Als je rondwandelt in de wijk zie je op het oog weinig duurzame initiatieven in de Grunobuurt. Toch zijn de nieuwste woningen in de wijk al niet meer aangesloten op het aardgas, maar op een warmtenet en zijn er enkele bewoners actief aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun, vaak oudere, woning om deze van het gas af te kunnen sluiten. En van bovenaf (Google Maps) ontwaar je enkele daken die zijn voorzien van zonnepanelen. Het kan ook klein, zoals bewoners die een tegel uit de tuin of voor hun gevel hebben vervangen door een plant.

Van het (Gronings) gas af, waar moet ik beginnen?

Je kunt er niet om heen: duurzaamheid, klimaatproblemen, aardbevingen, Gronings aardgas – dagelijks is het in het nieuws. Complete wijken in Nederland zijn al volop bezig met energietransitie. Energiecoöperaties schieten als paddenstoelen uit de grond. De gemeente Groningen heeft samen met het Waterbedrijf zelfs een warmtebedrijf opgericht. Je kunt je afvragen: waarom doen ze dit?

Waarom verduurzamen?

Volgens het klimaatakkoord moeten in Nederland in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Dit alles voor een beter klimaat.

Gemeenten krijgen een belangrijke rol in deze verduurzaming. Het voornemen bestaat om de verduurzaming wijk voor wijk gestructureerd aan te pakken. Er moet flink wat gebeuren. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn.

Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk wanneer aan de beurt is. Bewoners worden daarbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.

Wat gebeurt er in de Gemeente Groningen?

Op de website van de Gemeente Groningen staat informatie over de wijkenergieplannen. Wat je nu al kunt doen of waar je mee kunt beginnen lees je bijvoorbeeld op gemeente.groningen.nl/wijkenergieplannen.

Een kleinschalig, particulier initiatief is bijvoorbeeld Inductie 050. Zij stellen, voor een week, een kleine draagbare inductiekookplaat beschikbaar aan iedereen die wil weten hoe koken op inductie nou in het echt gaat. Voor je het weet kook je met de kerst ook al op inductie!

Wat zijn de plannen van de Gemeente Groningen voor de Grunobuurt?

Via de interactieve kaart Groningen Aardgasvrij 2035 van de gemeente kun je er dit over lezen:

Grunobuurt: In deze wijk lijkt een warmtenet de meest geschikte oplossing te zijn als vervanger voor aardgas. Bij een warmtenet ontvangen woningen heet verwarmingswater uit een collectief warmtenet. Hierbij gaat warmte door leidingen in de grond naar woningen en andere gebouwen. Via een ‘warmtewisselaar’ in de woning, komt de warmte in het eigen cv-systeem. Het aanleggen van een warmtenet is duur, maar als de energie relatief goedkoop is kan het toch een aantrekkelijke oplossing zijn. Warmtenetten zijn het kansrijkst in wijken met dichte bebouwing, met name voor huizenblokken/flats met blokverwarming. Voorwaarde is dat er in de ondergrond voldoende ruimte is. Uiteraard moet het water met duurzame energie of restwarmte worden verwarmd.

Wat is een Warmtenet en wat kost het?

Laat het nieuwste deel van de Grunobuurt hier nu toevallig al ervaring mee hebben! De nieuwe woningen in het noordelijk deel van de Grunobuurt zijn namelijk al aangesloten op een warmtenet, een zogenaamd Warmte Koude Opslag-systeem (WKO). In de zomer koelen en in de winter verwarmen. Klinkt aangenaam toch?

Op de website van Warmtestad wordt uitgelegd hoe een WKO werkt. Ook vind je hier de tarieven (2019) voor de Grunobuurt. Een warmtenet zoals deze betekent bijvoorbeeld dat je niet meer (jaarlijks) over kunt stappen van (gas/warmte-)leverancier. Iets wat veel mensen toch jaarlijks bijvoorbeeld via de onafhankelijke website gaslicht.com doen om een lagere energierekening te krijgen. Dat is bij dit warmtenet niet meer mogelijk.

Er zijn naast WKO-netten natuurlijk ook andere mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Andere vormen van warmtenetten of los van een warmtenet kiezen steeds meer mensen voor bijvoorbeeld voor een individuele warmtepomp om de woning te verwarmen. Welke kosten dit met zich mee breng is sterk afhankelijk van het type woning, de isolatiewaarden, etc. Op de website van de Consumentenbond kun je lezen wat een warmtepomp is.

Oproep

We doen een oproep aan alle buurtbewoners om ervaringen en vragen over verduurzaming met ons te delen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wat kun je zelf doen, wat kun je verwachten, waar moet je beginnen of is het verstandiger om nog even te wachten? En niet te vergeten: welke subsidies zijn er, wat kost het en vooral ook: wat worden dan mijn nieuwe energielasten? Als er behoefte aan is, kunnen we een informatieavond organiseren in het voorjaar van 2020.