“Oost, west, thuis best”: je woning is een plek waar je op de bank kunt ploffen met je benen hoog om lekker Netflix te kijken of om achter de computer te zitten. Om het jezelf zo fijn mogelijk te maken, heb je het thuis zo comfortabel mogelijk gemaakt, met iets voor aan de muur, een flinke tv, een tablet en misschien een PlayStation of heel mooie designlamp.

Inbrekers hopen ook dat jij deze logica volgt. Een beetje laptop gaat al snel richting de duizend euro, en een beetje tv ook. Die dingen worden steeds dunner, lichter en dus makkelijker het huis uit te dragen. Behalve elektronica liggen er vast nog meer waardevolle objecten in je woning en vaak is de sentimentele waarde van deze dingen onbetaalbaar.

Grunobuurt relatief veilig

Volgens de gegevens van Drimble staat stadsdeel Oud-Zuid (waartoe o.a. de Grunobuurt behoort) op nummer drie in de stadsdelen met de meeste (pogingen tot) inbraak. In de periode mei tot en met 18 november 2018 kreeg Oud-Zuid 60 keer hiermee te maken; 18 keer daarvan kwam voor rekening van postcode 9727 (globaal: Grunobuurt en Laanhuizen). Daarmee is de Grunobuurt in vergelijking met andere wijken nog altijd een relatief veilige buurt. Onze buurtagenten Miranda en Pieter-Paul bevestigen dit beeld.

Maak het ze niet te makkelijk

Zonder al te veel investeringen en moeite kun je je huis minder aantrekkelijk maken voor inbrekers. Een paar tips van de website Maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak:

Voorkomen

• Bel altijd 112 in verdachte situaties.
• Weet wie er om je heen woont – zo herken je als iemand er niks te zoeken heeft.
• Sluit ramen en deuren als je uit huis gaat en laat ’s avonds een lamp aan.
• Leg kostbare apparatuur uit het zicht.
• Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten als je voor langere tijd weg bent.
• Huurwoning? Vraag naar de mogelijkheden voor extra veiligheid bij je huurbaas of woningcorporatie.

Genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar als je je spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt. Dit kan met de app Stop heling.

Samen opletten

Om samen een oogje in het zeil te houden en contact te hebben met de buren kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de NextDoor app-groep van de Grunobuurt. Je kunt ook een WhatsApp-buurtpreventiegroep opzetten voor bijvoorbeeld je straat of woonblok. Via de app Burgernet ben je op de hoogte van actuele vragen naar getuigen of mogelijke daders van (bijvoorbeeld) inbraken in de buurt.

Kortom, de Grunobuurt is over het algemeen een veilige buurt. Maar doe deur en raam op slot als je er niet bent, wees alert, hou contact met je omgeving en bel bij twijfel 112.