunobuurt. We kunnen wel zeggen dat de resultaten nu ook echt zichtbaar worden. Hieronder een greep uit de werkzaamheden die gedaan worden door alle vrijwilligers van de wijkraad.

    Werkgroep Verkeer en Beheer heeft zich onder andere intensief ingezet om de belangen vanuit de Grunobuurt te vertegenwoordigen bij de rioleringswerkzaamheden, die een grote impact, in Grunobuurt-Zuid zal hebben. Ook de sloop en nieuwbouw van de wooncomplexen in het noordelijke deel van de wijk is weer in beweging. Met Nijestee is hierover, en ook op andere vlakken, een goede samenwerking.

    Werkgroep Welkomstpakket heeft met woningcorporaties Nijestee en Patrimonium afgesproken dat zij nieuwe mutaties (anoniem) aan ons melden, zodat nieuwe bewoners een welkomstpakketje kunnen ontvangen. Ook heeft de werkgroep de eerste contacten gelegd met de middenstanders in de Grunobuurt. Zij leveren een kleine bijdrage aan de inhoud van het welkomstpakketje.
     
    Werkgroep Platform VVE heeft zich dit jaar sterk gemaakt voor het opzetten van een forum voor de Vereniging van Eigenaren in de Grunobuurt.
    Op het forum is informatie, kennis en ervaring met elkaar te delen.

    Werkgroep Websiteredactie& Social Media heeft de in 2014 gelanceerde Website weer heel goed bijgehouden. Ook de Facebook-pagina wordt regelmatig ge-update zodat alle bewoners van de Grunobuurt goed op de hoogte worden gehouden. Doormiddel van enkele digitale nieuwsbrieven wordt geattendeerd op de nieuwe items. Daarnaast wordt via twitter ook regelmatig nieuws gedeeld.

    Werkgroep Activiteiten heeft dit jaar weer een aantal activiteiten voor de buurt georganiseerd.
    Zowel de zomer BBQ op 3 juli als de Kerstborrel op 18 december werd weer in samenwerking met de het Buurtcentrum Stadspark georganiseerd. Beide waren weer zeer geslaagd en de opkomst was weer groter dan in 2014.

    De contacten met het Buurtcentrum Stadspark zijn goed en we zijn aan het bespreken waar we elkaar kunnen aanvullen of versterken.

    Naast feestelijke activiteiten organiseert de wijkraad elk voorjaar een Openbare Wijkraadvergadering waarbij alle buurtbewoners uitgenodigd worden.
    In deze vergadering (op 11 maart) was er aandacht voor het Sponsorproject HOMERIDE van wijkbewoner Roelof Veldhuis.
    Presentatie van het nieuwe logo van de wijkraad. Ontwerper is Rutger Prins.

    Kunst: Vogelhuisjes wandelroute
    In het voorjaar stonden de vogelhuisjes tentoongesteld in de hal van RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep. En van 25 t/m 28 maart werden de vogelhuisje in de wijk opgehangen. Met op 28 maart de officiële onthulling van de route door Stadsecoloog Jan Doevendans. Samen met de ontwerpster Lena van der Wal en diverse adoptieouders werd de route langs de ca. 60 volgelhuisjes gelopen

    Kunst: Urban Blocks
    Door diverse vertragingen zullen deze tweede helft 2016 worden geplaatst in de wijk.

    Lentekriebels
    In 2015 deden we voor het eerst ook mee aan de jaarlijkse schoonmaakactie Lentekriebels. Onder de naam Grunokriebels werd op zaterdag 11 april door een enthousiaste groep wijkbewoners zweffafval opgeruimd. Er werd verzameld in Buurtpand Koppel en de organisatie was in handen van een aantal vrijwilligers.

    Om de activiteiten te kunnen financieren krijgt de wijkraad subsidie van de gemeente. In 2015 hadden we meer subsidie dan uitgaven.

    In 2016 willen we als wijkraad meer bewoners bereiken en betrekken bij de activiteiten. Ook willen we graag meer vrijwilligers die zich in willen zetten en mee willen helpen het werk van de wijkraad voort te zetten. We hopen dat we in 2016 met elkaar kunnen werken aan nog meer verbinding in de Grunobuurt!


    Heeft u vragen of wilt u contact met de Wijkraad? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Twitter: @grunobuurt

    Facebook: Grunobuurt Groningen.

    Wijkwebsite: www.grunobuurt.nl

    Opgeven voor de digitale nieuwsbrief kan hier op de wijkwebsite

  •  

    De riolering in het zuidelijk deel van de Grunobuurt wordt vervangen. Over deze plannen leest u meer via deze link. De Partij voor de Dieren heeft onlangs vragen gesteld over het kappen van de bomen in verband met deze werkzaamheden. Er worden namelijk 80 bomen gekapt, waarvoor er 97 bomen voor terug komen. Deze vragen zijn beantwoord in een brief aan de gemeenteraad, die u hier kunt nalezen.

    Bron: Stadsnieuws gemeente Groningen d.d. 10 juni 2016.


  • Als onderdeel van de "Dag van de architectuur Groningen" zijn in totaal elf gebouwen die in 2016 gerealiseerd zijn genomineerd als mooiste gebouw van de stad Groningen. Een van deze gebouwen is de technische school met haar bijzondere kunstwerk aan de Muntinglaan.

    U kunt als buurtbewoner uw stem uitbrengen via

    http://www.dagvandearchitectuurgroningen.nl/#/enquete/18/renovatie-en-kunstwerk-noorderpoort

    Wie weet hebben we straks het mooiste gebouw van Groningen in onze buurt staan.

  •  

    Op woensdag 29 juni vindt om 19.00 uur in Kenniswerkplaats Helpman De Wijert de eerste Wens & Talent avond plaats. Deze avond komen we met z’n allen bijeen om onze wensen en talenten te delen en met elkaar te verbinden. Gewoon omdat het leuk is en er genoeg leuke mensen zijn om te ontmoeten!    
    Een wens of talent kan van alles zijn. Het gaat er om wat jij graag wilt ontvangen of met een ander wilt delen. Groot of klein, iets wat je met een ander wilt doen, ervaren of creëren of misschien iets waar je hulp bij nodig hebt. Het maakt niet uit! Als jij het een wens of talent vindt, dan is dit het ook.    


  • In het zuidelijke deel van de Grunobuurt komt nieuwe riolering. Omdat hiervoor de straten toch open moeten, hebben burgemeester en wethouders ook een plan laten opstellen voor een herinrichting van deze wijk. Dit plan is besproken met de Wijkraad Grunobuurt, bedrijven, instanties, en met overige betrokkenen op een informatieavond. De inspraakperiode is 21 januari j.l. afgesloten.

  •  

    Op 21 april is er door de medewerkers van het Buurtcentrum weer een gezellige avond georganiseerd. Een avond speciaal gehouden voor de vrijwilligers die werkzaam zijn in het buurtcentrum Stadspark... om hen eens extra  in het zonnetje te zetten. De vrijwilligers kregen o.a. een heerlijk drie-gangen menu aangeboden.


  • De Paterswoldseweg was het laatste weekend van april het domein van kranen, vrachtwagens en graafmachines. Daar werd het viaduct voor bussen op z'n plek gehesen. Dit viaduct is het laatste ontbrekende deel van de busbaan tussen Hoogkerk en het hoofdstation in Groningen. Als dit klaar is hoeven bussen de drukke Paterswoldseweg niet meer over te steken; daar gaan ze dan overheen. Dat scheelt minuten tijd per ritje richting station.


  • De gemeente Groningen nodigt u van harte uit voor de Stadjer Klimaattop op 19 mei 2016. De klimaattop is speciaal voor Stadjers die binnen hun wijk al actief zijn op het gebied van energie en duurzaamheid, of graag actief willen worden. De vele initiatieven van Stadjers zijn hard nodig om onze stad duurzaam te maken op weg naar een energieneutraal Groningen in 2035. Onderwerp van de klimaattop is dan ook: Samen de volgende stap zetten!

    Er zijn al veel Groningers bezig met energiebesparing en duurzaamheid in hun wijk. Daarbij heeft de één net een postcoderoos project gerealiseerd en begint de ander met een eerste informatiebijeenkomst. We hopen zowel bestaande als nieuwe initiatieven op de bijeenkomst te verwelkomen.
    Tijdens de avond kunt u ervaringen en tips uitwisselen, zo leert de ene wijk van de andere wijk. Ook kunt u terecht bij Grunneger Power, Buurkracht en Groningen Woont Slim voor hulp en advies. Ook komt wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen langs om te kijken hoe de gemeente u nog beter kan ondersteunen. Aan het einde van de avond kent u de do's en don'ts en weet u hoe u een volgende stap kunt zetten in uw wijk richting een duurzaam Groningen.


  • Wethouder Paul de Rook heeft dinsdagmiddag 19 april jongstleden de tafelbrug over het Hoornsediep geopend. Dat is een belangrijke stap in de realisatie van een snelle busroute vanuit de regio via de P+R in Hoogkerk richting de stad. Onderaan dit artiekel een filmpje hiervan.

    Werkzaamheden laatste weekend april

    Komend weekend wordt ook nog een tijdelijke brug aangelegd over de Paterswoldseweg. Vanaf 2 mei maken de bussen dan gebruik van de 3e fase van de HOV-as West. De busbaan tussen Hoogkerk en de Paterswoldseweg is dan verlengd en dat zorgt voor een goede doorstroming van bussen aan de westkant van de stad.


  • In het weekend van 29 april t/m 2 mei vindt de montage van het (tijdelijke) viaduct plaats, waarbij de Busbaan Koeriersterweg op de nieuwe busbaan wordt aangesloten. De werkzaamheden vinden plaats van vrijdagavond 29 april 19.00 uur tot maandagochtend 2 mei 06.00 uur. Op die maandagochtend zal om 06.00 uur de busbaan in gebruik worden genomen. De kruising van de Busbaan Koeriersterweg en Paterswoldseweg is het hele weekend afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt in dit weekend met borden omgeleid. In dit weekend is het verboden om op de bouwplaats te komen, in verband met onveilige situaties door draaiend materieel.


  • De gemeente Groningen geeft tijdelijk € 17,50 korting bij de aanschaf van een regenton. Zo hopen ze het benutten van regenwater te stimuleren.  

    Elk jaar valt er gemiddeld 760 mm water in Nederland, dat is 760 liter op één vierkante meter. Dat regenwater is schoon en prima te gebruiken voor allerlei doeleinden. Bijvoorbeeld om de planten water te geven, maar ook voor het wassen van ramen is het heel geschikt. De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is in een regenton.


  • Ook dit jaar kunnen vrijwilligers uit Groningen hun kennis en ervaring vergroten door deel te nemen aan het cursusaanbod van Kennisplein Vrijwilligerswerk. Dit aanbod bestaat uit 35 verschillende workshops, themabijeenkomsten en trainingen. Dankzij financiering door de gemeente Groningen is het cursusaanbod voor vrijwilligers uit de stad gratis.

    Op www.kennispleinvrijwilligerswerk.nl staat het complete aanbod. Via de website kan men zich voor maximaal vier cursussen of bijeenkomsten aanmelden. Voor het aanbod in het najaar is aanmelden na 1 juli mogelijk.



  • Zaterdag 16 april.... de datum is bekend !!

    LenteKriebels is door de jaren heen in Groningen uitgegroeid tot een omvangrijke en gezellige schoonmaakactie. Jaarlijks doen buurtbewoners, scholen, verenigingen en sportclubs mee. Vanaf 2015 doet de Grunobuurt ook mee, onder de naam GrunoKriebels.

    Hoewel onze buurt een relatief fruitige buurt is, zijn er altijd hoekjes die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Die schoonmaakaandacht gaan we zaterdag 16 april van 10.00 tot 13.00 weer geven, want opgeruimd staat tenslotte netjes.

  •  

    Ter ere van de heropening van het gerenoveerde pand van Noorderpoort Technologie & ICT is een speciaal jubileumboek uitgegeven. Dit boek besteedt in een prachtige en interactieve uitgave aandacht aan vijftig jaar techniekonderwijs in Groningen. Ook wordt er een verfrissende blik geworpen op de toekomst van techniek en ICT.
     
    Kleine oplage en een e-book
    Tijdens de heropening op 21 januari 2016 werd een kleine oplage van deze speciale uitgave uitgedeeld aan genodigden. Maar daarnaast is er voor iedereen die geïnteresseerd is, ook een e-book beschikbaar. In dit boek wordt de geschiedenis van het techniekonderwijs in Groningen besproken en worden herinneringen opgerakeld van diverse oud-studenten en oud-docenten die een deel van hun geschiedenis hebben liggen in het pand aan de Muntinglaan.

  •  

    "Stichting Move organiseert kortlopende projecten (4-6 maanden) waarin studenten en kinderen uit aandachtswijken elkaar en elkaars leefwereld leren kennen en de kans krijgen hun talenten verder te ontwikkelen. Studenten fungeren binnen het project als projectleider en de kinderen hebben de creatieve leiding, zij bepalen wat er gebeurt. Samen krijgen zij het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van een project.

    Move projecten bestaan uit twee onderdelen: een verbindende activiteit en een wijktraject. In het wijktraject (4 wijklessen) brainstormen jullie samen met de kinderen over wat er beter kan in de wijk. Samen komen jullie tot een concrete vernieuwing die vervolgens ook gerealiseerd wordt - bijvoorbeeld een chillbank op het schoolplein, een bijzonder kunstwerk of een swingend buurtfeest. Tijdens de verbindende activiteit nemen jullie de kinderen een dagje mee in jullie leefwereld, bijvoorbeeld door samen te gaan sporten, een bezoek aan de faculteit of een kijkje in een studentenhuis.

  •  

    Waterbedrijf Groningen rondt binnenkort de werkzaamheden in het zuidelijk deel van de Grunobuurt af. Donderdagavond 3 maart heeft het Waterbedrijf de nieuw aangelegde waterleiding in de Muntinglaan aangesloten op het bestaande leidingnet. Daarvoor moest in de omgeving het water tijdelijk worden afgesloten.

    Waterbedrijf Groningen is sinds het najaar van 2015 bezig met het leggen van een nieuwe waterleiding in de Grunobuurt. De nieuwe leiding is nodig omdat de huidige leiding plaats moet maken voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. 

    Nu de waterleiding is aangesloten, moet het Waterbedrijf alles nog netjes afronden. Waar nodig wordt de bestrating hersteld. Ook moeten alle werkmaterialen natuurlijk worden opgeruimd. Waterbedrijf Groningen en aannemer Hak verwachten de werkzaamheden deze week (de week van 7 t/m 11 maart) te kunnen voltooien.

    Meer informatie en een plattegrond vindt u via deze link (met dank aan de informatie van Aanpak Ring Zuid). 


  • Hebt u een goed plan of initiatief voor uw wijk? Maar lukt het u niet om het alleen uit te voeren? Dan kunt u voor hulp contact opnemen met het gebiedsteam van uw wijk.

    Kijk daarvoor op: https://gemeente.groningen.nl/goed-idee-voor-uw-wijk-indienen

  •  

    Nijestee houdt via nieuwsbrieven de bewoners van het noordelijk deel van de Grunobuurt op de hoogte van de wijkvernieuwing. Deze keer onder andere over de sloop van de Paterswoldseweg 112-138A en Grunostraat 2.

    Lees HIER de nieuwsbrief (in PDF) van februari 2016.

     

     

  •  

    De populaire Amerikaanse app Nextdoor, een sociaal netwerk voor buurten, is ook gelanceerd in Nederland.

    Nederland is het eerste land buiten de Verenigde Staten waar Nextdoor beschikbaar is. In de VS, waar de app al zo’n vier jaar beschikbaar is, zijn al meer dan de helft van alle buurten actief op Nextdoor. De applicatie is te omschrijven als een soort Facebook, maar dan voor buren. Met het online platform kunnen buren met elkaar communiceren. Dat kan gaan over activiteiten zoals een buurtborrel, tot zaken als het lenen van een ladder tot het elkaar waarschuwen voor verdachte personen in de buurt.


  • Op zondag 7 februari vond in buurtpand Koppel de eerste inloopmiddag plaats van De Wandeling, een nieuw initiatief dat zal plaatsvinden in het Stadspark. Een verslag.


  • Als u vragen heeft over de aanleg van de tijdelijke busbrug over de Paterswoldseweg (bij het spoor) of over bijvoorbeeld de aanleg van de brug over het Noord-Willemskanaal, dan bent u van harte welkom op het inloopspreekuur van aannemer KWS-Hegeman op woensdagochtend van 09.00 - 10.00 uur op het Nelfterrein.

    Meer informatie over de inmiddels geplaatste tafelbrug vindt u hier.

    Update mei 2016: de aannemer heeft de klus geklaard en heeft het terrein ontruimd. Hiermee is ook het inloopuur vervallen.

  •  

    Sinds 1 februari 2015 is de nieuwe website van Nijestee online. Geheel vernieuwd en hopelijk fris, overzichtelijk en eigentijds zodat de bezoeker makkelijk en snel de weg weet te vinden.

    Met de gewijzigde structuur is het de bedoeling dat u binnen enkele muisklikken de oplossingen vindt die Nijestee kan bieden. Als huurder kunt u ook verschillende zaken online regelen. In de volgende fase voegt Nijestee nog meer mogelijkheden toe.

    Nijestee is erg benieuwd wat u van de nieuwe site vindt. Dus heeft u vragen of opmerkingen, stuur uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

     


  • Donderdag 28 januari is in Buurtcentrum Stadspark de eerste Buurtlunch gehouden, georganiseerd door het Sociaal Team Rivierenbuurt. 


  • Kunstenares/ontwerper Lena van der Wal, bekend van de Vogelhuisjesroute, geeft dinsdag 2 februari om 13:00 uur in het Buurtcentrum een korte uitleg over het kunstproject ‘Urban Blocks’. U bent van harte welkom.


  • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van december en wat is de eerste plek van 2016?

  •  

    Het laatste deel van de HOV-as West (Transferium Hoogkerk– Hoofdstation) loopt van busbaan Koeriersterweg naar het Hoofdstation en kruist de Paterswoldseweg middels een viaduct en het Noord-Willemskanaal door middel van een beweegbare brug.

    Het viaduct over de Paterswoldseweg - waar momenteel aan gewerkt wordt - is van tijdelijke aard en zal gedemonteerd worden na gereedkomen van de spooronderdoorgang Paterswoldseweg.


  • De makers van het Free Café Groningen zijn van plan een stukje wonderland te creëren in het Stadspark: De Wandeling. Een plek waar iedereen welkom is voor ontmoetingen en workshops, om een hapje te eten en van de natuur te genieten.

    Het idee is om deze plek als Groningers samen op te bouwen en draaiende te houden: iedereen is welkom te helpen, mee te denken, te maken en te doen. Zo kan deze plek zonder geld functioneren en is alles gratis.


  • Hierbij nodigt het Sociaal Team u als buurtbewoner uit voor de eerste informele buurtlunch in 2016 op donderdag 28 januari om 12:30 uur in buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11. Komt u ook?


  • Het Erasmus Student Network (ESN) zoekt Groningse families die het leuk vinden om op de avond van 11 maart internationale studenten te ontvangen. Deze activiteit heet Meet & Eat en is onderdeel van Experience Groningen... een 2 daags evenement georganiseerd voor internationale studenten die uit hun 'studenten bubbel' getrokken worden!


  • In de Grunobuurt en in het Stadspark zijn nog tot eind februari 2016 werkzaamheden als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg.


  • De redactie van de Wijkwebsite www.grunobuurt.nl en de Wijkraad Grunobuurt wensen u een prachtig nieuwjaar in goede gezondheid.

     

    !! VEUL  HAAIL  EN  ZEGEN  VEUR  2016  !!

     

     


  • De gemeente Groningen biedt nu een gratis energieadvies aan voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) tot 24 appartementen. Voor grotere VvE’s geldt een ruime vergoeding. Elke VvE voor particuliere woningen, gebouwd vóór 2000, komt hiervoor in aanmerking.


  • Het was wederom een SUPERgeslaagd feest, onze kerstborrel 2015!

    Ruim 130 buurtbwoners hebben we kunnen verwelkomen op vrijdag 18 december. De gasten werden om 17.00 uur ontvangen bij ons Buurtcentrum Stadspark met glühwein en warme chocolademelk. Het koor Ratatouille trakteerde de Grunobuurters op kerstliederen.

  • De webredactie van deze wijkwebsite zoekt versterking. Vind je het leuk om artikelen te schrijven, foto’s te maken (van activiteiten, bezienswaardigheden en het gewone reilen en zeilen van het wonen en leven in de Grunobuurt) en om mensen te interviewen? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

    De webredactie bestaat uit vier personen en we vergaderen ongeveer een keer per zes weken in de avonduren. Je hoeft niet in de Grunobuurt te wonen, maar bekendheid met de wijk is natuurlijk wel een pre.

    Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


  • Door de gemeente Groningen

    In het zuidelijke deel van de Grunobuurt komt nieuwe riolering. Omdat hiervoor de straten toch open moeten, hebben burgemeester en wethouders ook een plan laten opstellen voor een herinrichting van deze wijk. Dit plan is besproken met de bewonersorganisatie Grunobuurt, bedrijven, instanties, en met overige betrokkenen op een informatieavond. U kunt er nu uw mening over geven in het kader van de inspraak.


  • De Zwarte Hond en Nijestee hebben de VKG Architectuurprijs 2015/2016 in ontvangst mogen nemen voor het appartementencomplex Typhoon! Hieronder kunt u de samenvatting van het juryrapport nalezen.

    Winnaar Nieuwbouw Appartementen:

    Typhoon, Groningen  
    Ontwerp: De Zwarte Hond, Groningen  
    Opdrachtgever: Nijestee, Groningen


  • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van augustus en wat is de plek van december 2015?

  •  

    In en nabij de Grunobuurt werkt Waterbedrijf Groningen aan het verleggen van waterleidingen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Omwonenden hebben een brief gekregen over de actuele stand van zaken.

    Lees verder op de site van Aanpak Ring Zuid: http://www.aanpakringzuid.nl/actueel/actueel/actuele-stand-van-zaken-werkzaamheden-grunobuurt/

  •  

    Vanaf eind juli is de nieuwe gebruikersvriendelijkere website van Patrimonium online. Niet alleen de vormgeving veranderde, maar ook de indeling en de teksten werden aangepast. Bovendien past de site zich automatisch aan bij het apparaat waarop u www.patrimonium-groningen.nl bezoekt.

  • Voor iedereen die op de hoogte gehouden wil worden van de vorderingen rond de aanleg van de busbaan, verzorgt de aannemer een maandelijkse nieuwsbrief. Hieronder kunt u de nieuwsbrief van november 2015 lezen. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het laatste nieuws én foto's vind u ook altijd op de projectwebsite www.aanlegbusbaan050west.nl.


  • Mona Hofman-Hassan woont al meer dan 20 jaar in de Grunobuurt en jarenlang gaf ze Franse les aan volwassenen en kinderen in het Buurtcentrum Stadspark. Nu vond zij het tijd voor een nieuwe uitdaging en ze heeft de stap gemaakt om voor zichzelf te beginnen. Haar eigen bedrijfje is genaamd 'Ludiek' (van het Franse ludique en dat betekent 'speels').

    Sinds kort geeft Mona Franse les – aan wie maar wil – in de Grunobuurt. Beginners, volwassenen, kinderen vanaf 9 jaar (groep 7/8)... maar ook bijles. De nadruk van Mona's lessen ligt op spreek- en luistervaardigheid.

    Dus gaat u vaak naar Frankrijk en wilt u daar Frans spreken? De Franse taal leren of uw Frans verbeteren door uw reeds geleerde Frans een beetje op te frissen? En dan ook dicht in de buurt? Dan bent u van harte welkom bij Mona voor een gratis les.

    Wanneer: op vrijdag

    Waar: buurtpand Koppel, Grunostraat 1

    Opgeven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  • Met ingang van 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk ook gevolgen voor u.

    Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor woningtoewijzing. Met Passend toewijzen wil de overheid voorkomen dat huishoudens met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens in duurdere sociale huurwoningen terecht komen en daardoor in de problemen komen met betalingen.


  • Sinds juni draait Ritzo ten Cate voor de Gemeente Groningen het Veranderlab Veiligheid. Het doel: samen met elkaar Groningen nóg veiliger maken (en voor de Gemeente daarnaast: anders leren werken).

    Groningen is één van de veiligste grote steden van Nederland en de meeste Groningers voelen zich - ondanks recente golven van terreur in Europa - bijna overal en altijd veilig. Dikke prima! Toch zijn er ook stadjers die zich op bepaalde plekken op bepaalde momenten (nogal) onveilig voelen. Dat kan niet de bedoeling zijn en dus nodig ik alle stadjers uit om daar samen met elkaar iets aan te doen. Dus daarom de vraag:

    Waar en wanneer in onze mooie stad voel jij je het meest onveilig? En waarom?


  • De gemeente Groningen is vanaf dinsdag 24 november live met een nieuwe website. Link: https://gemeente.groningen.nl/

    De ingang voor specifieke wijkinformatie is geworden: https://gemeente.groningen.nl/wijken


  • Sinds 1 september kunnen alle bewoners uit de wijken Grunobuurt, Oosterpoort, Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen, Herewegbuurt en de Meeuwen terecht bij het Sociaal Team in de Rivierenbuurt. Wat doet een Sociaal Team? Monique Hofman, die het Sociaal Team Rivierenbuurt aanstuurt, en Afsaneh Moghadam, die daar als opbouwwerker aan de slag is gegaan, geven een toelichting.


  • Het noordelijk deel van de Grunobuurt is de afgelopen jaren erg van uiterlijk veranderd: een groot deel van de bestaande bebouwing is gesloopt en al gedeeltelijk vervangen door nieuwbouw. De eerste nieuwbouwblokken (Traverse en Statie) zijn in 2011 opgeleverd. Typhoon volgde in de zomer van 2015.

    Sloop

    Nijestee gaat de komende jaren verder met de sloop en vervangende nieuwbouw in dit deel van de Grunobuurt. In september 2016 wordt begonnen met de sloop van de woningen Paterswoldseweg 112 t/m 138A en Grunostraat 2. De sloop is naar verwachting voor het einde van 2016 afgerond.

    Vervangende nieuwbouw

    Het is de bedoeling om in 2017 te starten met de bouw van de vervangende nieuwbouw op deze locatie. De verwachte oplevering vindt dan, als de bouw voorspoedig verloopt, begin 2019 plaats. De definitieve plannen worden de komende periode nader uitgewerkt. Op dit moment is nog niet precies duidelijk uit hoeveel en welke type woningen dit nieuwbouwblok gaat bestaan. De naam staat al wel vast: het woongebouw gaat Lampisterie heten.

    Meer informatie?

    Nijestee houdt u via onder andere deze website op de hoogte van de voortgang van de sloop en de nieuwbouwplannen. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Marieke Zomer van Nijestee via (050) 853 35 33 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  •  

    WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten) is een project door studenten voor de stad en de Groninger wijken. Studenten en jongeren van verschillende studierichtingen en kennisinstellingen zetten allerlei activiteiten op om de stad en haar wijken mooier, leuker en veiliger te maken. Ze krijgen de vrijheid om naar eigen inzicht invulling aan de projecten te geven, zolang het de leefbaarheid van de stad maar ten goede komt. Studenten gaan dus de stad mooier & veiliger maken samen met WIJS. Meer over het idee achter WIJS kunt u lezen in deze blog.

    WIJS is een organisatie gerund door studenten en jongeren, waarbij de Hanzehogeschool, de gemeente en de MJD opdrachtgevers zijn. Ze hebben ook een eigen pand in het winkelcentrum van Paddepoel waar u op maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom bent.

    Mocht u als groep, instantie of organisatie hulp willen bij bijvoorbeeld activiteiten of projecten, of wilt u iets onderzocht hebben? Dan kunt u per e-mail een aanvraag indienen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt WIJS ook volgen op Facebook: https://www.facebook.com/WIJSgroningen/ of op Twitter @WIJS050.

  •  

    In de Lorentzstraat en de Kamerlingh Onnesstraat zaten vandaag 160 huishoudens zonder water.  Bij werkzaamheden op het kruispunt van de Lorentzstraat en de Paterswoldseweg was een leiding geraakt.

    Het Waterbedrijf verwachtte het lek aan het einde van de middag te hebben gedicht. Om zeven uur 's avonds  was er weer water beschikbaar voor alle alle getroffen huishoudens. Vervolgens heeft het Waterbedrijf (huis aan huis) advies gegeven over het gebruik van het water de eerste uren.

  •  

    Heb je een plan bedacht om iets te veranderen in je buurt, maar weet je niet hoe je aan geld, hulp en materiaal komt? Crowdfunding kan de oplossing zijn! Via www.voorjebuurt.nlkun je zelf heel gemakkelijk een crowdfunding project starten, een donatie geven of je hulp aanbieden voor een bestaand project. Zo is er al een buurtcamping opgezet, een veiling georganiseerd, een speeltuin geplaatst in een woonwijk en een darttoernooi gehouden. Voor je Buurt kan je onder andere steunen met tips over succesvol campagne voeren. Daarnaast zijn er contacten met diverse gemeentes die voor projecten financiële middelen bieden.

    Workshop crowdfunding
    Op 29 oktober organiseert Voor je Buurt een workshop over crowdfunding in Groningen. In deze workshop leer je hoe crowdfunding werkt en hoe je succesvol een crowdfundingcampagne opzet. Daarnaast maak je tijdens deze workshop kans op een pitchplek voor het Let’s Gro Festival. Wanneer je een pitchplek heb bemachtigd, mag je tijdens het festival jouw idee voordragen en ter plekke je crowdfundingcampagne lanceren. Meer informatie over Voor je Buurt en de workshop vind je hier!

  •  

    Deze week start Waterbedrijf Groningen met de eerste voorbereidingen voor de ombouw van de nieuwe zuidelijke ringweg. In de buurt van de zuidelijke ringweg liggen veel ondergrondse waterleidingen. Een deel hiervan moet worden verlegd om de ombouw van de zuidelijke ringweg mogelijk te maken. Zo komt er een nieuwe waterleiding vanaf de westelijke ringweg, via de Concourslaan, de Paterswoldseweg en de Snelliusstraat tot aan de Muntinglaan.

    Uitvoering door aannemer Hak
    Aannemer Hak gaat de werkzaamheden uitvoeren in nauwe samenwerking met – en onder toezicht van Waterbedrijf Groningen. De eerste (voorbereidende) werkzaamheden starten deze week (14 september) en duren circa 10 tot 12 weken.

    Meer informatie per brief
    Het werk wordt in fases uitgevoerd om zo de overlast zo veel mogelijk te beperken. Voordat de werkzaamheden in de straat beginnen worden de bewoners en/of bedrijven en scholen hierover per brief geïnformeerd door aannemer Hak.

  • De Participatieraad bestaat uit elf leden en is een afspiegeling van de huurders van Nijestee; mensen met verschillende leeftijden en interesses, uit verschillende Groninger woonwijken. De afgelopen twee jaar heeft de Participatieraad zich nadrukkelijk gevestigd als formele overlegpartner namens de huurders. Momenteel is er ruimte voor nieuwe leden. Iets voor u?


  • De vogelhuisjes zijn afgelopen maart opgehangen en de meeste vogelhuisjes hebben dit voorjaar ook al bewoners mogen verwelkomen, hartstikke leuk! Dit betekent wel dat de vogelhuisjes dit najaar gecontroleerd en schoongemaakt moeten worden. Dat schoonmaken valt reuze mee: eventuele resten van oude nestjes eruit halen, de binnenkant even schrobben met kokend water en weer ophangen. De vogelhuisjes die met de hoogwerker zijn opgehangen hoeven trouwens niet schoongemaakt te worden.

    De Vogelhuisjeswerkgroep heeft hiervoor een datum geprikt: zaterdag 3 oktober aanstaandeen alle adoptieouders hiervoor al uitgenodigd. We verzamelen om 12.30 uur bij Koppel (Grunostraat 1) onder het genot van een kopje koffie/thee & koek en sluiten na de gedane arbeid af met een borrel en bijpassende hapjes in Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11). Alle hulp is welkom, dus meld je aan voor deze nuttige en gezellige schoonmaakactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hopelijk tot dan!

    Oproep

    We zoeken nog versterking voor de vogelhuisjeswerkgroep. Dat is echt niet veel werk: ongeveer vier keer per jaar vergaderen en een schoonmaakdag organiseren in het najaar. En nog veel belangrijker: het is heel gezellig! Belangstelling? Vraag een van de leden tijdens de schoonmaakdag om meer informatie of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan zo snel mogelijk bericht.

  • Op maandag 24 augustus jongstleden heeft de firma DonkerGroen de tijdelijke speeltoestellen geplaatst op het grasveld langs de James Wattstraat. Er zijn een schommel, een duikelrek, een wipkip en een glijbaan geplaatst. Ook staat er een bankje zodat de ouders hun spelende kinderen in de gaten kunnen houden. De plaatsing had wat vertraging opgelopen in verband met de regenval op16 en 17 augsutus waardoor de grond te nat was geworden. De speeltoestellen blijven staan tot Nijestee daar in de toekomst bezig gaat met nieuwbouw. Een exacte termijn is niet aan te geven.

    Tijdens de inloopbijeenkomst op 14 juli jongstledenzijn nog enkele aanvullende wensen voor het spelen op dit terrein genoemd. Naar de mogelijkheden om deze te realiseren wordt binnenkort gekeken.

    Hopelijk zorgen de speeltoestellen voor veel speelplezier!


  • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van mei en wat is de plek van augustus 2015?

  • Op maandag 17 augustus aanstaande gaat de firma DonkerGroen de tijdelijke speeltoestellen plaatsen op het grasveld langs de James Wattstraat. Er komen onder andere een schommel, een duikelrek en een glijbaan te staan. De speeltoestellen blijven staan tot Nijestee daar in de toekomst bezig gaat met nieuwbouw. Een exacte termijn is niet aan te geven.

    Tijdens de inloopbijeenkomst op 14 juli jongstledenzijn nog enkele aanvullende wensen voor het spelen op dit terrein genoemd. Naar de mogelijkheden om deze te realiseren wordt binnenkort gekeken.


  • De jaarlijkse BuurtBBQ Grunobuurt op vrijdag 3 juli was zeer geslaagd, niet in de laatste plaats door het mooie weer. Dank aan alle vrijwilligers die ook dit jaar weer mee hebben geholpen om het tot een succes te maken!

    Foto's

    Klik op de volgende link om de foto's te bekijken: Foto's Buurt BBQ 2015


  • Zo’n dertig ondernemers en inwoners van de Grunobuurt zijn dinsdag 30 juni jongstleden geïnformeerd over de komende werkzaamheden van Waterbedrijf Groningen in hun wijk. In het Infrahuis aan de Leonard Springerlaan was er ’s middags een sessie voor bedrijven en ’s avonds voor bewoners. De twee informatiebijeenkomsten waren georganiseerd door Waterbedrijf Groningen in samenwerking met Aanpak Ring Zuid en de gemeente Groningen. De bezoekers kregen antwoord op al hun vragen. Meer informatie en de gegeven presentatie leest u hier. De PowerPointpresentatie vindt u hier.

    U kunt zich via de website ook aanmelden voor de nieuwsbrief over de Aanpak Ring Zuid. Zo blijft u goed op de hoogte van de (toekomstige) werkzaamheden in (onder andere) de Grunobuurt.

  • De webredactie van deze wijkwebsite en de werkgroep Beheer & Verkeer zoeken versterking. Help je mee?

  •  

    Helaas gebeurt het nog te vaak: kleine criminaliteit, gewoon bij u in de buurt. De overheid zet verschillende middelen in om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Er is echter nog een manier om (kleine) criminaliteit verder terug te dringen. Daarin kunt u zelf een belangrijke rol spelen. Want: u bent de ogen en oren van uw eigen leefomgeving.

    'Klopt dit wel?'
    U ziet iemand  in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Of u ziet een onbekende bij de achterdeur van uw buurman, terwijl deze met vakantie is. U voelt dat het niet klopt. Wanneer u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van de buren?

    Signaleren van verdacht gedrag
    Echter: slechts 1 op de 9 mensen geeft een (vermoedelijk) misdrijf direct door aan de politie. U kunt hier een belangrijke bijdrage leveren door verdacht gedrag te signaleren en aan de politie door te geven. Ook als u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie misdrijven voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren?


  • Hoera! Typhoon is genomineerd voor het Mooiste Gebouw van 2015.

    Grote Groninger Gebouwenenquête
    Het is een traditie in Groningen: de jaarlijkse Grote Groninger Gebouwenenquête. Dit jaar staan er dertien genomineerden op de genomineerdenlijst. Vorig jaar ging het nieuwe pand van Vindicat er met de hoofdprijzen vandoor. Dit jaar maakt Typhoon kans op de hoofdprijs!

    Dag van de architectuur
    De Grote Groninger Gebouwenenquête komt voort uit de Dag van de Architectuur Groningen. In het weekend van 19, 20 en 21 juni vinden er diverse activiteiten plaats in de stad op het gebied van architectuur. Een overzicht van deze activiteiten vindt u hier.

    Stemmen
    Om te winnen moet Typhoon zo veel mogelijk stemmen krijgen. Helpt u Typhoon aan de eerste plek? Stemmen kunt u hier. Dit kan tot donderdag 18 juni, voor 12.00 uur.

  •  

    De werkzaamheden voor het doortrekken van de busbaan van de Koeriersterweg over de Paterswoldseweg en het Noord-Willemskanaal zijn begonnen. De aannemerscombinatie KWS-Hegeman zorgt voor de uitvoering. De exacte plannen vindt u op de website www.aanlegbusbaan050west.nl. Op deze website kunt u zich ook aanmelden voor een digitale nieuwsbrief die maandelijks verschijnt.

    Spreekuur
    Iedere woensdag van 9.00 tot 10.00 uur houdt de aannemer spreekuur in de bouwkeet op het bouwtterein (het voormalig NELF-terrein). Hier kunt u terecht met vragen over het project.

    Dag van de bouw
    Op zaterdag 13 juni 2015 is de 10e editie van de Dag van de Bouw. Vanaf 10.00 tot 16.00 uur bent u welkom op de bouwplaats (ingang naast Paterwoldseweg 84). De Dag van de Bouw is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot en bekend publieksevenement in Nederland. Leden van Bouwend Nederland, bouw- en infrabedrijven, openen die dag hun bouwhekken voor belangstellenden. In meerdere regio’s verspreid over heel Nederland kunt u komen kijken wat er allemaal gebeurt achter de bouwhekken op een bouwlocatie.

  •  

    De gemeente houdt dinsdag 2 juni a.s. een informatie avond over het vervangen van de riolering in het zuidelijke deel van de Grunobuurt. Deze wordt gehouden van 19:30 tot 21:00 in Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11.

    Deze vernieuwing van het riool brengt een aanzienlijke herinrichting met zich mee. Alle bestaande (75) straatbomen zijn volgens de gemeente mede ten gevolge van de werkzaamheden niet te handhaven en staan op de nominatie om gekapt te worden.

    Het plan is om tussen de nieuw aan te leggen parkeerstroken andere boompjes te planten. De parkeerstroken komen op stoepniveau en worden onderverdeeld in vakken, het totale aantal parkeerplaatsen in de wijk blijft min of meer het zelfde.


  • Op 18 mei jongstleden zijn de laatste sleutels voor de sociale huurwoningen in Typhoon uitgedeeld. De 67 huurders hebben op twee verschillende momenten de sleutels van hun nieuwe woning ontvangen. Op 29 april jongstleden kregen de bewoners van de begane grond en eerste verdieping de sleutels. Op 18 mei kregen de bewoners van de woningen op de tweede en derde verdieping de sleutels. De huurders kregen een map vol informatie over hun nieuwe woning en een leuk lampje als cadeautje.

    De eigenaren van de koopwoningen hebben ook op verschillende momenten hun sleutels ontvangen. De laatste koopwoningen worden eind deze week opgeleverd. De komende tijd wordt er dus druk geklust in Typhoon!

    Eind augustus/begin september volgt er nog een leuke bijeenkomst voor alle bewoners van Typhoon om ze nader kennis met elkaar te laten maken.


  • Maandag 18 mei a.s. zal het tijdelijke parkeerterrein aan de Grunostraat/Westinghousestraat door de aannemer worden verwijderd. U wordt verzocht vanaf 7.00u 's ochtends uw auto van het terrein te hebben verwijderd.

    Het parkeerterrein werd tijdens de bouw van Typhoon ingericht om omwonenden te kunnen laten parkeren in afwachting van de nieuwe stallingsgarage in Typhoon. Typhoon is inmiddels opgeleverd en de eerste bewoners wonen er al. De aannemer start op 18 mei met het opruimen van de tijdelijke parkeerplaats. Het terrein wordt weer voorzien van een hekwerk en ingezaaid met gras.

    Wilt u een parkeerplaats in de stallingsgarage van Typhoon wilt huren?? Neem dan contact op met de afdeling Verhuur van Nijestee via (050) 853 35 33 of woonzaken@ nijestee.nl


  • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van maart en wat is de plek van mei 2015?


  • 07 - 05 - 2015  /  Van de organisatie:

    Beste bewoners van de Grunobuurt!

    Zaterdag 18 april was de grote dag: de uitnodigingen voor de G1000 zijn bezorgd. Eén op de 17 groningers is hiervoor ingeloot. Bij ons thuis heeft mijn man een uitnodiging ontvangen, zo zijn we toch ook een beetje in de prijzen gevallen.  Nu sommigen van jullie de uitnodiging hebben ontvangen, zou ik graag willen toelichten waarom je mee zou doen.

  •  

    De bevrijding van de stad Groningen 70 jaar geleden werd dit jaar groots herdacht. Met tentoonstellingen, een festival en het naspelen van de gevechtshandelingen op de Paterswoldseweg. De Grunobuurt lag in 1945 aan de zuidelijke stadsgrens.

    KRO Kruispunt was erbij en hoorde van Groningers hoe zij die dagen destijds hebben beleefd. Onder andere een oud-bewoonster van de Grunobuurt wordt geïnterviewd en vertelt over haar ervaringen ten tijde van de bevrijding.

    Bekijk de uitzending via de volgende link: http://www.npo.nl/kruispunt/12-04-2015/KN_1667697


  • Op 6 juni gaat er iets bijzonders gebeuren. 1000 Stadjers gaan op die dag met elkaar in gesprek over wat zij belangrijk vinden voor hun straat, wijk en de Stad. Hoe we samen de Stad nog mooier kunnen maken. Dit wordt een G1000 Burgertop genoemd. Vorig jaar is er een G1000 in Amersfoort en in Uden gehouden, waar tal van projecten uit zijn gekomen die de stad leuker maken. Onder meer een project om Amersfoort veiliger te maken en de fietsveiligheid te verbeteren voor de gehele gemeente Uden. En dit jaar dus ook in Groningen!

  •  

    Vogelweek organiseert op dinsdag 19 mei a.s. wandelexcursie langs de vogelhuisjesroute op zoek naar stadsvogels van Groningen !!

    Recent is een bijzonder kunstproject gerealiseerd in de Grunobuurt in de stad Groningen. Er zijn 60 unieke vogelhuizen opgehangen, ontworpen door Lena van der Wal en geïnspireerd door de architectuur in de buurt.
    Een prachtig voorbeeld van hoe vogels een plaats kunnen krijgen in de stad. Tijdens de wandeling gaan we samen op zoek naar de huisjes en hun bewoners. Daarbij komen we oog in oog te staan met mezen, mussen, kauwtjes, zwarte roodstaart en hopelijk ook gierzwaluwen!

    Er is slechts plaats voor 18 wandelaars dus reserveer snel uw plek !!

    Voor details en opgave: http://www.vogelweek.nl/index.cfm?act=indebuurt.detail&exc=942


  • Vleermuizen fladderen als vlinders, met het formaat van een mus.

    De Vleermuiswerkgroep Groningen doet een dringend beroep op bewoners van het zuidelijk deel van de Grunobuurt om in april en de eerste week van mei informatie over de aanwezigheid van vleermuizen in hun buurt te melden. Helpt u mee?


  • Op 11 april j.l. heeft de Grunobuurt meegedaan met de grote voorjaarsschoonmaak actie van de gemeente.

    Ieder jaar zijn er vanuit onze wijk groepjes mensen die meedoen met Lentekriebels maar het leek de wijkraad een leuk idee om los daarvan nu eens een actie voor de hele wijk te organiseren, onder de naam “Grunokriebels”. Op een zonnige ochtend zijn met dat doel zo’n 15 enthousiaste buurtbewoners bij elkaar gekomen in buurtpand Koppel. Na een kopje koffie hebben die zich in 2 groepjes opgesplitst om met vuilniszakken en grijpertjes het zwerfvuil van de straten te verwijderen.

    Ondanks dat de Grunobuurt een relatief schone wijk is zijn er met elkaar naar schatting 30 vuilniszakken zwerfafval verzameld. Incidentele kapotte parasols en delen van fietsen niet meegerekend. Na 2 uurtjes gemoedelijk werken is er in het buurtpand afgesloten met broodjes en heerlijke zelfgemaakte soep. Woningbouwvereniging Nijestee heeft als waardering gratis bidons voor de deelnemers beschikbaar gesteld.

    Alle mensen die hebben meegewerkt aan deze geslaagde actie: bedankt! Het was een gezellige ochtend die zeker voor herhaling vatbaar is!

     

  • Voor u ligt het jaarverslag van 2014 van de wijkraad Grunobuurt. Het is een mooi jaar geworden voor de Grunobuurt, een jaar dat in het teken stond van leuke projecten en meer samenwerking.

    8 april 2014

    De wijkraad heeft zich dit jaar ten doel gesteld om nog meer samen te werken met andere maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de Grunobuurt. We kunnen wel zeggen dat de resultaten nu ook echt zichtbaar worden. Hieronder een greep uit de werkzaamheden die gedaan worden door alle vrijwilligers van de wijkraad.

    Werkgroep Verkeer en Beheer heeft zich onder andere intensief ingezet om de belangen vanuit de Grunobuurt te vertegenwoordigen in de Klankbordgroep Ondertunneling Paterwoldseweg over de nieuw te bouwen tunnel bij het spoor. Ook met het Noorderpoort zijn contacten gelegd. Het schoolgebouw aan de Muntinglaan wordt verbouwd en zal straks weer veel leerlingen huisvesten. De wijkraad wil graag afspraken maken over preventie van zwerfafval en overlast. Ook de nieuwbouw van de wooncomplexen in het noordelijke deel van de wijk is weer in beweging. Met Nijestee is hierover, en ook op andere vlakken, een goede samenwerking.

    Werkgroep Welkomstpakket heeft met woningcorporaties Nijestee en Patrimonium afgesproken dat zij nieuwe mutaties (anoniem) aan ons melden, zodat nieuwe bewoners een welkomstpakketje kunnen ontvangen. Ook heeft de werkgroep de eerste contacten gelegd met de middenstanders in de Grunobuurt. Zij leveren een kleine bijdrage aan de inhoud van het welkomstpakketje.

    Werkgroep Platform VVE heeft zich dit jaar sterk gemaakt voor het opzetten van een forum voor de Vereniging van Eigenaren in de Grunobuurt.
    Op het forum is informatie, kennis en ervaring met elkaar te delen.

    Werkgroep Websiteredactie & Social Media lanceerde in het najaar de geheel vernieuwde website voor de Grunobuurt. Voortaan is er één website voor de hele Grunobuurt. Het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
    Ook de twee twitter-accounts die de Grunobuurt rijk was zijn nu samengevoegd.

    Werkgroep Activiteiten heeft dit jaar weer een aantal activiteiten voor de buurt georganiseerd. Op 11 juli werd de, inmiddels traditionele, Buurtbarbecue georganiseerd. Met naar schatting zo’n 110 bezoekers werd het een gezellig en geslaagd feest.
    Op 19 december werd de Kerstborrel georganiseerd. Ook dit jaar weer erg sfeervol en met een opkomst van ongeveer 130 mensen een zeer geslaagde avond.

    Het bestuur heeft in 2014 de eerste contacten gelegd met het Buurtcentrum Stadspark. In de sector welzijn en voorzieningen voor de buurt wordt door de gemeente flink bezuinigd. Ontwikkelingen vanuit de overheid om steeds meer overheidstaken bij de buurt en bij buurtorganisaties te leggen roepen nog veel vragen op.
    Omdat we toch zuinig willen zijn op de voorzieningen die we al hebben zijn we de samenwerking met het Buurtcentrum Stadspark gaan opzoeken. We zijn dan ook meteen maar begonnen met samen optrekken door de Kerstborrel dit jaar gezamenlijk te organiseren.

    Naast feestelijke activiteiten organiseert de wijkraad elk voorjaar een Openbare vergadering waarbij alle buurtbewoners uitgenodigd worden.
    In deze vergadering (op 17 maart) was er aandacht voor de op handen zijnde verbouwingen van O.B.S. de Starter aan de Paterswoldseweg en het Noorderpoort aan de Muntinglaan. Maar ook andere wijkzaken zoals de ondertunneling aan de Paterswoldseweg passeerden de revue.

    Het co-creatie-proces, waarin de bewonersorganisaties van de zogenaamde 4 wijken Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Laanhuizen en Badstratenbuurt ideeën hebben kunnen ontwikkelen in samenwerking met de gemeente, heeft 12 activiteiten opgeleverd verspreid over deze 4 wijken. Op 11 juni 2014 werden alle georganiseerde activiteiten gepresenteerd op de Wijk-Activiteitenmarkt “Buren, Biertje, Bitterballen” bij Café Bolhuis aan de Paterswoldseweg. Op de website staat een leuk filmpje van deze dag.

    Om de activiteiten te kunnen financieren krijgt de wijkraad subsidie van de gemeente. Deze standaardsubsidie is geheel opgegaan aan deze activiteiten. Van 2013 hadden we subsidie over, welke we voor het vernieuwen van de wijkwebsite hebben gebruikt.
    Vanuit het NLA (Nieuw Lokaal Akkoord 2.0) hebben we enkele andere projecten kunnen financieren. Zoals het planten van bloembollen in de middenberm op de Paterswoldseweg in het noordelijk deel van de buurt. Daarnaast konden we het zomerfeest en de kerstborrel meer glans geven. Ook hebben we twee duurzame partytenten kunnen aanschaffen.
    Voor 2015 is NLA niet meer beschikbaar dus zullen we moeten kijken waar we eventueel extra financiering vandaan kunnen halen als we wat extra’s willen doen.

    De mensen van de wijkraad waren nauw betrokken bij de verschillende projecten die dankzij de NLA subsidie de afgelopen twee van de grond zijn gekomen. Het laatste project wordt in de loop van 2015 gerealiseerd. De Grunobuurt krijgt dan met een Vogelhuisjesroute en de Urban Blocks nu ook kunst in de wijk. Op de wijkwebsite en op www.mensenmakenstad.nl is van alles te lezen over de projecten.

    Helaas was er dit jaar een erg triest bericht. In de zomer overleed Els de Lange. Zij was medeoprichter van de wijkraad en sindsdien actief betrokken. Haar persoonlijkheid en aanwezigheid hebben een gat achtergelaten.

    In 2015 willen we als wijkraad meer bewoners bereiken en betrekken bij de activiteiten. Ook willen we graag meer vrijwilligers die zich in willen zetten en mee willen helpen het werk van de wijkraad voort te zetten.
    We hopen dat we in 2015 met elkaar kunnen werken aan nog meer verbinding in de Grunobuurt!


    Heeft u vragen of wilt u contact met de Wijkraad? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Twitter: @grunobuurt

    Facebook: Grunobuurt Groningen

    Opgeven voor de digitale nieuwsbrief kan hier op de wijkwebsite


  • Vrijdagavond 10 april worden tussen 19:00 en 20:00 aan de Paterswoldseweg de gevechtshandelingen van april 1945 nagespeeld. Piet Paulusma zal ook aanwezig zijn. Op zondag 12 april zendt KRO Kruispunt 'De bevrijding van Groningen' uit.

  • Lior Steinberg studeert Planologie aan de universiteit van Stockholm. Als onderdeel van zijn masterscriptie doet hij onderzoek naar lopen/wandelen in Groningen. Hij wil hiervoor graag bewoners van de Grunobuurt interviewen. Het interview, dat in het Engels zal worden afgenomen, neemt niet meer dan 20 minuten in beslag.

  • Het laatste deel van de HOV-as West (Transferium Hoogkerk – Hoofdstation) loopt van busbaan Koeriersterweg naar het Hoofdstation en kruist de Paterswoldseweg. In april begint aannemer KWS-Hegeman met de voorbereidingen op het Nelf-terrein voor een tijdelijk busviaduct en de aanleg van de busbrug over het Noord-Willemskanaal.


  • Het Waterbedrijf Groningen is bezig om in voorbereiding op de ombouw van de Zuidelijke Ringweg een transportleiding voor water te verleggen. De route van de nieuwe transportleiding gaat straks deels door de Grunobuurt.


  • Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van februari en wat is de plek van maart?


  • LenteKriebels is de jaarlijkse schoonmaakactie in de gemeente Groningen. De actie is al jaren een succes. Op 11 april 2015 ruimen we zwerfvuil op in de Grunobuurt: de GrunoKriebels. Doe je ook mee?


  • Geert Hovingh, lid bestuur wijkvereniging van de Rivierenbuurt, houdt in onderstaand ingezonden stuk de besluitvorming rond Ring Zuid en het stationsgebied tegen het licht. Hij mist in onze stad ‘een integrale visie op de stedelijke ontwikkeling’.


  • Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de Stad? Vanaf 10 februari zendt OOG TV de ene dinsdagavond 'Achter de rooilijn' uit en op de andere dinsdag de tv-serie 'Komen en Gaan'. Deze serie staat in het teken van bereikbaarheid en verkeer in en om de stad Groningen.
    Het programma 'Achter de rooilijn' heeft de oostwand Grote Markt en het Groninger Forum als thema.

    Bekijk hieronder de eerste twee afleveringen van 'Komen en Gaan'


  • Op 27 en 28 juni fiets Roelof Veldhuis (Paterswoldseweg) de HomeRide: een 500 km lange tocht van Groningen naar Maastricht. De fietstocht voor de Ronald McDonald Huizen is zwaar, want de deelnemers fietsen dag én nacht. Wat drijft deze sportieveGrunobuurter?


  • De komende jaren wordt het stationsgebied grondig onder handen genomen. De stuurgroep Groningen Spoorzone heeft NL Architects een Ambitiedocument laten maken. Hierin staan de mogelijkheden (met plaatjes!) van de 'toekomstbestendige openbaar vervoerknoop' rond het Hoofdstation.

    Meer weten?

    “Groningen krijgt toekomstbestendig Hoofdstation om trots op te zijn” – gemeente.groningen.nl
    Mooi! – Ambitiedocument Station Groningen

    Nb: het document Mooi! is nadrukkelijk 'een eerste proeve in het verwoorden van de ruimtelijke ambitie voor de transformatie van het stationsgebied.'


  • In de week van 19 januari jongstleden zijn de nutsbedrijven (zoals bijvoorbeeld Enexis) gestart met graafwerkzaamheden om alle nutsvoorzieningen (zoals tv- en telefoonkabels) voor Typhoon aan te kunnen leggen. Als omwonende kunt u hier hinder van ondervinden doordat de graafwerkzaamheden ook plaatsvinden in de stoepen en de weg.

    De werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden als het niet vriest. Als dit onverhoopt wel het geval is, wordt via deze website de nieuwe data voor de werkzaamheden bekend gemaakt. De werkzaamheden kunnen uitlopen tot week 11 (de week van 9 maart).


  • De afgelopen maanden is hard gewerkt door Lena van der Walen Jaap Kraayenhofaan het realiseren van zestig unieke design vogelhuisjes voor de Grunobuurt. Het eindresultaat ziet er erg mooi uit. Voordat we ze gaan ophangen in de wijk, willen we de vogelhuisjes graag allemaal aan u presenteren. Als de vogelhuisjes eenmaal opgehangen zijn, zien we ze hoogstwaarschijnlijk nooit meer allemaal bij elkaar. Daarom gaan we ze exposeren in de hal van voormalig RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep 98. 


  • In tegenstelling tot eerdere berichten zal het vervangen van de riolering (ten zuiden van de Parkweg) niet in 2015 plaats gaan vinden. De uitvoeringsplanning is nu: start maart 2016, gereed eind 2016.

    De Wijkraad wil hierbij de buurtbewoners bedanken voor het aanleveren van ideeën voor de herinrichting van de straten en stoepen na de rioleringswerkzaamheden. Deze ideeën zijn doorgezet naar de gemeente Groningen met aanvullingen van de Wijkraad. Op 2 februari j.l. is er, samen met enkele ondernemers uit de Grunobuurt, een overleg geweest met de gemeente. Vele voorstellen zijn over tafel geweest en de komende weken zal de gemeente die ideeën verder uitwerken. Op 2 maart a.s. staat er weer een overleg gepland.

    Hoe dan verder?

    Er wordt een inloopavond georganiseerd als de plannen vanuit de gemeente goedgekeurd zijn. Hierop is dan inspraak mogelijk. De datum zal de gemeente op tijd bekend maken en ook de Wijkraad Grunobuurt houdt u uiteraard op de hoogte!

    Heeft u vragen? Stel ze gerust aan de Wijkraad (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


  • De bouw van Typhoon verloopt voorspoedig en binnenkort start Nijestee met de verhuur van de appartementen. De appartementen hebben een, twee of drie slaapkamers en verschillende huurprijzen. Ze vallen allemaal onder de sociale huurtoeslaggrens. 

  • Bij Doedertoe kan iedereen, jong en oud, oude spullen mooi maken om iets leuks in huis te hebben en gezellig eruit te zijn. Geld is geen beletsel om te komen: wie geen euro’s heeft om te betalen, betaalt met tijd en talent. Je vindt Doedertoe in de Rivierenbuurt, in Centrum De Stroming.


  • Twitter is dé manier om handig en snel nieuws en nieuwtjes in 140 tekens of minder met elkaar te delen. Grunobuurt.nl zet de 11 meest relevante twitteraars voor de buurt op een rijtje.


  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van januari en wat is de plek van februari?

  • Op zaterdag 6 juni 2015 vindt een G1000 plaats in Groningen. Althans dat is de bedoeling. Een G1000 is in het kort gezegd een bijeenkomst waar 1000 willekeurige Stadjers voor worden uitgenodigd door middel van loting om een dag lang met elkaar in dialoog te gaan. Hieruit ontstaan (verwachten de organisatoren) leuke nieuwe ideeën en initiatieven voor de stad die door Stadjers zelf (met een beetje hulp van de gemeente of andere instanties) kunnen worden uitgevoerd. Zie de website voor meer informatie of volg de G1000 op Facebook.

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor januari 2015. Weet jij wat op deze foto staat?

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van december, de derde, was of té makkelijk of té pikant.

  •  

    Vrijdag j.l. kwamen er veel bezoekers naar de Kerstborrel van de Grunobuurt georganiseerd door de Wijkraad en het Buurtcentrum Stadspark. Het koor Ratatouille verzorgde een optreden en er was een loterij. Vrijwilligers uit de buurt hadden een buffet verzorgd met heerlijke soepen, salades etc.

    Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst. Dank aan iedereen die mee heeft geholpen de borrel tot een succes te maken!!

    Door op de volgende Link te klikken kunt u de foto's bekijken.

     

  •  

    De riolering in het zuidelijk deel van de Grunobuurt zal in 2015 worden vervangen. Alle straten en trottoirs ten zuiden van de Parkweg gaan open!

    Tevens zal de hemelwaterafvoer gescheiden worden van het riool. Afvoer ervan zal zijn naar het Stadspark en ook wordt er gekeken naar een open afvoer richting het Noord-Willemskanaal.

    Parkeren zal daarna op verhoging plaatsvinden - zoals ten noorden van de Parkweg - om de ingang van de kolken beter open te houden en de straat schoner.

    Omdat vervolgens alles opnieuw bestraat zal gaan worden heeft de gemeente aan de Wijkraad Grunobuurt gevraagd of wij ideeën hebben om de straten en trottoirs beter in te delen.

    Daarom bij deze een oproep aan u als wijkbewoner: Zijn er in de straten van het zuidelijk deel van de Grunobuurt punten die beter ingericht zouden kunnen worden? Gaarne ideeën mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. de werkgroep Verkeer en Beheer. Svp voor 12 jan. 2015 want dan hebben we weer een overleg met de gemeente.

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor december 2014. Weet jij wat op deze foto staat?

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van november 2014, de tweede, is geraden door Korrie G. Van harte gefeliciteerd!


  • Voor het plaatsen van de kozijnen in Typhoon werkt Nijestee samen met de Verbinding. Dit is best bijzonder, omdat de Verbinding alleen dove medewerkers heeft. Zij houden zich normaal gesproken bezig met productie, maar worden nu ook ingezet bij de montage op de bouwplaats. Twee stagiaires van de afdeling Marketing & Communicatie bij Nijestee hebben hier een filmpje over gemaakt.

    .

  •  

    Een dezer dagen krijgt u de (papieren) nieuwsbrief in de bus. De nieuwsbrief is op deze site ook digitaal te lezen door op de volgende link te klikken:

    Nieuwsbrief Wijkteam Grunbuurt (nov.)

     

  •  

    Hier en daar op de website van Grunobuurt.nl vind je de tegel van WeHelpen. Waarom staat-ie daar, wat is het en wat kun je met dit online platform als je in de Grunobuurt woont?

  •  

    Nieuwe website wijst inwoners de weg bij veranderingen in de zorg

    Recent lanceerde wethouder Welzijn en Zorg Ton Schroor de nieuwe website over de veranderingen in de zorg: wij.groningen.nl Dit deed hij tijdens een feestelijke bijeenkomst die ook in het teken stond van de start van twee nieuwe sociale teams. Dat zijn de WIJ-teams in oprichting voor Selwerd en Vinkhuizen.  

    Nieuwe website
    Rond de veranderingen in de zorg zetten gemeente Groningen en zorgpartners een nieuwe website in: wij.groningen.nl. De nieuwe website bundelt de huidige activiteiten van Zorgloket, Stips (steun- en informatiepunten in de wijk) en de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) en informeert stadjers over de veranderingen in de zorg. Bovendien wijst de website bezoekers op de juiste contactgegevens.

  •  

    Na ruim 20 jaar gewerkt te hebben in ons Buurtcentrum Stadspark nam Greetje Kars - op vrijdag 7 november - afscheid om met pensioen te gaan.

    Haar collega’s hadden er een feestelijk geheel van gemaakt; de zaal was mooi aangekleed en er waren heerlijke hapjes gemaakt. Een team van vrijwilligers was aanwezig om de vele bezoekers van een natje en een droogje te voorzien.

    De mensen stonden in de rij om Greetje een cadeautje te geven, lieve dingen te zeggen en om haar een knuffel te geven. De schilderclub bood haar een geldboom (te zien op de foto) aan. De geldboom was geschilderd door Som. En van haar collega’s kreeg ze cadeaubonnen van diverse winkels hier in de buurt. Volgens mij was ze daarmee erg blij en natuurlijk ook met alle andere attenties en cadeaus. Al met al was het een fantastische middag voor ONZE Greetje !!

    (door Greetje Otto).

  • Op donderdag 27 november organiseert de Vogelhuisjeswerkgroep van de wijkraad Grunobuurt een avond voor de bewoners die een vogelhuisje willen adopteren. Alle andere in vogels geïnteresseerde wijkbewoners zijn ook van harte welkom! Tijdens deze avond ontvangt u uitleg over hoe het vogelhuisjesproject in z’n werk gaat en houden vogeldeskundigen twee korte presentaties. Hierdoor gaat u gegarandeerd anders kijken naar de natuur in uw wijk en leert u hoe u daar zelf aan bij kunt dragen.

    Iedereen is van harte welkom om 20.00 uur in Buurtcentrum Stadspark aan de Lorentzstraat 11.

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor november. Weet jij wat op deze foto staat?

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van oktober, de allereerste, bleek meteen een pikante opgave.

  • Zaterdag 25 oktober was het Open Huis in Typhoon. Van 11.00 tot 14.00 uur leidden de medewerkers en makelaars belangstellenden rond in de verschillende koophuizen van het nieuwste woongebouw in de Grunobuurt. Wij namen ook een kijkje. Klik op de tegel hieronder om de foto's te bekijken of bekijk ze in de fotogalerij.

    Open Huis Typhoon

  • Het college heeft een verdeling van de wethouders over de stad gemaakt. De wijkwethouder voor het stadsdeel Zuid -waaronder onze Grunobuurt - is Ton Schroor geworden.

  • Sinds enige tijd lopen de lijnen 3, 4, 85, 86, 89, 133 en 304 in de spitsuren forse vertragingen op tussen de Paterswoldseweg en Groningen Hoofdstation. U ondervindt hier helaas veel hinder van. De vertragingen op deze route worden voornamelijk veroorzaakt door de grote (spits)drukte op de Parkweg tussen Paterswoldseweg en Hoornsediep. Qbuzz is in overleg met de wegbeheerder om te kijken naar oplossingen die de overlast  kunnen verminderen. Door de complexiteit van de situatie is een structurele oplossing helaas niet snel te realiseren. Om toch de vertragingen te verminderen, rijden de lijnen 3, 4, 85, 86, 89, 133 en 304 vanaf maandag 13 oktober richting het Hoofdstation tijdelijk niet meer via de Parkweg, maar via de Eeldersingel. Hoewel de verkeersdrukte ook hier groot is, is de verwachting dat de bussen via deze route beter op tijd kunnen rijden.


  • Om van de herfst te genieten hoef je niet per se de stad uit: in Groningen staan heel veel prachtige bomen! Om de schoonheid van de herfstige stadsbomen in beeld te brengen organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Gemeente Groningen daarom de fotowedstrijd Herfst in Stad.


  • Welkom op de nieuwe website van Grunobuurt.nl. De afgelopen weken is er achter de schermen hard gewerkt om Grunobuurt.nl een eigentijds en toch vertrouwd gezicht te geven. Wat vindt u ervan?  

  • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier?


  • Dinsdag schudde de provincie op z'n grondvesten. De beving werd niet alleen duidelijk gevoeld op het stadhuis van Groningen, maar ook in de Grunobuurt:

  •  

    Typhoon is een nieuwbouwproject in de vernieuwde Grunobuurt. Je koopt er al een appartement vanaf € 150.500,-. In totaal telt Typhoon 42 koopwoningen, variërend van appartementen tot benedenwoningen. De oplevering is naar verwachting medio 2015.


  • Woensdag 10 september behandelt de commissie Beheer en Verkeer vanaf 20.00u onder andere het plan voor de tunnel onder de Paterswoldseweg. De vergadering wordt gehouden in de oude raadzaal van het stadhuis en is openbaar. De vergadering is nog te bkekijken te volgen via www.groningen.nl/gemeenteraad.


  • Sinds begin augustus scharrelen er verschillende mensen vanuit de hele wereld door de Grunobuurt.Zij zijn op zoek naar iets geheimzinnigs, iets wat verstopt is. Ze proberen zo onopvallend mogelijk te doen. Waarom? Zij zoeken de geocache in de Grunobuurt.

  • Els 2

     

    Els de Lange

    24 april 1942 - 5 augustus 2014

     

    Els heeft een steen verlegd,
    in een rivier op aarde.
    De stroom van een rivier, hou je niet tegen
    het water vindt er altijd een weg omheen.
    Misschien eens gevuld, door sneeuw en regen,
    neemt de rivier haar kiezel met zich mee.
    Om hem, dan glad, en rond gesleten,
    te laten rusten in de luwte van de zee.

    Els heeft een steen verlegd,
    in een rivier op aarde.
    Nu weet zij dat zij nooit zal zijn vergeten.
    Ze leverde bewijs van haar bestaan.
    Omdat, door het verleggen van die ene steen,
    de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

     

    Zij was mede-oprichter, actief en betrokken lid van de Wijkraad Grunobuurt. Wij zullen Els én haar inzet missen.

     


  • De Grunobuurt wil een verbindend kunstwerk. Dus komt er een vogelhuisjes-retraiteroute: een wandelpad met zitjes waarbij vogelhuisje de mooie plekjes markeren.

  • Groningen – en dus ook de Grunobuurt – gaat over op pinparkeren: betalen met de pinpas voor parkeren op straat. 

  • 8 augustus om 10.00 uur: wandeling “Een Verbindend Kunstwerk”

    In 2013 werd er een oproep gedaan aan wijkbewoners om een leuk plan in te dienen om Grunobuurt Noord en Zuid meer zichtbaar met elkaar te verbinden. Twee bewoners hebben een idee ingediend en hun ideeën waren zo leuk dat een werkgroep de ideeën verder is gaan uitwerken. Daarbij is de hulp ingeroepen van kunstenares Lena van der Wal met als resultaat een samensmelting van de oorspronkelijke ideeën - tot een verbindend kunstwerk - in de vorm van een “vogelhuisjes- en stedelijke retraiteroute”.

  • Op 18 september, 27 november 2013 en 12 maart 2014 hebben de bewonersorganisaties van de zogenaamde 4 wijken: Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Laanhuizen en Badstratenbuurt bewonersavonden georganiseerd in samenwerking met de gemeente.
    Deze bewonersavonden hadden tot doel het inventariseren van wat er leeft en speelt in de wijken en op zoek te gaan naar bewoners die actief mee willen denken en doen om de leefbaarheid in de wijken ook in de toekomst in stand te houden. Deze vorm van samenwerking met de gemeente wordt Co-Creatie genoemd.
    Co-creatie houdt in dat alle (mogelijke) belanghebbenden bij de ontwikkeling van de leef- en woonomgeving worden betrokken, zoals bewoners, bezoekers, bedrijven, instellingen en organisaties die iets voor de buurt (kunnen) betekenen. Het is anders dan het oude ‘inspraak’ model waarbij vanuit de gemeente eerst plannen worden bedacht die later worden voorgelegd aan de bewoners. Bij co-creatie starten bewoners en gemeente samen het proces.

    Dit co-creatie-proces met de gemeente heeft 12 activiteiten opgeleverd verspreid over deze 4 wijken. Op 11 juni 2014 werden de alle georganiseerde activiteiten gepresenteerd op de Wijk-Activiteitenmarkt dat als naam meekreeg “Buren, Biertje, Bitterballen”. De locatie:  Café Bolhuis aan de Paterswoldseweg. In bijgaand filmpje het verslag van deze Wijk-Activiteitenmarkt.

  •  

    KOM OOK NAAR HET

    WIJKFEEST(MET BARBEQUE) VAN DE GRUNOBUURT

    OP VRIJDAG 11 JULI

    VANAF 17.00 UUR BEN JE VAN HARTE WELKOM OP HET PLEIN VOOR

    HET BUURTCENTRUM “STADSPARK” (LORENTZSTRAAT 11)

    MET LIVE MUZIEK !!

    DE BARBEQUE IS GRATIS & DE DRANKJES ZIJN VERKRIJGBAAR TEGEN GERINGE VERGOEDING.

  • In 2013 deed het wijkteam Grunobuurt een oproep aan wijkbewoners om een leuk plan in te dienen om Grunobuurt Noord en Zuid meer met elkaar te verbinden. Twee bewoners hebben een idee ingediend en hun ideeën waren zo leuk dat een werkgroep de ideeën verder is gaan uitwerken. Daarbij is de hulp ingeroepen van Lena van der Wal. Tijdens een rondgang door de buurt met een gedeelte van de werkgroep is het gaan bruisen en borrelen in het hoofd van Lena. Met als eindresultaat een samensmelting van de oorspronkelijke ideeën in een vogelhuisjes- en stedelijke retraiteroute.

    Kom & praat & denk mee!
    Verrassend, verfrissend en volgens het wijkteam erg leuk. Maar nu willen we graag de mening, wensen en ideeën van u, als bewoner van de Grunobuurt weten. Daarom is Lena op vrijdag 11 juli op het wijkfeest in Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11). Van 17.00 tot 19.00 uur is ze aanwezig en wil ze heel graag met buurtbewoners in gesprek om haar ideeën uit te leggen en om samen met u van gedachten te wisselen.

    Meedenken? Meld u aan!
    Wilt u mee denken met & over dit leuke project? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Uiteraard houden we u via deze website op de hoogte van de voortgang van dit project.

    Wandelen door de wijk
    Op 8 augustus om 10.00 uur wil Lena met geïnteresseerde buurtbewoners door de Grunobuurt wandelen. Verzamelpunt is Koppel (Grunostraat 1). Loopt u mee?


  • Typhoon wordt het grootste woonblok in de vernieuwde Grunobuurt. In totaal komen in dit woonblok 109 woningen, variërend van penthouses, maisonnettes tot appartementen met een tot drie slaapkamers. In de parkeergarage onder Typhoon worden 157 parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners van Typhoon, maar ook voor de bewoners van Statie.

    Van de 109 woningen worden er maximaal 42 verkocht. De overige 67 woningen worden via www.woningnet.nl verhuurd als sociale huurwoningen. De oplevering vindt plaats vanaf medio 2015 (onder voorbehoud).

    Over de exacte huur- en/of verkoopprijzen is op dit moment nog niets bekend. Als u belangstelling heeft voor een koopwoning in Typhoon en u wilt op de hoogte gehouden worden over de verkoop, dan kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt dan regelmatig een kort nieuwsbericht over de vorderingen en u weet natuurlijk als eerste wanneer de verkoop start. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u ingeschreven staan bij www.woningnet.nl als woningzoekende.

  • Er zijn plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg. Via deze linkvindt u meer informatie over deze plannen, relevante documenten, verslagen en de planning. Ook kunt u hier de folder digitaal bekijken die onlangs in de Grunobuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen en Zeeheldenbuurt huis aan huis is verspreid.

  • Uw actieve buurtgenoten vertellen u graag meer over wat ze doen en van plan zijn. Daarvoor organiseren we op woensdag 11 juni een gezellige wijkactiviteitenmarkt. Voor alle buren. Met gratis bitterballen en een biertje (of iets anders natuurlijk). Komt u ook? U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur in Café Bolhuis!

  • Het Wijkfeest van de Grunobuurt is - vanwege het WK Voetbal - verschoven van 4 juli naar vrijdag 11 juli 2014. U bent van harte welkom vanaf 17.00 uur bij het Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11).

    En heb je zin om mee te helpen? Meld je dan aan via het contactformulier van de Wijkraad. Alle hulp is welkom; organiseren, uitvoeren, hand- en spandiensten verrichten op de dag zelf. Samen kunnen we ook dit jaar weer van het ZomerWijkfeest een groot succes maken!!

  • De bewoners van Traverse wilden graag de entreehallen van hun woongebouw opfleuren. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van 2014 hebben de bewoners een keuze gemaakt uit ontwerpen van drie Groningse kunstenaars. De keuze is gevallen op Kim Hunnersen, oftewel HelemaalKim. Op woensdag 21 mei om 19.30 uur wordt het kunstwerk in de entree aan de Westinghousestraat onthuld. Daarna volgt het kunstwerk in de entree aan de Paterswoldseweg. De realisatie van deze kunstwerken is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de VVE Traverse en Nijestee. Een verslag van de onthulling volgt.


  • Eind deze week (week 20, 12-17 mei) start Geveke Bouw met de werkzaamheden aan O.D.S. de Starter aan de Paterswoldseweg, bij het gebouw van het Noorderpoort. Geveke begint met heien. Dit zal zo’n twee dagen duren. De totale bouw/verbouw duurt tot eind 2014. Vanwege de werkzaamheden zal er regelmatige enige overlast in de omliggende buurten zijn.

    De nieuwe dependance voor O.D.S de Starter is ontworpen door KLEIN architecten. Op hun site vindt u impressies van het ontwerp.

     

  • Om tegemoet te komen aan de wensen van de treinreizigers en om de uitbreiding van treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken, zijn forse ingrepen nodig aan het spoor en het Hoofdstation. Voor deze opgave hebben wij (de gemeente, de provincie, het Rijk, spoorinfrastructuurbeheerder ProRail en NS) de handen ineen geslagen. Dit plan heet Groningen Spoorzone.

    Het project Groningen Spoorzone bestaat onder meer uit forse aanpassingen aan sporen en perrons en het aanleggen van een voetgangerstunnel op het Hoofdstation. Ook wordt onderzocht of hier mogelijkheden zijn voor een bustunnel en fietstunnel. Naar station Groningen Europapark komt een vierde spoor en het opstelterrein wordt verplaatst naar de gemeente Haren.

    Er zijn informatiemarkten op 12, 14 en 20 mei.

    Kijk hier op de site van SPOORZONE

  • Het is tijd om de wijkwebsite in het nieuw te steken. Voor het redesign van Grunobuurt.nl zijn we op zoek naar een webdesigner en -bouwer die de Grunobuurt aan een strakke, gebruiksvriendelijke en responsive wijkwebsite kan helpen. Uiteraard heeft de webredactie allerlei ideeën, goede voorbeelden, een frisse sitemap en een verlanglijstje voor je klaarliggen.

    Klik op LEES MEER onder de foto om verder te lezen over hoe & wat hieromtrent.

  • Vrijdag 11 juli a.s. is het weer zover; het jaarlijks terugkerende ZomerWijkfeest Grunobuurt. Zet maar alvast in uw agenda!!

    Noot 2 juni: I.v.m. met het WK Voetbal is het het Wijkfeest verschoven van 4 juli naar 11 juli. Excuus voor het ongemak.

    En heb je zin om mee te helpen? Meld je dan aan via het contactformulier van de Wijkraad. Alle hulp is welkom; bedenken, organiseren, uitvoeren, hand- en spandiensten verrichten op de dag zelf. Samen kunnen we ook dit jaar weer van het ZomerWijkfeest een groot succes maken!!

     

  • Zaterdag 17 mei a.s.

    OPEN DAG van het Convivium in de Grunobuurt!
    Van 13.00 - 16.00 uur zijn buurtbewoners van harte welkom in de Stadsparkkerk.

    Stichting Ruimzicht (http://www.ruimzicht.nl)  heeft de Stadsparkkerk (naast de Neboflat) omgebouwd tot een “Convivium”.... wat ‘leefgemeenschap’ betekent. Bij Stichting Ruimzicht wordt hiermee een studentenhuis bedoeld dat speciale kenmerken vertoont. De leden van het convivium zijn Christen of willen bewust in de Christelijke traditie staan. Dat wil niet zeggen dat je een vastomlijnd geloof moet hebben of zonder twijfel zou mogen zijn.

    Klik op LEES MEER onder de foto om meer over het Convivium te lezen.

  • In de Grunobuurt is, met een financieel steuntje in de rug van het NLA-wijkteam, het braakliggende terrein aan de Stephonstraat omgetoverd tot een bloeiende moestuin genaamd de Grunotuin. De initiatiefneemster Barbara Houtman plantte er, samen met medetuiniers en Pieter Bregman (directeur van woningcorporatie Nijestee), twee appelbomen, een cadeau van Nijestee. Een goede reden om de Grunotuin even in het zonnetje te zetten!

     

    Klik op de volgende link voor een verslagje en filmpje: http://mensenmakenstad.nl/2014/04/zaaien-oogsten-en-laten-bloeien/

  • Sinds november 2010 heeft de Grunobuurt een Wijkraad. Vanaf de oprichting is de Wijkraad actief bezig om de leefbaarheid en de onderlinge contacten in de buurt te verbeteren. In de oprichtingsfase zijn we vooral bezig geweest met het op poten zetten van de organisatie. De Wijkraad richt zich nu vooral op het organiseren van activiteiten en de samenwerken met andere organisaties. Hieronder een overzicht van alle bezigheden en activiteiten in 2012.

    Grunobuurt Noord en Zuid

    Het jaar 2012 stond in het teken van een nadere kennismaking met bewoners in Grunobuurt-Noord en met organisaties die in Noord actief zijn.
    Het “Wijkteam” houdt zich bezig met de renovatie en de wederopbouw van Noord. Met subsidie van de gemeente worden er allerlei projecten gerealiseerd. Grunobuurt Zuid is ook vertegenwoordigd in het Wijkteam, naast een vertegenwoordiging van Woningcorporaties Nijestee en Patrimonium, Het Wilde Klupje (HWK) en de gemeente.

    Zuidelijke Ringweg

    We zijn betrokken bij de Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg. Deze stichting is actief bezig om bij bewoners en bij de politiek onder de aandacht te brengen met wat voor problemen de omliggende wijken van het Julianaplein en de A7 te maken krijgen bij het project Aanpak Zuidelijke Ringweg.

    Platvorm Huisvesting Student en Stad

    We hebben contact gelegd met het Platvorm Huisvesting Student en Stad. Zij houden zich bezig met de problemen die in er in de hele stad ontstaan als gevolg van gemeentelijk beleid op het gebied van studentenhuisvesting.

    Het 4-Wijkenoverleg

    Dit clusteroverleg is een overleg 2x per jaar tussen de gemeente (stadsdeelcoördinator) en de wijken Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Grunobuurt. Grote gemeentelijke projecten zoals die rond het spoor aan de Paterwoldseweg (de zogenaamde HOV-as) komen aan de orde. Wij hebben dankzij dit overleg meer contacten met de ons aangrenzende wijken en we krijgen informatie over gemeentelijke projecten in ons deel van de stad.

    Inventarisatie van Verenigingen van Eigenaren

    Sinds de oprichting zijn we bezig om alle VvE’s in de wijk in kaart te brengen. Het doel is meer contact met de VvE’s, meer uitwisseling van kennis tussen de VvE’s en makkelijker doorspelen van belangrijke informatie naar VvE’s. We hebben alle Verenigingen van Eigenaren aangeschreven en we zijn nog bezig om alle contactpersonen in de buurt in kaart te brengen.

    Website

    Sinds 2011 hebben we naast onze eigen website: www.grunobuurtzuid.nl een eigen twitter en facebookaccount. We zijn met Nijestee in overleg om samen één website te organiseren voor de Grunobuurt. Maar zover is het helaas nog niet.

    Welkomstpakket

    Nieuwe bewoners willen we graag welkom heten in de wijk door het aanbieden van een Welkomstpakketje met daarin achtergrondinformatie over de wijk, activiteiten van de Wijkraad en van het Buurtcentrum Stadspark. We proberen goed op te letten als er nieuwe Jaarverslag Wijkraad Grunobuurt Zuid 2012 bewoners in de wijk komen wonen, maar we willen ook graag dat buurtbewoners een verhuizing aan de Wijkraad melden.

    Nebokerk

    In november is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de herbestemming van de Nebokerk. De eigenaar van de kerk (WKL Vastgoed) wil de kerk verkopen aan Stichting Ruimzicht. De aanvraag is nog in behandeling bij de gemeente. We hebben als Wijkraad bij de gemeente aangegeven dat we de plannen ondersteunen maar ook dat we ons nog wel zorgen maken om parkeerdruk in de van Leeuwenhoekstraat.

    Activiteiten in 2012

    De Wijkraad heeft in 2012 een aantal activiteiten georganiseerd. Zo hebben we in mei 2012 een eerste Openbare Vergadering gehad waarbij alle bewoners uitgenodigd waren. Op 21 december is voor de 2e keer een kerstborrel georganiseerd waar die door ongeveer 100 mensen zijn bezocht.
    In de zomer van 2012 hebben we ons eerste echte grote Wijkfeest mogen organiseren. Dit was ook een groot succes. We hebben een opkomst gehad van naar schatting zo ongeveer 200 mensen. De reacties op zowel de Kerstborrel als het Wijkfeest waren erg positief.
    We hopen dat hierdoor de onderlinge contacten in de buurt verbeteren. We nodigen ook altijd alle bewoners uit van de hele Grunobuurt waarmee we duidelijk willen maken dat Noord en Zuid bij elkaar horen.

    Wat wil de Wijkraad in 2013?

    • De Wijkraad Grunobuurt wil graag een platform zijn en blijven om informatie uit te wisselen over onderwerpen die voor buurtbewoners van belang zijn. Wij kunnen geen individuele problemen oplossen maar we kunnen wel mensen met elkaar in contact brengen die wat voor elkaar kunnen betekenen. Samen weet je toch net dat beetje meer!
    • We willen de komende jaren activiteiten blijven organiseren voor bewoners van de Grunobuurt. We willen hier meer buurtbewoners bij betrekken en samen met de buurtbewoners feesten en activiteiten organiseren. Ook willen we graag meer (jonge) mensen bij onze activiteiten betrekken. Samen beleef je tenslotte meer!
    • Daar waar het gaat om de gezamenlijke belangen van de buurt willen wij ons samen met alle bewoners sterk maken en de stem van de Grunobuurt laten horen. Samen bereik je gewoon meer!
    • Wijkraad Grunobuurt en Het Wilde Klupje hebben besloten om in 2014 voor de Grunobuurt één Wijkraad te realiseren om samen activiteiten te organiseren en gezamenlijk voor Gruno-buurtbelangen op te komen. Samen kom je verder!

    Heeft u vragen of wilt u contact met de Wijkraad? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • 2013 was voor de Wijkraad een druk, intensief en interessant jaar. Een jaar met veel activiteiten die, in meer of mindere mate, in samenwerking met de Wijkraad georganiseerd werden of waar de wijkraad intensief bij betrokken is geweest. Klik op onderstaande link voor het gehele overizcht.

    JAARVERSLAG 2013


  • Het jaar 2013 was een druk, intensief en interessant jaar voor de wijkraad. Een jaar met veel activiteiten die, in meer of mindere mate, in samenwerking met de wijkraad georganiseerd werden of waar de wijkraad intensief bij betrokken is geweest. Hieronder een overzicht.

    Fusie Grunobuurt Noord en Zuid
    Allereerst stond dit jaar natuurlijk in het teken van de fusie tussen de wijkorganisaties van Grunobuurt Noord (HWK) en Zuid (Wijkraad). De twee bewonersvertegenwoordigingen hebben besloten om vanaf 1 januari 2014 onder één vlag verder te gaan. In 2013 werd er al op heel veel fronten samengewerkt en deze samenwerking is goed bevallen.

    Oprichting Actiegroep “Feesten Uit Balans”
    Verschillende bewoners hebben vorig zomer bij de wijkraad en bij Meldpunt Overlast de (toename van) geluidsoverlast van evenementen vanuit Stadspark/Drafbaan aangekaart. Vanuit een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners en wijkraadsleden uit Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Rivierenbuurt is daarom begin 2013 de actiegroep “ Feesten Uit Balans” (F.U.B.) opgericht. De actiegroep vindt dat de gemeente te weinig rekening houdt met omwonenden en wil o.a. dat de decibelnormen worden aangepast.

    Verbouwing Stadsparkkerk
    De Stadsparkkerk aan de Snelliusstraat krijgt met de huisvesting van studenten een nieuwe bestemming. Stichting Ruimzicht heeft de kerk verbouwd tot een Internationaal Convivium. Het huis biedt plek aan 16 studenten. De helft is afkomstig uit het buitenland en volgt een eenjarige Masteropleiding Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Naar verwachting is er begin 2014 een open dag. De wijkraad heeft contact met Stichting Ruimzicht.

    Oprichting VvE Platform Grunobuurt

    In oktober is het Platform VvE Grunobuurt opgericht. Het platform is daarmee inmiddels de vijfde werkgroep binnen de wijkraad. De doelstelling is o.a. meer samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de VvE’s en tussen VvE’s en wijkraad. De wijkraad wil graag een intermediair zijn om zo kennis en ervaringen specifiek voor vereniging van eigenaren met elkaar te delen.

    Collegebezoek 15 november
    Op vrijdag 15 november bracht een afvaardiging van het college B&W een bezoek aan de Grunobuurt. De net aangetreden burgemeester kon er helaas niet bij zijn. De wethouders Roeland van der Schaaf (PvdA), Jannie Visscher (SP), Ton Schroor (D66) en Jan Seton (CDA) kregen een rondleiding door de Grunobuurt. In zuid nemen ze een kijkje bij Stichting Middelpunt, bij de verbouwing van de Stadsparkkerk en bij Stichting WEP. In Noord kregen de nieuwbouwcomplexen en de Grunotuin volop aandacht en het bezoek werd afgesloten in de Koppel, het buurtpand in de Grunostraat. Tijdens de wandeling zijn veel onderwerpen aan bod gekomen.

    Parkeerbeleid Neboflat / van Leeuwenhoekstraat
    De wijkraad heeft het probleem van de parkeerdruk in de van Leeuwenhoekstraat en de lege parkeerplaats bij de Neboflat aangekaart bij de gemeente. Ondanks beloften in het verleden, door diezelfde gemeente, is dit probleem toch ontstaan. De wijkraad heeft een ‘uitsterfbeleid’ voorgesteld voor parkeervergunningen van Neboflatbewoners. Helaas heeft wethouder van Keulen zich uitgesproken tegen dit voorstel waarmee het
    parkeerprobleem onveranderd blijft.

    Fietsenrekken bij de Action
    De wijkraad heeft zich in 2013 sterk gemaakt om, in overleg met stadsbeheer, fietsenrekken te plaatsen bij de Action aan het Hoornsediep. De overlast van fietsen zorgden voor frustratie bij buurtbewoners en voor onveilige situaties. Begin december zijn uiteindelijk voor de Action 40 fietsenrekken geplaatst.

    Activiteiten in 2013
    De wijkraad heeft in 2013 een aantal activiteiten voor de buurt georganiseerd. Op 18 maart was er een openbare vergadering waarbij alle buurtbewoners uitgenodigd waren. Tijdens deze vergadering is o.a. het idee ontstaan voor meer bankjes en kunst in de Grunobuurt.
    Eind juni werd (op initiatief van een buurtbewoner en met subsidie van het wijkteam en de wijkraad) het Grunofestival ‘Grunobuurt begroet de zomer’ georganiseerd. In samenwerking met Noorderpoortcollege, Roeivereniging GYAS en Stichting WEP werd het festival een succes. Zo waren er verschillende voorstellingen en optredens van de studenten van de School voor de Kunsten (Noorderpoort) en een kunsttentoonstelling bij st. WEP. Onderdeel van het festival was de tweede editie van het Wijkfeest. Met naar schatting zo’n 150 bezoekers werd het een gezellige avond.
    Het festival werd afgesloten met de GrunoRegatta (een roeiwedstrijd op het Hoornsediep).
    En op 20 december is voor de tweede keer de Kerstborrel georganiseerd. Ook dit jaar weer erg gezellig en met een opkomst van ongeveer 100 mensen een geslaagde avond.

    Opening Grunotuin
    Tijdens het Grunofestival is de “Grunotuin” feestelijk geopend. Op een braakliggend stukje grond aan de Stephensonstraat is een gezamenlijke Buurt- Moestuin gerealiseerd. Een tijdelijk project tot aan de nieuwbouw in noord. Dit initiatief is een groot succes geworden dankzij een groep enthousiaste bewoners en een subsidie van het wijkteam wat NLA gelden ter beschikking stelt voor de opbouw
    van de wijk.

    Fusie website’s HWK, Grunobuurt en Grunobuurt Zuid
    Met de fusie van de bewonersorganisaties kwam ook de fusie van de verschillende websites ter sprake. In een verleg (Bewoners Advies Groep) met Nijestee is besloten de verschillende websites m.b.t. de Grunobuurt te fuseren. In 2013 zijn daarvoor de eerst stappen gezet en in 2014 zal dit proces afgerond worden met de lancering van één nieuwe website.

    Samenwerking met naburige wijken
    De wijkraad vertegenwoordigt de Grunobuurt bij verschillende belangengroepen. Voorbeelden hiervan zijn het 4 Wijkenoverleg en het CoCreatie- proces ‘Toekomst van de 4 Wijken’; deelname aan de Klankbordgroep Ondertunneling Paterwoldseweg bij het spoor en St. Leefomgeving Zuidelijke Ringweg.

    Bestuur en Werkgroepen
    De wijkraad bestaat uit een 5 koppig bestuur met daarnaast 5 werkgroepen.
    1. Werkgroep Verkeer en Beheer
    2. Werkgroep Welkomstpakket
    3. Werkgroep Websiteredactie en Social Media
    4. Werkgroep Platform VvE
    5. Werkgroep Activiteiten

    De Wijkraad in 2014
    De wijkraad Grunobuurt wil naast het vertegenwoordigen van buurtbelangen belangrijke informatie en ontwikkelingen delen met buurtbewoners.
    De wijkraad wil vooral ook gezamenlijke activiteiten blijven organiseren voor en door bewoners van de Grunobuurt en hier ook meer jonge buurtbewoners bij betrekken. Nieuwe bewoners worden met een welkomstpakket geïnformeerd over activiteiten in de wijk.

    Hebt u vragen of ideeën? Of wilt u zich ook actief inzetten voor de wijkraad?
    Neem dan contact op met het secretariaat of reageer of twitter of facebook.

    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Twitter:@grunobuurtzuid en @grunobuurt / Facebook: Grunobuurt Groningen.

    Opgeven voor de digitale nieuwsbrief kan hier op de wijkwebsite.

  • Vanaf heden is de bouw van Typhoon in de Grunobuurt dag en nacht te volgen via een webcam. Deze webcam staat op het naastgelegen gebouw Traverse en geeft een mooi beeld van het bouwproces.

    Klik op de foto om het bouwproces te volgen: 

  • Het aantal woninginbraken in de Grunobuurt is in 2013 gestegen t.o.v. de voorgaande jaren. Reden voor de politie om extra capaciteit te steken in de opsporing van inbrekers. Maar u kunt zelf ook wat doen om te zorgen dat er bij u niet wordt ingebroken.

    Actie tegen inbraken is geen overbodige luxe.

    Klik op 'LEES MEER' onder de foto om alles over preventie  te lezen.

  • Tijdens de VvE-bijeenkomsten is besloten een VvE-Platform op te richten. Samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de VvE’s onderling maar ook tussen VvE’s en Wijkraad lijkt alle betrokkenen zinvol genoeg om verdere stappen te zetten. De volgende stap is het opzetten van een Forum + Kennisbank voor de betrokken VvE's.

    Inhoudelijk kunt u hier meer over lezen onder De Buurt > Wonen.

    VVE's uit de Grunobuurt kunnen zich ook nog aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • De plannen om basisschool De Starter aan de Verzetstrijderslaan uit te breiden, kunnen wat burgemeester en wethouders betreft doorgaan. B&W willen de school een ontheffing verlenen van het bestemmingsplan.

    Het aantal leerlingen van de openbare basisschool De Starter is de afgelopen jaren gegroeid. Daarom heeft de school dringend behoefte aan extra klaslokalen. De leerlingen van de onderbouw zaten al een flink aantal jaren in noodlokalen aan de Concourslaan, en – sinds de noodlokalen niet meer bruikbaar zijn – aan Leonard Springerlaan. Het is de bedoeling dat de huidige vleugel van de school aan de kant van de Paterswoldseweg wordt verbouwd en uitgebreid. Aan de zuidkant van deze vleugel komt er dan een nieuw schoolplein, dat grenst aan het Stadspark.

  • Maandag 17 maart j.l. vond de (jaarlijkse) Openbare Wijkraadvergadring plaats in het Buurtcentrum Stadspark.

    De Wijkraad Grunobuurt wil dat alle inwoners van werkgebied Grunobuurt zich betrokken voelen bij de Wijkraad door hen goede voorlichting en inspraakmogelijkheid te geven. Daarom wordt er minimaal eens per jaar een Openbare Wijkraad-vergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergaderingen wordt de aanwezige Grunobuurt bewoners gelegenheid geboden het woord te voeren en staan de leden van de wijkraad open voor opmerkingen en suggesties van wijkbewoners.

  • Op maandagavond 17 maart j.l. vond de (jaarlijkse) Openbare Wijkraadvergadring plaats in het Buurtcentrum Stadspark.

    De Wijkraad Grunobuurt wil dat alle inwoners van werkgebied Grunobuurt zich betrokken voelen bij de Wijkraad door hen goede voorlichting en inspraakmogelijkheid te geven. Daarom word er minimaal eens per jaar een Openbare Wijkraad-vergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergaderingen wordt de aanwezige Grunobuurt bewoners gelegenheid geboden het woord te voeren en staan de leden van de wijkraad open voor opmerkingen en suggesties van wijkbewoners.

    Klik op LEES MEER hieronder om de verslaglegging te lezen.

  • Aan de Stephensonstraat heeft een groep bewoners een buurtmoestuin aangelegd. Enkele delen zijn gemeenschappelijk naast kleinere stukken die persoonlijk worden onderhouden en ingezaaid en beplant. Na een geslaagd eerste seizoen hebben de tuinierders van zelfgekweekte groenten en kruiden genoten en deelden ze de oogst met elkaar. Ze hebben gespit, geharkt en gezwoegd. Gezaaid, geplant en geoogst. Met mooi weer dronken ze koffie en thee in de tuin. Ze zetten iets in gang waarbij bewoners uit de Grunobuurt en omliggende wijken elkaar beter leerden kennen. En dat worden er steeds meer! Door de grote belangstelling breidt de initiatiefgroep het gebied uit van 250 naar 2000 m2. Het gebied tussen de bestaande tuin en het Hoornsediep wordt bij de tuin getrokken met ruimte voor een boomgaard, een kippenren en een kruidenpluktuin.

    Het wijkteam Grunobuurt maakte dit onder andere mogelijk door geld beschikbaar te stellen voor een omheining, materialen, regentonnen en een picknicktafel. De enthousiaste tuinierders zorgden en zorgen voor de rest.

    Ook eten uit eigen tuin, meehelpen met het bouwen van het hek of gewoon eens meedoen aan een activiteit in de tuin? Of planten of tuingereedschap over? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag tot ziens in de tuin in 2014!

  • Deze 3e bijeenkomst vindt plaats op 12 maart om 19.30 uur in het Augustinuscollege aan de Admiraal de Ruyterlaan (vanaf 19.00 uur inloop met koffie/thee). En na de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Hopelijk zien we u op 12 maart!

    Naar aanleiding van de eerste 2 bewonersavonden heeft zich een begeleidingsgroep voor dit proces gevormd met daarin een afvaardiging van de besturen van de bewonersorganisaties van de vier wijken, enkele actieve bewoners, de externe begeleiders (de heren Everts en Woudstra) en de gemeente. Na evaluatie van het proces tot nu toe is de conclusie van de begeleidingsgroep om samen met de wijkbewoners een aantal thema’s te willen gaan verdiepen en concretiseren. Daarvoor zullen twee avonden worden georganiseerd op 12 maart en 11 juni. Hierover wordt u ook nog nader geïnformeerd door een mail en een flyer die huis aan huis zal worden verspreid in de wijken.

    Wij hopen dat u ook weer op deze avonden aanwezig kunt zijn en uw inbreng heeft. Ook vragen wij u om zoveel mogelijk mensen in uw omgeving uit te nodigen om deel te gaan nemen aan de co-creatie in de vierwijken.

    Samenvatting eerdere bijeenkomsten met bewoners:

    Op 18 september en 27 november 2013 hebben de bewonersorganisaties van de vierwijken, Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Laanhuizen en Badstratenbuurt een tweetal bewonersavonden georganiseerd met als doel om te inventariseren wat er leeft en speelt in de wijken en op zoek te gaan naar bewoners die actief mee willen denken en doen om de leefbaarheid in de wijken ook in de toekomst in stand te houden.
    Het onderstaande overzicht geeft een gewenste situatie van de vierwijken weer zoals opgehaald tijdens de bijeenkomsten, waarin ook elementen voorkomen van de bestaande situatie die wij waarderen in de wijk. Wij hebben de aandachtspunten die in de bijeenkomsten naar voren zijn gekomen en door u zijn geprioriteerd samengevat in vijf centrale thema’s, met de prioritering daaronder.

  • Bouw Typhoon officieel gestart

    Op woensdag 5 maart om 15.00 uur wordt het offciële startsein gegeven voor de bouw van Typhoon, het nieuwste woongebouw in de Grunobuurt. Directeur/bestuurder van Nijestee Pieter Bregman zet samen met wethouder Roeland van der Schaaf de seinen op groen. Typhoon is een ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond.

    De naam Typhoon verwijst naar de 'claxon' van een trein. De Grunobuurt, van oudsher nauw verbonden met de spoorwegen kent meer van dit soort namen. In het recente verleden bouwde Nijestee hier al de woongebouwen Statie en Traverse. Nijestee is blij weer te kunnen bouwen in de Grunobuurt, de herbouw van deze buurt heeft enige tijd stilgelegen doordat de slechte economie en overheidsmaatregelen het voor de woningcorporatie moeilijk maakte om verder te gaan met de nieuwbouw.

    Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm op de locatie. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. Graffiti op verzoek van de Grunobuurt: Link naar artikel Gezinsbode.

    Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf
    Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf

    Klik op 'LEES MEER' onder de foto om meer over de woningen te lezen.

     

  • U dient eerst in te loggen op het forum: 

     

  • Voor de spoorwegovergang aan de Paterswoldseweg zijn plannen om een ongelijkvloerse kruising te realiseren. Dit heeft te maken met twee grote projecten op het gebied van openbaar vervoer in Groningen. Dit zijn de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-as west 3e fase voor de bus. Het plan is om de ongelijkvloerse kruising te realiseren door een tunnel onder het spoor te maken voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Dit heeft gevolgen voor de omliggende wijken Laanhuizen, de Badstratenbuurt én onze Grunobuurt.

    Klik op 'LEES MEER' onder de foto om alle informatie hieromtrent te lezen; problemen rond de inpassing, betrokkenheid van Klankbordgroep, uitgangs- en aandachtspunten van de Wijkraad Grunobuurt en waar u verdere informatie kunt vinden c.q. aanvragen.


  • Wachtend op nieuwbouw is het braakliggende terrein aan de Stephensonstraat omgetoverd tot een bloeiende moestuin. Bewoners uit de Grunobuurt leren er elkaar beter kennen, en dat worden er steeds meer! De Grunotuin is in het voorjaar van 2014 uitgebreid van 250 naar 2000 m2.

    In 2013 genoten de tuinierders van zelfgekweekte groenten en kruiden en deelden de oogst met elkaar. Ze hebben gespit, geharkt en gezwoegd. Gezaaid, geplant en geoogst. Met mooi weer dronken ze koffie en thee in de tuin. Ze zetten iets in gang waarbij bewoners uit de Grunobuurt en omliggende wijken elkaar beter leerden kennen. En dat worden er steeds meer.

    Door de grote belangstelling breidt de initiatiefgroep het gebied uit van 250 naar 2000 m2. Het gebied tussen de bestaande tuin en het Hoornsediep wordt bij de tuin getrokken met ruimte voor een boomgaard, een kippenren en een kruidenpluktuin.

    Ook eten uit eigen tuin, meehelpen met het bouwen van het hek of gewoon eens meedoen aan een activiteit in de tuin? Of planten of tuingereedschap over? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag tot ziens in de tuin in 2014!

    Links

    • Boomplantdag april 2014 (artikel):

    Facebookgroep Grunotuin
    Foto's opening Grunotuin
    • Buurt in bloei:

  • Buurtbewoner Ismaël Lotz (van De Filmmakerij) heeft een leuk filmpje gemaakt over pizzaria in onze wijk La Regina. Daarin wordt  kennis-gemaakt met zowel de pizzeria als met de gastvrije eigenaar Hamid.

    Nieuwsgierig naar het resultaat ? Klik dan HIER!

    Na het zien van het filmpje krijgt u vast zin in een pasta of pizza. Klik dan HIER!

    En wilt u meer weten over de maker van het filmpje dan zou u  HIEReens een klikje kunnen wagen.

  • Op 27 januari organiseert het wijkteam een Nieuwjaarsborrel voor alle bewoners van de Grunobuurt.

    Het wijkteam is een samenwerkingsverband tussen bewoners, gemeente en de woningcorporaties in de stad. Tot en met 2014 stellen gemeente en corporaties geld voor 14 wijken in de stad beschikbaar om uit te geven aan ideeën die bewoners hebben. Het wijkteam bekijkt of de ideeën ten goede komen aan meerdere bewoners in een straat, buurt of wijk. In het afgelopen jaar is met dit geld bijvoorbeeld de Grunotuin mogelijk gemaakt. Ook organiseerde een enthousiaste bewoner in juni een minifestival voor de hele wijk: ‘de Grunobuurt begroet de zomer’.

    We zijn benieuwd welke ideeën ons dit jaar bereiken. Samen met u willen we in ieder geval graag proosten op een bruisend 2014.

    Wanneer: maandag 27 januari    

                                                    

    Waar: Buurtpand Koppel, Grunostraat 1
    Hoe laat: 17.00 uur
    Meenemen: ideeën voor de buurt en een goed humeur

  • Evangelische gemeente De Rank en Kinderopvang Monkey Donky organiseren een Tafelvoetbaltoernooi

    Locatie: Paterswoldseweg 123 te Groningen
    Tijd: 14.00 uur
    Inschrijfgeld: € 2,00 per team (van 2 personen) te voldoen bij de zaal.
    3 categorieën: t/m 12 jaar, vanaf 13 jaar en ouder met kind.

    Opgeven?

    Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Noem in je e-mail de namen van de teamleden en in welke categorie je speelt.

    Klik HIER voor de flyer.

  • Op 17 december is de actiegroep Feesten Uit Balans een handtekeningenactie/petitie begonnen tegen geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door buitenevenementen. De actie richt zich met name tegen dance- en andere muziekfeesten omdat deze leiden tot veel klachten bij bewoners. De initiatiefnemers willen bereiken dat de gemeente het aantal buiten- evenementen beperkt en de decibelnormen naar beneden bijstelt.

    Leden van de actiegroep zullen - naast de petitie - ook handtekeningen op papier verzamelen bij o.a. buurtcentra, verzorgingstehuizen en scholen. Begin februari worden de handtekeningen overhandigd aan het Groningse college van B en W. De overhandiging zal gepaard gaan met een ludieke actie op de Grote Markt.

    Geluidsoverlast van buitenevenementen moet worden aangepakt.

    In de zomer van 2013 waren in de stad Groningen meer buitenevenementen met veel geluidsoverlast dan ooit tevoren. Evenementen zoals Dance Experience XL op 11 mei op de Drafbaan en het Nazomeren Festival op 14 september aan de Kardingerplas leidden tot zeer veel klachten bij burgers. Dit moet anders.
     
    Wij roepen de gemeente op het aantal buitenevenementen dat gepaard gaat met geluidsoverlast te beperken. Ook vragen we de gemeente om de geluidsnormen naar beneden bij te stellen. Dan kan vanaf 2014 iedereen genieten van de zomer.

    Mee eens? Teken dan deze petitie via deze link
     

  • Kerstborrel Grunobuurt 2013

    Ook dit jaar bent u - als Grunobuurt bewoner - weer van harte uitgenodigd voor de jaarlijkse Kerstborrel. Deze vindt plaats op vrijdag 20 december a.s. van 17.00 t/m 21.00 uur.

    Ook dit jaar weer met Gluhwein, warme chocolademelk en lekker eten. Dus kom gezellig langs en ontmoet uw buren in een gezellige Kerstsfeer!! Met medewerking van het Vensterkoor en wederom een loterij met leuke Kerstprijzen (trekking om 19.00 uur).

    NB: Wilt u ook meehelpen met de organisatie? Meld u dan aan bij de Wijkraad via het contactformulier op de site. We kunnen alle hulp gebruiken!

    Wijkraad Grunobuurt Zuid

  • Kerstborrel Grunobuurt 2013

    Klik voor meer foto's op de foto hierboven.

  • Begin december heeft de gemeente fietsklemmen geplaatst bij de Action. Dit op aanvraag van omwonenden en de Wijkraad Grunobuurt.

    De winkels op dit stuk van het Hoornsediep trekken veel bezoekers en fietsen stonden tijdens openingstijden overal op de stoep geparkeerd. Er was voor gebruikers van het trottoir vaak geen doorkomen aan en het gaf een rommelig beeld.

    Ook met de plaatsing van klemmen zal de doorgang in bepaalde omstandigheden een probleem blijven. Het trottoir is ter plaatse eigenlijk net niet breed genoeg voor fietsklemmen. De discussie hierover heeft er voor gezorgd dat het enige tijd geduurd heeft voordat er voor de huidige oplossing gekozen is. Alternatieven bleken praktisch niet haalbaar. Maar we verwachten – en zien! – dat de situatie voor voetgangers nu sterk verbeterd is.

    Gemeente en afdeling Stadsbeheer: bedankt!

    Werkgroep Beheer en Verkeer

     

  • Op maandagavond 18 november 2013 heeft er een informatiebijeenkomst plaatsgevonden inzake de renovatie voor het pand van Noorderpoort, locatie Muntinglaan. De omwonenden zijn via de website Wijkraad Grunobuurt Zuid en flyers op de hoogte gesteld van deze avond. De presentatie heeft plaatsgevonden in Buurtcentrum Stadspark.

    Het schoolgebouw Noorderpoort aan de Muntinglaan 3 is een gebouw met een rijke historie. In 1963 gebouwd als MTS Sibrandus Stratingh. In 1991 herdoopt in Stratingh College met middelbaar technisch en laboratorium onderwijs. In 1996 gefuseerd tot Noorderpoortcollege en anno nu: Noorderpoort, Technologie & ICT. Schooldirecteur Dick van der Plas, met ‘roots’ in de Gruno-buurt, vertelde dat het gebouw verouderd is. “Het voldoet niet meer aan de eisen die we stellen aan modern onderwijs. Mede door de “uitruil” van technische opleidingen met het Alfa-college, hebben we nu de mogelijkheid gekregen om ons te profileren met ons onderwijsaanbod.”

    Klik op LEES MEER voor het verslag van deze bijeenkomst. 

  • In september is er op de eerstebijeenkomst nagedacht over hoe de ideale wijk van de toekomst er uit zou moeten zien. Lees hierhet verslag van de eerste bijeenkomst.

    Woensdag 27 november a.s. vindt de 2e bijeenkomst plaats van 'Samen op weg naar de toekomst van onze wijk'!

    Stap 2: Van ideaal naar praktijk.
    We weten wat we willen. Hoe gaan we dat met elkaar voor elkaar krijgen? Welke partijen spelen daarin een rol?

    Gemeente, bewoners, instellingen, winkeliers... wat kunnen we van elkaar verwachten? En wat kunnen we zelf?

    Iedereen is welkom, ook als u er de eerste bijeenkomst niet bij was!

    De bijeenkomst vindt weer plaats in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 om 19.30u. Inloop vanaf 19.00u, koffie en thee staan klaar!

  • Op vrijdag 15 november 2013 bracht een afvaardiging van het college B&W een bezoek aan de Grunobuurt. Niet alle wethouders waren aanwezig en ook de nieuwe burgemeester kon er niet bij zijn vanwege andere verplichtingen. De volgende wethouders waren wel aanwezig bij het bezoek:

    Roeland van der Schaaf (PvdA): Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Fysieke Wijkvernieuwing, Grondzaken, Monu- menten, Cultuurverandering
    Jannie Visscher (SP): Zorg & Welzijn, Integratie/ emancipatie, Sociale wijkvernieuwing, Stadstoezicht, Ouderen, Jeugd, Cultuurverandering
    Ton Schroor (D66): Financiën en P&O, Onderwijs, Arbeidsmarktbeleid, Cultuurverandering
    Jan Seton (CDA): Stadsbeheer en reiniging, Ecologie, Duurzaamheid en milieu, Recreatie, Dierenwelzijn, Cultuurverandering

  • Een afvaardiging van het College (burgemeester en wethouders) brengt op 15 november a.s. een bezoek aan de Grunobuurt.

    Van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een programma, gezamenlijk georganiseerd door de wijkraden van Grunobuurt Noord en Zuid. Bewoners van de Grunobuurt zijn van harte uitgenodigd om er bij te zijn. Een unieke kans om ongedwongen in contact te komen met de bestuurders van onze stad.

    In het kort ziet de middag er als volgt uit:

    14.00 Welkom met koffie in het Buurtcentrum (Lorentzstraat 11)
    vanaf 14.15 wandelen we door het zuidelijk deel van
    de wijk en onderweg bezoeken we een paar locaties

    vanaf 15.15 lopen we door het noordelijke deel van de
    Grunobuurt in de richting de Grunotuin

    15.30 Afsluiting met hapje en drankje in de Grunotuin, en bij slecht
    weer in De Koppel (Grunostraat 1)

  • Datum: 21 oktober 2013
    Locatie: Buurtcentrum Stadspark

    Opening en welkom:
    Iets na 19.30 uur heette  mevr. Tineke Koes, bestuurslid wijkraad Grunobuurt-Zuid allen (zie lijst elders) welkom. Ze legde uit wat de doelstelling van deze bijeenkomst is: o.a. meer samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de VvE’s en tussen VvE’s en Wijkraad bewerkstelligen (zie brief van de Wijkraad febr. 2013: hier).
          
    Kennismakingsrondje:
    Vervolgens volgde een kennismakingsrondje.  Een van de aanwezigen bleek op de website gelezen te hebben over deze bijeenkomst en kwam uit interesse. Hij bleek betrokken bij ‘Intenda vastgoedbeheer’. 12 VvE’s en 1 in oprichting bleken vertegenwoordigd, waaronder zeer actieve, minder actieve en slapende VvE’s. Grunobuurt-zuid schijnt over meer dan 30 VvE’s te beschikken maar tot dusver zijn die niet allen getraceerd.

    Na de pauze volgde een interessante brainstorming:

  • De informatiebijeenkomst staat gepland op maandag 18 november a.s. in het Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11. Vanaf 19:30 is er inloop met koffie en thee en om 19:45 start de bijeenkomst.

    Het Noorderpoort College aan de Muntinglaan zal de komende tijd grondig verbouwd gaan worden. Al 50 jaar wordt in dit gebouw technisch onderwijs gegeven aan duizenden leerlingen. De rijke geschiedenis van het gebouw en de school betekenen niet dat het onderwijs ouderwets is. In tegendeel; met haar moderne technische opleidingen wil de school zich profileren als dè school in Groningen (en ver daarbuiten) voor moderne techniek. En het gebouw moet natuurlijk het visitekaartje worden!

    Het gebouw zal bij de start van schooljaar 2014-2015 weer in gebruik worden genomen. In het nu nog leegstaande pand worden na de renovatie de opleidingen Middenkader Engineering, Metaal, ICT en de facilitaire dienst gehuisvest. De meest ingrijpende werkzaamheden zullen in 2014 plaatsvinden. Het gebouw zal een compleet nieuwe aanblik krijgen en ook de omgeving van de school zal opnieuw worden ingericht. KAW levert het ontwerp voor de renovatie en duurzaamheid is bij dit alles een belangrijk thema.

    Op onderstaande uit 1963 foto ziet u het huidige pand in aanbouw:

    De school en Lindhorst Huisvestingsadviseurs bv hebben in overleg met de wijkraad besloten een informatieavond te organiseren. Genodigd zijn alle omwonenden, belanghebbenden, VVE’s, Woningstichting Patrimonium, Huurdersvereniging Patrimonium, Wijkraad Grunobuurt en overige belangstellenden.

  • Start-bijeenkomst 4 wijken: “Toekomst van onze wijk”
    d.d.  18 sept. 2013, Zeehelden-, Gruno-, Badstratenbuurt en Laanhuizen

    Ideaalbeeld van de wijk en wat daarvoor gebeuren moet

    Met deze insteek zijn we de avond ingegaan in aanwezigheid van zo’n 40 personen. Wethouder van der Schaaf lichtte toe dat gemeente zich nu en in de toekomst beter en beter zal moeten verstaan met bewoners en andere gebruikers van wijken.  Een goed voorbeeld hoe dit gestalte kan krijgen is te zien in de Rivierenbuurt. Hier is een permanente dialoog ontstaan tussen geïnteresseerde, betrokken bewoners en daaraan gekoppelde sectoren vanuit het ambtelijk apparaat. Uit de zaak werd nog eens bevestigd dat korte lijnen hier essentieel zijn voor het slagen van een goede dialoog.

    Peter Everts nam ons vervolgens mee in de werkwijze van de avond. Co-creatie is het begrip dat we gebruiken als we naar de toekomst kijken van de relatie tussen bewoner en gemeente. Dit betekent; geen inspraak achteraf, maar samen een toekomstbeeld bepalen en vervolgens bezien hoe we stappen kunnen nemen deze toekomst te bereiken. Hierbij betekent het ook in de uitvoering van die stappen bewoners, belanghebbenden en gemeente gezamenlijk inspanningen verrichten doelen te realiseren.

  • De projectruimte van Stichting WEP is gehuisvest in de van Leeuwenhoekstraat op nummer 44.

    In oktober komen kunstenaars vanuit Mallorca naar Groningen. Ze gaan hun werk tonen in de projectruimte van stichting WEP. Net als tijdens de tentoonstelling op Mallorca in mei kan het publiek ook deze keer werk van verschillende disciplines  bewonderen. De  deelnemende kunstenaars zijn: Rafa Adrover, Julio León, Marcos Vidal, Fabian Schalekamp en Maria Uribe uit Mallorca en Franzis Wiese, Eduard Bezembinder, Maria Jager en Henrik Kröner uit Groningen.

    Het werk van deze kunstenaars is vanaf 5 oktober te zien en de opening zal om 17 uur plaatsvinden in de projectruimte. De tentoonstelling zal op vrijdag, zaterdag en zondagen te bezichtigen zijn  van 13:00 - 17:00 t/m 27 oktober 2013.

     

  • Op maandag 21 oktober wordt op initiatief van de Wijkraad  in het Buurtcentrum ‘Stadspark’ een bijeenkomst belegd voor bestuurders van de Verenigingen van Eigenaren. (V.v.E.’s).

    Uitgenodigd zijn: max. 2 bestuursleden per vereniging.

    De bedoeling van deze bijeenkomst is o.m.: kennismaking; vaststellen of er meer samenwerking en uitwisseling van kennis, mogelijk en/of wenselijk is; kortom brainstormen  over het heden en de toekomst.

    Datum:      Maandag 21 oktober 2013
    Locatie:     Buurtcentrum ‘Stadspark’, Lorentszstraat 11
    Tijd:          19.30 uur tot ca. 21.00 uur

  • Wijkteam Grunobuurt
    In de Grunobuurt is een wijkteam actief, net als in veertien andere wijken in de stad Groningen. Het wijkteam bestaat uit bewoners (al dan niet verbonden aan Het Wilde Klupje of de wijkraad Grunobuurt-Zuid) en uit beroepskrachten die werkzaam zijn in de wijk. Het doel van het wijkteam is om de Grunobuurt nog leuker, beter, mooier, duurzamer, socialer, kortom: leefbaarder te maken. Het wijkteam haalt wensen en ideeën op uit de wijken en maakt de uitvoering daarvan mogelijk, onder meer met een financiële bijdrage. Ieder wijkteam heeft een eigen budget en kan dat naar eigen inzicht besteden aan de ideeën die de bewoners aandragen.

    Mensen maken Stad
    De gemeente Groningen en de Groninger woningcorporaties werken al sinds 2004 samen. De meest recente afspraken daarover zijn vastgelegd in het Nieuw Lokaal Akkoord 2.0. Mensen maken Stad! is hiervan het motto, wat aangeeft dat ‘mensen’ en ‘doen’ altijd centraal staan. En dat Stad het resultaat is van datgene wat de mensen doen, of dat nou professionals van gemeente of corporaties zijn of bewoners van de wijken. Samen maken we Stad. Meer informatie kun je hier nalezen.

    Inspirerende voorbeelden
    Een van de voorbeelden van door bewoners ingediende en uitgevoerde ideeën is de moestuin aan de Stephensonstraat. Deze “Grunotuin” voorziet duidelijk in een behoefte en er zijn al 40 bewoners bij betrokken. Ook het mini-festival “De Grunobuurt begroet de zomer” van afgelopen juni is een voorbeeld van een door wijkbewoners bedacht en uitgevoerd idee.

    Ideeën, aanmelden of vragen voor het wijkteam?
    Als u zich wilt aanmelden voor het wijkteam of als u vragen of ideeën voor de Grunobuurt heeft, neem dan gerust contact op met het wijkteam. U kunt een e-mail sturen naar de voorzitter Roelof Otten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch contact opnemen via (050) 853 35 33.

  • De Actiegroep FEESTEN UIT BALANS is genomineerd voor de  Gouden Decibel Award. 

    Een vakjury zal de inzending beoordelen en er is ook nog een publieksprijs, waarop vanaf maandag gestemd kan worden. Met deze AWARDS willen de initiatiefnemers overheden, organisaties, bedrijven en personen in de schijnwerpers zetten, die een bijzonder inspanning hebben geleverd om geluidshinder in Nederland terug te dringen. Met de uitreiking van de diverse GOUDEN DECIBEL AWARDS wil Sensornet Gouden Decibel Awards landelijk meer publiciteit vragen voor het geluidshinderprobleem en het oplossen ervan.

    Vanaf maandag 7 oktober a.s. kan er via de website http://www.goudendecibel.nl gestemd worden!  Dus zeg het voort!

  • Tussenbalans

    Op 25 februari 2013 is de actiegroep ‘Feesten Uit Balans’ opgericht. De actiegroep is een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners en wijkraadsleden uit de wijken Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt en Zeeheldenbuurt in Groningen. Aanvankelijk was het doel van de actiegroep om de geluidsoverlast rond de Drafbaan en het Stadpark aan te pakken. Maar we kregen de afgelopen tijd steeds meer reacties van bewoners uit andere wijken dat men daar ook last heeft van het geluid van evenementen. De actiegroep breidt zich langzaam uit met vertegenwoordigers van belanghebbende buurten uit andere delen van de stad. De doelstelling lijkt daarmee ook langzaamaan te verschuiven naar de hele stad.

    De naam ‘Feesten Uit Balans’ (FUB) is gekozen als tegenhanger van het beleidsplan ‘Feesten in Balans ll’ van de gemeente Groningen. Dit beleidsplan uit 2011 regelt het vergunningenbeleid voor evenementen in de gemeente Groningen. In deze nota zijn alle regels en kaders vastgelegd (van verkeersveiligheid, milieu, locaties, programmering tot aan geluid en geluidsoverlast) waar organisatoren van evenementen aan moeten voldoen willen ze een vergunning krijgen om een evenement te organiseren.

    Geluidsnormen door gemeente versoepeld

    De geluidsnormen voor evenementen in stad zijn volgens ‘Feesten in Balans ll’ 85 dB(A) en 100dB(C) (C = decibelnorm voor bastonen). Vóór 2011 gold alleen een maximale geluidsbelasting van 70 dB(A). Er mag dus fors meer geluid worden geproduceerd: zoveel als een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat.

    De Drafbaan in het Stadspark valt onder de Wet milieubeheer en een aparte milieuvergunning. Er is alleen een db(A) norm vastgelegd: maximaal 105 db(A). Dat is te vergelijken met het geluid van een helikopter op 30 meter afstand. En er zijn geen regels opgenomen m.b.t. spreiding van de kleine evenementen op de Drafbaan. Grotere evenementen kennen wel een maximum. Ook is er voor de grotere evenementen niet vastgelegd hoeveel tijd er tussen de evenementen moet zitten.
    De gemeente wil dat Groningen een bruisende en levendige stad is, maar de vraag is of dat alleen maar mogelijk is met een volumeknop dat vol open staat.

    Geluidshinder voor Stadjers

    “ De huidige milieuvergunning geeft evenementen inmiddels zoveel ruimte, dat Stadjers vaker dan wenselijk is last hebben van geluidshinder als gevolg van evenementen op deze locatie.” Dit schreef het college van B&W op 6 november 2012 over de Drafbaan. Toch is het college van plan om er een evenemententerrein van te maken. Wat dat betekent is tot op heden nog onduidelijk. Maar het lijkt op gespannen voet te staan met wat het College in 2012 zegt.

    Als omwonenden van het Stadpark maken wij ons zorgen over de plannen van de gemeente om van de Drafbaan een permanent evenemententerrein te maken. Op dit moment ervaart de omgeving al veel geluidsoverlast van diverse muziekevenementen in het park. Verschillende bewoners hebben dit probleem vorig zomer bij de eigen Wijkraad aangekaart. Bij Meldpunt Overlast zijn veel klachten binnengekomen. Helaas werden deze klachten door de gemeente ongegrond verklaard omdat het geluid binnen de door de gemeente vastgestelde regels en toegestane geluidsniveaus blijft van de ‘Feesten in Balans ll’ en de Milieuvergunning.

    Geluidsnormen moeten worden aangepast

    Wij als actiegroep Feesten Uit Balans vinden dat de huidige decibelnormen niet reëel zijn en veel te hoog liggen. Ook vinden we dat de beleving van omwonenden, dat de overlast soms extreem is, meegewogen zou moeten worden. Wij willen dat de gemeente de Drafbaan niet gaat gebruiken als permanent evenemententerrein voor muziekfeesten met dreunende harde muziek. Af en toe een evenement of een festival moet kunnen, als de overlast van het geluid maar niet toeneemt.
    Wij willen graag met de gemeente en met de politiek in gesprek over de voorgenomen plannen en over het huidige beleid.

    Op 1 februari 2013 is een motie van de Stadspartij, Partij van de dieren, ChristenUnie, CDA en GroenLinks door de raad aangenomen waarin het college wordt gevraagd te onderzoeken wat de gevolgen zijn geweest van het verhogen van de db(A) norm van 70 naar 85. Tot op heden is er nog geen uitslag van dit onderzoek.

    De nota ‘Feesten in Balans ll’ zou in 2012 geëvalueerd worden. Echter, tot op heden staat deze evaluatie nog niet op de agenda. Het college is van plan voor evenementen op de Drafbaan de milieuvergunning aan te passen in de lijn van de nota ‘Feesten in Balans ll’. Maar we weten niet of dit al is besloten.

    Op dit moment zijn we vooral bezig met het leggen van contacten met de verschillende politieke partijen om zo de zorg vanuit de omwonenden van het Stadspark kenbaar te maken. Daarnaast proberen we uit te zoeken wat de gemeente nu precies voor plannen heeft voor de Drafbaan. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

    Doelstelling en visie van Feesten Uit Balans

    Wij willen geen manifestaties of evenementen die extreme geluidsoverlast veroorzaken op de Drafbaan of in het Stadspark of elders in de stad dichtbij woonwijken. Wij vinden dat burgers recht hebben op rust en stilte op de plek waar zij wonen.

    Wij vinden dat het huidige evenementenbeleid (vastgesteld in de nota ‘Feesten in Balans ll’ en de omgevingsvergunning van de Drafbaan) van de gemeente Groningen uit balans is. Het beleid houdt geen rekening met de bewoners van de stad die wonen in gebieden waar de gemeente evenementen toestaat.

    Wij willen dat de gemeente:

    1. de normering van de decibellen (bastonen dB(C)) die nu gelden in de stad en op de Drafbaan naar beneden bijstelt.
    2. rusttijden vastlegt tussen de evenementen en de duur van de evenementen inkort.
    3. nadenkt over een betere spreiding van de evenementen en naar alternatieve locaties buiten woonwijken bijvoorbeeld industrieterreinen of naar binnenlocaties kijkt.
    4. met organisatoren overlegt en aangeeft dat er technische oplossingen moeten komen die verhinderen dat het geluid te veel over de feestgangers wordt heen geblazen. Mensen in woonwijken hebben daardoor namelijk extra veel last van het geluid.

    Lees alle nieuws over FUB op de site: http://feestenuitbalans.nl (offline)

    Twitter: https://twitter.com/FeestUitBalans


    Lees ook deze artikelen:

     


  • Wijkraad Grunobuurt heet nieuwe bewoners graag op een speciale manier welkom in de buurt. We hebben daarom een welkomstpakketje samengesteld met daarin informatie over de wijk, de Wijkraad, activiteiten in de wijk en een klein presentje.

    Weet je waar nieuwe buren zijn komen wonen? Of ben je nieuw in de buurt en wil je een pakket voor jezelf aanvragen?

    Geef dan de adresgegevens door (een naam is niet nodig!) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Het welkomstpakketje komt dan zo snel mogelijk op het juiste adres terecht.

    Hartelijke groet, Wijkraad Grunobuurt


    TIP
    Nieuw in de buurt? Kijk dan bijvoorbeeld ook hier: 
    het spreekbuurtje: een spreekuur voor de buurt, maar dan een half uurtje
    de nieuwsbrieven van Wijkraad Grunobuurt i.s.m. de redactie van Grunobuurt.nl 

  • WIJKAGENT STELT ZICH VOOR

    Mijn naam is Gertjan van Bruggen en ik ben sinds dit voorjaar wijkagent in de wijken Laanhuizen, Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Stadspark en Industrieterrein Peizerweg. Ik heb de plek overgenomen van Johan Bloem, die nu een andere wijk onder zijn hoede heeft. Hiervoor werkte ik als wijkagent in De Wijert. Ik werk nauw samen met de wijkagenten van de aangrenzende wijken: Martin Tillema (Rivierenbuurt en omstreken), Martin van Wieringen (Oosterpoort en omstreken) en Wilko Koster (jeugdagent).

  • Vrijdag 15 november 2013 van 14.00-16.00 uur

    Het college van Burgemeester en Wethouders brengt elk jaar een bezoek aan één wijk in de stad... en dit jaar is de Grunobuurt aan de beurt. Tijdens dit bezoek wil het college vooral graag zien en horen wat de wijkbewoners bezighoudt, waar de buurt trots op is en welke "speciale" dingen gebeuren er in de wijk. Hoe bevalt het je om er te wonen?

    Burgemeester en wethouders willen met de bewoners en met bewonersorganisaties in gesprek en dat het liefst in een leuke productieve en informele sfeer! De bewonersorganisaties van Grunobuurt Noord (HWK) en Grunobuurt Zuid (Wijkraad Grunobuurt) zijn de ontvangende partij en bewoners van de Grunobuurt zijn uitgenodigd om er bij aanwezig te zijn.

    Zou u / je wat willen vragen of wil je graag iets kwijt. Dit is een mooie gelegenheid!Dus wilt u / wil jij je alvast graag aanmelden om mee te doen aan dit programma dan kan dat door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

    De inhoud van het programma wordt eind oktober bekend gemaakt.

     

  • PERSBERICHT

    IC Ruimzicht na verbouwing 02

     

  • LAATSTE NIEUWSBRIEF & OPHEFFING HWK

    Nummer 24: september 2013

    Beste buurtbewoners,

    Sinds december 2011 hebben we geen nieuwsbrief van HWK meer uitgegeven. Er is in de tussentijd veel en ook niets gebeurd. In deze nieuwsbrief willen we jullie hiervan op de hoogte stellen.

     

  • Woensdag 18 september j.l. vond de eerste bijeenkomst plaats van 'Samen op weg naar de toekomst van onze wijk'. De bijeenkomst werd geleid door een bureau wat gebruik maakt van Co-creatie. Dit is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product. U kunt hieronder de flyer bekijken. Bent u er volgende keer ook bij.... om mee te denken, mee te praten én mee te doen?? U bent van harte welkom !!

    Binnenkort verschijnt hier een verslag van de eerste bijeenkomst.

  • (Verslag van Lolkje Hoekstra en Luuk Verpaalen) Voor foto's klik HIER!

    Gruno Regatta wordt een traditie, zeker weten!  

    Lolkje: In mijn meisjesjaren bracht ik de lange warme zomers met roodverbrande schoudertjes door op het water....dobberend op luchtbedden, in de opblaasboot of surfend. Of ik met de overbuurvrouw in een roeiteam wilde was dus geen vraag. Nogal wiedes dat we gingen winnen. We vroegen onze onderbuurmannen erbij en team Stephensons Tigers was compleet...

  • Vanaf ongeveer half 2 dweilden de dames en heren van Post Its (Gruno’s Postharmonie) door de straten van de Grunobuurt. Ik vond het heel leuk dat ze onder het raam door over de stoep liepen. Dan komt het zo lekker binnen. De sfeer zat er gelijk goed in. Dus… achter de muziek aan! 

    Tegen 14.00u. kwamen we aan bij de Stephesonsstraat en daar was het ook al gezellig druk. Er stonden kraampjes met heerlijke hapjes en drankjes, iemand liep met ijsjes. En stonden nog wat partytenten opgesteld want in Nederland weet je het maar nooit.

  • IMG 6451

    Klik op de foto om toegang te krijgen tot alle foto's !!

  •  

    Van 19 t/m 23 juni waren er acti- en festiviteiten in & om de Grunobuurt

    De wijkraad van de Grunobuurt begroette, samen met onze buren van Noorderpoort - School voor de Kunsten
    en roeivereniging Gyas, de zomer van 2013.

     De foto's van de Buurt-barbeque vindt uHIER


     

  • Notulen Openbare Vergadering van de Wijkraad Grunobuurt Zuid op 18 april 2013
    Buurtcentrum Stadspark
    19.30 tot 21.00 uur

    Aanwezig: Els de Lange, Lucy Hoekstra, Truus Snijders, Margriet van Boon, Frans Driesens, Martha en Albert v.d. Oever, Rudie Bierling, Roel Harkema, Jouke Wilkens, Bert Jans, Peter Stuit, Gerard Buist, Tekla Wiegers, Corrie Ossewaarde, Tineke Koes, G. Ensing, Harry Kielstra, Ellie Bosman, Marten Konneman, Thea Hafkenscheid, Tineke Walda, Luuk Verpaalen, Barbara Houtman en Kora Oldert.
    Afwezig: m.k.g. Bouke Terpstra

    1. Welkom
    Corrie Ossewaarde (voorzitter) heet iedereen van harte welkom en er wordt even een kort voorstelrondje gedaan.

    2. Mededelingen

    Bouke Terpstra (penningmeester) heeft zich ziek gemeld

    De vergadering duurt tot 21.00 uur, daarna is iedereen van harte uitgenodigd om hapje en drankje bij de bar te komen nuttigen.

    Op de Openbare vergadering vorig jaar is er een oproep gedaan aan Vereniging van Eigenaren om zich aan te melden met een contactpersoon. Ook heeft de Wijkraad aangeven actief te gaan werven in de wijk. Dit heeft al met al langer geduurd dan verwacht, maar in februari is er een brief verspreid de VvE’s met een oproep zich aan te melden bij de Wijkraad als contactpersoon van betreffende VvE. Naar aanleiding daarvan zijn er een aantal VvE’s in kaart gebracht, maar helaas nog niet allemaal. We hebben besloten het eerst hierbij te laten en aan de slag te gaan met dat wat we wel hebben. Via de wijkwebsite kunnen VvE’s zich alsnog aanmelden.

    Het Collegebezoek aan de Grunobuurt vindt plaats op 22 november van 14.00 tot 16.00. Burgemeester en Wethouders komen in de wijk op bezoek en willen rondkijken en praten met bewoners over de wijk en wat over wat er leeft. De Wijkraad organiseert de middag en bewoners kunnen zich aanmelden als ze mee willen werken.

    In september wordt er een avond georganiseerd met als thema Studentenhuisvesting. Dit onderwerp is in het 4 Wijken Clusteroverleg met de gemeente aan bod geweest en er is besproken dat er behoefte is aan een avond waarop betrokken ambtenaren antwoorden kunnen geven op vragen over dit onderwerp. Maar de avond is ook bedoelt om positieve ervaringen en oplossingen met elkaar te delen. In het najaar wordt iedereen daarover ingelicht.


    3. Jaarverslag 2012

    Albert vraagt of de website problemen zijn opgelost. Ja, de site van de Grunobuurt is weer in de lucht nadat we vorig jaar werden getroffen door een virus.

    Margriet vraagt waar de brievenbus zit van de Neboflat. De brievenbus (een grijze doos) zit recht naast de hoofdingang.

    Martha vraagt waarom de kosten van het Wijkfeest maar € 500 zijn en die de Kerstborrel veel meer. Dat is niet in verhouding met het aantal bezoekers. Kora legt uit dat we extra subsidie hebben gekregen van het Wijkteam en van de Gemeente. Die kosten vallen buiten deze begroting.

    4. Actiegroep Feesten Uit Balans

    Dit is een samenwerkingsverband tussen Laanhuizen, Badstratenbuurt en Zeeheldenbuurt. Er wordt uitgelegd wat het doel is van de Actiegroep. Kijk ook op www.feestenuitbalans.nl . De vergadering vindt het een goede actie. Wel vraagt men of er niet meer wijken zoals Corpus den Hoorn en Rivierenbuurt en bijvoorbeeld ook de Huurdersvereniging Patrimonium betrokken kunnen worden bij de Actiegroep. Daar wordt aan gewerkt. Ook wordt aangeven dat men vaak ook overlast heeft van het rondhangende (dronken) publiek van de feesten en van het achterlaten van rommel. Vooralsnog richt de Actiegroep zich eerst op de overlast van de harde muziek, maar erkend dat dit ook een probleem is.

    5. Plannen voor de Nebokerk (Stadsparkkerk)

    Deze hebben vertraging opgelopen. Stichting Ruimzicht wil er een 12 a 15-tal wooneenheden (woongroep) bouwen voor de studenten van de opleiding Theologie. Ze zijn nog bezig om de uitwerking van de plannen. In het najaar verwachten ze met de verbouwing te kunnen beginnen. De problemen met het parkeren bij de Neboflat en kerk zijn nog niet opgelost. De Wijkraad gaat hierover in gesprek met de gemeente.

    6. De renovatie van de Zuiderlijke Ringweg

    Dit gaat door, ondanks alle acties en protesten vanuit St. Leefomgeving Zuidelijke Ringweg. Alleen de gemeenteraad kan nog het proces beïnvloeden. Voor Groningen Zuid betekend het dat er veel op en afritten gaan verdwijnen. Het Julianaplein verdwijnt en de A7 wordt een snelweg, de weg gaat 7 meter omhoog. Men verwacht een toename van verkeersbewegingen in de wijken (het onderliggende wegennetwerk). Met name de Paterwoldseweg en de Parkweg is voor onze wijk een punt van zorg. Daar wordt meer verkeer verwacht omdat het bestemmingsverkeer over het Europaplein en de Leonard Springerlaan moet.
    Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg is een gerechtelijke procedure gestart om te kijken of ze op fouten het proces kunnen vertragen en de plannen kunnen beïnvloeden.

    7. De Wijkschouw

    Deze (vindt plaats in oktober en april) heeft een aantal punten opgeleverd waar de gemeente en/of de Werkgroep Verkeer en Beheer mee aan de slag gaat.

    • Stadsbeheer is in gesprek met de ACTION om de problemen van het parkeren van fietsen op de stoep voor de winkel aan te pakken.
    • De Werkgroep is in overleg met bewoners en met het Buurtcentrum om de speelgelegenheid achter het Buurtcentrum weer open te stellen voor kinderen uit de buurt.
    • Het plein voor het Buurtcentrum heeft wat achterstand in onderhoud, er zijn problemen rond algemeen gebruik, speelgelegenheid en irritaties over parkeren. De Werkgroep is in gesprek met Stadsbeheer en Vensterschool over een oplossing en/of een herinrichting van het plein.
    • Onderhoudproblemen die niet gecompliceerd zijn kan je als bewoner heel goed zelf melden bij het Meldpunt MeldStad van de gemeente. Er is ook een applicatie voor de mobiele telefoon te downloaden. Als dat niks oplevert dan kun je contact leggen met de Wijkraad (Werkgroep Verkeer en Beheer).

    8. Fusie Grunobuurt Noord en Zuid

    Het Wilde Klubje (Grunobuurt Noord) en Wijkraad Grunobuurt (Grunobuurt Zuid) hebben besloten om vanaf 1 januari 2014 onder één vlag verder te gaan. Het Wilde Klubje is opgericht in verband met de wijkvernieuwing in Noord. Op dit moment werken beide bewonersvertegenwoordigingen al op veel fronten samen. Beide bewonersorganisaties zijn vertegenwoordigd in het Wijkteam en het 4 Wijkenoverleg. De samenwerking verloopt goed.
    Het Wilde Klupje krijgt na 2014 geen subsidie meer van de gemeente en daarnaast zijn veel bewoners die in HWK zaten zijn verhuisd en die komen niet meer terug.

    9. De wijkvernieuwing in Grunobuurt Noord

    Dit ligt momenteel even stil. 2 van de 4 blokken (met daarin koop en sociale woningbouw door elkaar heen) zijn nog niet gebouwd en voorlopig komen die er ook niet. Eind dit jaar valt daarover de beslissing met de verwachting dat ze dan in 2014 gaan bouwen en in 2016 klaar zijn. Het NELF terrein is verontreinigd en nog niet schoongemaakt en de woningen aan de Stephensonstraat blijven nog staan tot 2017.

    Het Wijkteam regelt de besteding van de NLA gelden die ter beschikking zijn gesteld voor de wijkvernieuwing. Projecten die (gedeeltelijk) gefinancierd worden uit deze subsidie zijn:

    • De Buurtmoestuin aan de Stephensonstraat.
    • Het project Kunst in de Wijk. Het idee is om in de wijk meer kunst te plaatsen, zoals muurschilderingen, met als thema “Verbinding” tussen Noord en Zuid.
    • Het Grunofestival i.s.m. het Noorderpoortcollege dat eind juni gaat plaatsvinden.
    • Het Wijkfeest dat op 21 juni gaat plaatsvinden, gekoppeld aan het Grunofestival.
    • De vergadering oppert ideeën als het plaatsen van meer bankjes in de wijk en het opknappen van de entree van het Buurtcentrum. Dit wordt meegenomen.

    Wijkkrant Tussen Spoor en Viaduct
    Voor de rondvraag vraagt de voorzitter special aandacht voor de redactie van de de Wijkkrant. De Wijkkrant Tussen Spoor en Viaduct is per 1 januari opgeheven. De kosten zijn niet meer op te brengen en nu er een (tijdelijke) Nieuwsbrief Grunobuurt is en een wijkwebsite wordt de wijk wel goed op de hoogte gebracht van het nieuws.

    10. Rondvraag

    • Albert v.d. Oever: de verbouwing van het Noorderpoortcollege aan de Muntinglaan wordt uitgesteld. De Wijkraad zal contact daarover opnemen met de directeur.
    • Marten Konneman: De vrachtwagenchauffeurs van de ACTION rijden met regelmaat door de Huygensstraat en veroorzaken daar veel verzakkingen aan één kant van de weg. Wil de Werkgroep Verkeer en Beheer dat in de volgende Wijkschouw meenemen?
    • Martha v.d. Oever: is het hek er nog die op het plein stond voor de renovatie van het plein voor het Buurtcentrum? Die kan misschien weer teruggeplaatst worden.

    Hartelijk dank voor uw komst en tot een volgende gelegenheid!

  • Afgelopen week heeft de Actiegroep Feesten Uit Balans in de deelnemende wijken (Laanhuizen, Badstratenbuurt, Grunobuurt en Zeeheldenbuurt)  flyers verspreid. Op deze manier wilden we bij omwonenden van het Stadspark onder de aandacht brengen dat we ons zorgen maken over een uitbreiding van evenementen op de Drafbaan (Stadspark). We hebben daarnaast bewoners opgeroepen om te klagen als je last hebt van geluidshinder van muziekevenementen op de Drafbaan.

    De actie is succesvol geweest. Er zijn heel erg veel klachten bij de gemeente binnen gekomen n.a.v. Dance Experience XL van afgelopen zaterdag. De gemeente is bezig alle klachten te inventariseren.

    RTV Noord heeft er aandacht aan besteed in de radio uitzending van 13 mei (om 12.10 uur) en 14 mei komt het onderwerp op OOG TV.

    Via Twitter en e-mail op de site www.feestenuitbalans.nl  zijn er afgelopen zaterdag veel reacties geweest tijdens het evenement.  In Laanhuizen , Zeeheldenbuurt en delen van Corpus den Hoorn was het geluid soms extreem hard. Zelfs tot in wijken als Selwerd, Korrewegwijk en Oosterpark was de muziek goed te horen.

    Niet iedereen ervaart de overlast, maar bewoners die de overlast wel ervaren zijn blij met dit initiatief en maken gebruik van de mogelijkheden om een klacht in te dienen bij de gemeente en/of te reageren op Twitter. De vele reacties op Twitter waren voor 98% negatief over het feest. Er waren ook wat reacties uit omliggende gemeenten zoals Hoogkerk en Haren.  Er zijn ook reacties van feestgangers op Twitter dat het wel meeviel en dat een feestje echt wel moet kunnen. Niet iedereen ervaart de overlast, dat begrijpen wij. We zijn ook niet tegen een feestje, maar wel tegen uitbreiding van dit soort evenementen met harde dreunende muziek op de Drafbaan.

    Als Actiegroep blijven we in gesprek met de gemeente en de politiek om duidelijk te maken dat uitbreiding van evenementen niet gewenst is en dat de geluidsnormen voor de Drafbaan aangepast moeten worden.

    Actiegroep “Feesten Uit Balans”

     

    www.feestenuitbalans.nl

    Flyer in PDF

  • Deze week zullen er bijna 5000 flyers worden verspreid in de wijken Laanhuizen, Badstratenbuurt, Grunobuurt en Zeeheldenbuurt om de geluidshinder in het Stadspark en de Actiegroep “Feesten uit Balans” onder de aandacht te brengen.

    De flyer was in PDF formaat te bekijken: Feesten uit Balans Flyer

  • Beste buurtbewoners,

    De werkgroep Beheer & Verkeer van onze wijkraad heeft een goed contact met de afdeling Stadsbeheer van de gemeente. Stadsbeheer zorgt voor het onderhoud van uw woonomgeving, waaronder het groen, de bestrating, de riolering, de verlichting, speelvoorzieningen en de verkeersvoorzieningen. 

    De Milieudienst is opgegaan in Stadsbeheer. Tijdens overleggen komen regelmatig onderhoudsklachten en meldingen die individuele wijkbewoners over de openbare ruimte hebben aan bod. De werkgroep brengt met alle plezier deze klachten en opmerkingen aan Stadsbeheer over maar we hebben gemerkt dat het meestal eenvoudiger en een stuk sneller werkt als u zelf deze meldingen aan de gemeente kenbaar maakt. Daarmee doelen wij bijvoorbeeld op kapotte straatverlichting, verkeersschade aan borden of palen, een dode boom, afgebroken takken, hondenpoep, zwerfvuil, verzakte of opwippende stoeptegels, kuilen in de weg etc. etc. Allemaal kleine of grotere ergernissen waarbij de gemeente vaak welwillend is om deze snel op te lossen. Het spreekt voor zich dat u ook melding kunt maken van situaties in andere wijken en delen van de stad. De medewerkers van Stadsbeheer kunnen natuurlijk niet altijd overal aanwezig zijn en alles zien. De stad en onze wijk zijn daarom erg geholpen met uw meldingen!

    De gemeente heeft een aantal manieren waarop u direct uw klachten of opmerkingen over de openbare ruimte kunt melden:

    1. Bellen via 050 367 10 00. Dit nummer van Meldpunt Stadsbeheer is op maandag t/m vrijdag van 8:30-17:00 uur bereikbaar.
    1. Op de website www.gemeente.groningen.nl via de functie ‘Meld Stad’ – u kunt eenvoudig op een plattegrond de locatie van het probleem aangeven en tegelijk zien of er al eerder een melding gemaakt is en volgen hoe het met de afhandeling van de melding staat.
    1. Als u een smartphone heeft (een mobiele telefoon met de besturingssystemen Android of iPhone) kunt u de MeldStad-app downloaden waarmee u gemakkelijk en overal een melding kunt doen over het beheer en onderhoud van de openbare ruime. Deze applicatie is vrij via internet verkrijgbaar, meer informatie hierover op de website van de gemeente Groningen.

    Dringende meldingen buiten kantooruren.

    Meldingen over bijvoorbeeld een defecte leiding of een ernstige verzakking op straat kunt u buiten kantooruren melden bij de storingsdienst van Ballast Nedam Bouwborg, tel. 050 592 55 00. Met gevaarlijke situaties rond bijvoorbeeld verkeersvoorzieningen kunt u buiten kantooruren de politie bellen op haar algemene nummer, tel. 0900 88 44.

    Fietswrakken en weesfietsen

    In bepaalde delen van de wijk zijn er regelmatig ergernissen rond kapotte of verwaarloosde fietsen in de openbare ruimte. Een fietswrak is een verwaarloosde fiets waarop men redelijkerwijs niet kan fietsen. Zo’n fiets heeft bijvoorbeeld een vastgeroeste ketting, lekke banden of geen stuur, zadel of wielen. Als u een fietswrak ziet kunt u dit telefonisch of via internet melden bij Stadsbeheer, het wordt dan binnen 2 werkdagen verwijderd.

    Een weesfiets is een fiets die voor langere tijd onbeheerd en verwaarloosd lijkt te zijn achtergelaten. Ook zo’n fiets kunt u melden bij Stadsbeheer. Op de weesfiets wordt dan binnen een week een waarschuwingssticker geplakt (behalve in vakantieperiodes). De eventuele eigenaar krijgt daarna 2 weken de tijd om de fiets op te knappen of van straat te halen. Als dit niet gebeurt wordt de fiets opgehaald door de gemeente.

    Zelf aanspreken bij overlast

    In bepaalde situaties werkt het buitengewoon goed om de eigenaar van het fietswrak, het zwerfafval, de poepende hond etc. persoonlijk aan te spreken op het moment dat u overlast ervaart. Mensen zijn zich niet altijd bewust van de hinder die ze veroorzaken en soms alsnog bereid om rekening met anderen te houden. Dit kan natuurlijk alleen als de vermoedelijke veroorzaker van de overlast bij u bekend is, als u het een veilige situatie acht en als mensen op een rustige en redelijke manier op hun gedrag aanspreekbaar zijn.

    Voor alle duidelijkheid: voor vragen, aanhoudende klachten, eventuele communicatieproblemen met de gemeente en de grotere verkeer- en onderhoudsvraagstukken kunt u altijd bij de wijkraad terecht. Dat geldt natuurlijk ook als het om wat voor reden dan ook moeilijk voor u is om een vraag of een melding bij de gemeente neer te leggen, wij willen u daar graag bij helpen!

    Werkgroep Beheer & Verkeer Wijkraad Grunobuurt

  • De omwonenden van het Stadspark maken zich zorgen over de toenemende geluidsoverlast van feesten in het park en vrezen de plannen van de gemeente om van de Drafbaan een evenemententerrein te maken. De Actiegroep 'Feesten uit balans' heeft een eigen website en is te volgen via Twitter.

    www.feestenuitbalans.nl  /   Twitter

    Op 25 februari 2013 is de Actiegroep “Feesten Uit Balans” opgericht. De actiegroep is een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners en wijkraadsleden uit de wijken Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Buitenhof in Groningen.  De naam 'Feesten Uit Balans' (FUB) is gekozen als tegenhanger van het Beleidsplan 'Feesten In Balans 2' van de gemeente Groningen wat gaat over geluidsnormen en evenementen.

    Als omwonenden van het Stadpark maken wij ons zorgen over de plannen van de gemeente om van de Drafbaan een permanent  evenemententerrein te maken. Op dit moment ervaart de omgeving al veel geluidsoverlast van diverse muziekevenementen in het park. Verschillende bewoners uit de wijk hebben vorig zomer bij de Wijkraad dit probleem aangekaard.  Bij Meldpunt Overlast zijn veel klachten binnen gekomen.  Helaas worden deze klachten door de gemeente ongegrond verklaard omdat het geluid binnen de door de gemeente vastgestelde regels en toegestane geluidsniveaus blijft.

    Als Actiegroep vinden wij dat deze normen niet reëel zijn en veel te hoog liggen en we vinden dat de beleving van omwonenden, dat de overlast soms extreem is, ook meegewogen zou moeten worden. Wij willen dat de gemeente de Drafbaan niet gaat gebruiken als permanent evenemententerrein voor muziekfeesten met dreunende harde muziek.  Af en toe een evenement of een festival moet kunnen, daar zijn we niet tegen, als de overlast van het geluid maar niet meer gaat worden. Wij willen graag met de gemeente en met de politiek in gesprek over de voorgenomen plannen.

    Op dit moment zijn we vooral bezig met het leggen van contacten met de verschillende politieke partijen om zo de zorg vanuit de omwonenden van het Stadspark kenbaar te maken. Daarnaast zijn we aan het uitzoeken wat de gemeente nu precies voor plannen heeft voor de Drafbaan en of we daar bezwaar tegen kunnen maken.

    Wil je actief meedoen met deze Actiegroep? Graag. We hebben menskracht nodig en alle hulp is van harte welkom!

  • De bewonersvertegenwoordigingen van de Grunobuurt-Noord (Het Wilde Klubje) en Grunobuurt-Zuid (Wijkraad Grunobuurt) hebben besloten om vanaf 1 januari 2014 onder één vlag verder te gaan. Het Wilde Klubje is opgericht in verband met de wijkvernieuwing in Noord en omdat er tot voor kort geen vertegenwoordiging was in Zuid, is daar in 2010 de Wijkraad opgericht.
    Op dit moment werken de twee organisaties al op veel fronten samen. Beide bewonersorganisaties zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigd in het Wijkteam en mede dankzij het Wijkteam ontstond er een verdere kennismaking en nauwere samenwerking.

    We willen graag van de Grunobuurt weer één wijk maken met een gezamenlijke vertegenwoordiging van belangen en gezamenlijke activiteiten. Dat doen we ook nu al steeds meer en daarom zijn voor alle activiteiten in Noord én Zuid altijd alle bewoners van de Grunobuurt van harte welkom, ook in 2013!

  • Een VvE heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van appartements- en woningeigenaren te behartigen. In de Grunobuurt-Zuid zijn veel van deze Verenigingen van Eigenaren, maar tot op heden werken deze Verenigingen weinig samen en is er (voor zover bekend) geen overleg.
     
    De Wijkraad heeft van verschillende Verenigingen van Eigenaren vernomen dat onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling gewenst is met het oog op het behoud van de leefbaarheid in de Grunobuurt-Zuid. Denk dan bijvoorbeeld aan onderhoud en wet- en regelgeving omtrent kamergewijze verhuur.   
     
    De Wijkraad is daarom ondertussen bezig met een inventarisatie van alle Verenigingen van Eigenaren in de wijk en het verzamelen van hun contactgegevens. De wijkraad vraagt VvE's zich aan te melden voor deze lijst. Dat kan zich op te geven via het contactadres van de Wijkraad.  
     
    De volgende gegevens zijn nodig:
     
    - Naam VvE  (straatnaam en huisnummers) 
    - Naam contactpersoon
    - E-mailadres, postadres en telefoonnummer.
     
    De contactgegevens worden door de Wijkraad alleen gebruikt om relevante informatie te verspreiden. De Wijkraad ziet graag dat de info vervolgens verspreid wordt onder de leden van desbetreffende VvE.

  • De Wijkraad Grunobuurt-Zuid is alweer vanaf 2010 werkzaam in de wijk en we zien  dat er steeds meer bewoners van de wijk naar onze activiteiten komen. Na het succes van het Wijkfeest van 6 juli j.l. willen we als Wijkraad graag leuke activiteiten blijven organiseren. We zetten in op een jaarlijks terugkerend Wijkfeest maar denk bijvoorbeeld ook aan de Kerstborrel.
     
    Daarom deze oproep aan bewoners van de buurt:
     
    Vind je het leuk om te helpen met de organisatie en bij de uitvoering? Meld je dan aan bij de Wijkraad.

  • Op maandag 21 mei vond de eerste openbare wijkraadvergadering van de Wijkraad Grunobuurt-Zuid plaats. Hierbij was aanwezig dhr. Mooij, Stadsdeel-coördinator Zuid van de gemeente Groningen, en er was gelegenheid tot het stellen van vragen. Na het formele gedeelte was er nog de gelegenheid om met buurtgenoten na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Hieronder leest u het verslag van de avond.

  • Via een eerdere oproep heeft de wijkraad al het volgende mogen vernemen van wijkbewoners:

    1. Dat er in de van Leeuwenhoekstraat nogal eens hinderlijk word geparkeerd. Daardoor kan er niet gepasseerd worden en er kunnen ook onveilige situaties ontstaan; denk aan brandweer / ambulance  die dan niet ter plekke kunnen komen.
    2. Dat de grote parkeerplaats aan de Muntinglaan (t/o Noorderpoort College) niet echt een veilige plek is om je auto te parkeren. Omdat er geen zicht op is van wijkbewoners wordt er nogal eens ingebroken in een auto.
    3. Overlast en ergernis veroorzaakt door kamergewijze verhuur van woningen in Snellius- en Huygensstraat. Denk aan parkeren van fietsen op trottoir, lawaai, slecht onderhoud tuinen en pand, afval etc.

    U kunt de Wijkraad  blijven tippen over zaken welke u van belang acht via het e-mailadres op de website. De wensen en knelpunten worden vervolgens doorgespeeld naar de verantwoordelijke organisaties zoals de gemeente, de politie of welzijnswerk. De 'kleinere en gewone' gebreken kunt u dagelijks doorgeven aan het meldpunt van de gemeente.

  • De Wijkraad heeft van de gemeente bericht gekregen dat de bezwaren van één bewoner van het Hoornsediep ongegrond zijn verklaard. Het Verkeersbesluit Eenrichtingverkeer Hoornse-diep Wz d.d. 26 augustus 2009 (van Noord naar Zuid) wordt daarom in stand gelaten.

  • Het is u misschien opgevallen dat het gebouw van het Noorderpoort College leeg lijkt te staan. Zoals bekend bij de meeste direct omwonenden zal de komende tijd de school aan de Muntinglaan ingrijpend verbouwd worden.
     
    Door het samenvoegen van de school voor Techniek en de school voor ICT en de komst van verschillende interne afdelingen zullen er meer mensen van de locatie gebruik gaan maken. Het gebouw wordt anders ingedeeld en krijgt een geheel nieuwe uitstraling maar zal in volume niet veel toenemen.

    In de huidige plannen wordt de gymzaal (naast de Aldi en de sportschool) gesloopt en het terrein daar verkocht. De school is hierover nog in gesprek met de gemeente.

    Volgens de planning zullen de meeste verbouwingswerkzaamheden in juni 2013 van start gaan. In mei 2014 moet het gebouw dan opgeleverd waarna men zal beginnen met de inrichting. Na die zomervakantie gaan de lessen dan weer van start.
    De locatiedirecteur van de school heeft toegezegd de wijkraad van de ontwikkelingen op de hoogte te willen blijven houden.
     
    Wordt vervolgd …

  • De Wijkraad heeft in april 2012 een wijkschouw uitgevoerd en er zijn veel zaken genoteerd welke al doorgespeeld zijn naar de afdeling Wijkbeheer van de gemeente. Dit alles op het vlak van verkeer, parkeren, veiligheid, onderhoud van de openbare ruimte etc. Alles wat door wijkbewoners is doorgegeven is meegenomen in de lijst. De komende tijd zal de wijkraad actief contact houden met de gemeente hierover. We houden u op de hoogte!

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.