• Vrijdag 25 maart is Gruno’s Buurtcafé weer geopend van 20.00 tot 00.00 uur. Ontmoet buurtgenoten onder het genot van een drankje en een hapje. Een kaartje leggen, sjoelen of een ander spelletje doen? Het kan er allemaal.

  We zien je graag in de KelderBar van Buurtcentrum Stadspark!
  Neem je buren gezellig mee :)

  Gruno's Buurtcafé is open op de laatste vrijdag van de maand. Dus wéér op vrijdag 29 april en vrijdag 27 mei.

  Hartelijke groeten van de Activiteitengroep Grunobuurt,
  Jan, Marin, Maartje en Bouke


 • Woensdag 7 december is er weer een 'spreekbuurtje': een soort spreekuur voor de buurt, maar dan een half uurtje. Je kunt dan samen met aanwezige buurtbewoners zaken rond wonen, verkeer of leefbaarheid bespreken. Je kunt natuurlijk ook even komen bijpraten. Bij een spreekbuurtje zijn ook altijd een of meer leden van de wijkraad aanwezig.

  • Tijd: 19.30 - 20.00 uur
  • Locatie: Koppel (Grunostraat 1) 

 •  

  Hoewel Stadspark Natuurlijk! digitaal (m.b.v. de websiteen een Facebookpagina) al redelijk bekendheid heeft gekregen denkt de groep dat er toch veel omwonenden (nog) niet weten wat de gemeente voor plannen heeft met het Stadspark. Via een papieren flyer wil de actiegroep daar verandering in aanbrengen en deze zal huis aan huis verspreid worden in de omliggende wijken.

  Hieronder de flyer. Meer informatie op de website van actiegroep Stadspark Natuurlijk!


 • De WIJ-teams Corpus den Hoorn, De Wijert en Rivierenbuurt gaan de vrije inloop ('WIJ-Entree') delen. De drie WIJ-teams hebben vanaf 1 maart een centrale plek voor vrije inloop in het Menno Lutterhuis aan de Paterswoldsweg 267. In het Menno Lutterhuis kun je terecht met bijvoorbeeld vragen over jeugdwerk, buurtwerk, ouderenzorg, hulpverlening en gezinsondersteuning, met een goed idee voor de buurt of voor een gezellig kopje koffie. Voor afspraken blijven alle drie de teams telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

  UPDATE
  In verband met het coronavirus zijn alle locaties van WIJ Groningen met ingang van maandagochtend 16 maart gesloten. De maatregel geldt tot en met maandag 6 april. De WIJ-teams zijn wel telefonisch en per e-mail bereikbaar.

 • Foto door Vincent van Zalinge via Unsplash

  Onder begeleiding van NDE's deskundige vogelgids Harry Westerhuis, ga je bij deze rondwandeling door Stadspark Groningen kijken (en horen) hoe de vogelstand ervoor staat in deze bijzonder ‘warme’ winter.


 • In het artikel Meer groen? Vraag een boom aan! van december 2019 kon je lezen over het bomenplan van Nijestee en het plan van de gemeente Groningen. Bij dat laatste plan (‘een nieuwe dag, een nieuwe boom’) was toen nog niet duidelijk hoe je dan bij de gemeente een geschikte locatie kon doorgeven. Inmiddels weten we dat wel.


 • Door Grunobuurter Martha – 9 februari 2018
  In 1936 heeft de Chr. woningstichting Patrimonium woningen laten bouwen in de kop van Grunobuurt Zuid. Deze zijn in 1976 gerenoveerd. De bewoners moesten toen tijdelijk verhuizen. Nu worden deze woningen opnieuw goed onder handen genomen.


 • Door Grunobuurter Martha – 1 februari 2018
  Elke dinsdagavond kun je klaverjassen in buurtcentrum Stadspark. Aan het eind van elke klaverjasavond is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten. In het midden van de foto zit de heer Simon Koster met een rode trui aan. 

  Klaverjas buurtcentrum grunobuurt

  Simon is het oudste lid van de club en vorige week is hij 94 jaar geworden. Links van hem staat zijn vrouw Truus Koster. De jongste deelnemer is rond de 30 jaar. Het is een gezellig club waar Bert van de Berg al meer als 25 jaar de voorzitter van is.

  Ook zin om te klaverjassen?

  Dinsdag van 19.45 uur tot 22.30 uur kun je in competitieverband gezellig klaverjassen. Er is nog plaats voor nieuwe leden. Contributie is 6 euro per maand.

  Voor meer activiteiten in buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11), zie buurtcentrumstadspark.nl/activiteiten.

 •  

  Nijestee houdt via nieuwsbrieven de bewoners van het noordelijk deel van de Grunobuurt op de hoogte van de wijkvernieuwing. Deze keer onder andere over de sloop van de Paterswoldseweg 112-138A en Grunostraat 2.

  Lees HIER de nieuwsbrief (in PDF) van februari 2016.

   

   

 •  

  De populaire Amerikaanse app Nextdoor, een sociaal netwerk voor buurten, is ook gelanceerd in Nederland.

  Nederland is het eerste land buiten de Verenigde Staten waar Nextdoor beschikbaar is. In de VS, waar de app al zo’n vier jaar beschikbaar is, zijn al meer dan de helft van alle buurten actief op Nextdoor. De applicatie is te omschrijven als een soort Facebook, maar dan voor buren. Met het online platform kunnen buren met elkaar communiceren. Dat kan gaan over activiteiten zoals een buurtborrel, tot zaken als het lenen van een ladder tot het elkaar waarschuwen voor verdachte personen in de buurt.


 • Op zondag 7 februari vond in buurtpand Koppel de eerste inloopmiddag plaats van De Wandeling, een nieuw initiatief dat zal plaatsvinden in het Stadspark. Een verslag.


 • Als u vragen heeft over de aanleg van de tijdelijke busbrug over de Paterswoldseweg (bij het spoor) of over bijvoorbeeld de aanleg van de brug over het Noord-Willemskanaal, dan bent u van harte welkom op het inloopspreekuur van aannemer KWS-Hegeman op woensdagochtend van 09.00 - 10.00 uur op het Nelfterrein.

  Meer informatie over de inmiddels geplaatste tafelbrug vindt u hier.

  Update mei 2016: de aannemer heeft de klus geklaard en heeft het terrein ontruimd. Hiermee is ook het inloopuur vervallen.

 •  

  Sinds 1 februari 2015 is de nieuwe website van Nijestee online. Geheel vernieuwd en hopelijk fris, overzichtelijk en eigentijds zodat de bezoeker makkelijk en snel de weg weet te vinden.

  Met de gewijzigde structuur is het de bedoeling dat u binnen enkele muisklikken de oplossingen vindt die Nijestee kan bieden. Als huurder kunt u ook verschillende zaken online regelen. In de volgende fase voegt Nijestee nog meer mogelijkheden toe.

  Nijestee is erg benieuwd wat u van de nieuwe site vindt. Dus heeft u vragen of opmerkingen, stuur uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   


 • Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de Stad? Vanaf 10 februari zendt OOG TV de ene dinsdagavond 'Achter de rooilijn' uit en op de andere dinsdag de tv-serie 'Komen en Gaan'. Deze serie staat in het teken van bereikbaarheid en verkeer in en om de stad Groningen.
  Het programma 'Achter de rooilijn' heeft de oostwand Grote Markt en het Groninger Forum als thema.

  Bekijk hieronder de eerste twee afleveringen van 'Komen en Gaan'


 • Op 27 en 28 juni fiets Roelof Veldhuis (Paterswoldseweg) de HomeRide: een 500 km lange tocht van Groningen naar Maastricht. De fietstocht voor de Ronald McDonald Huizen is zwaar, want de deelnemers fietsen dag én nacht. Wat drijft deze sportieveGrunobuurter?


 • De komende jaren wordt het stationsgebied grondig onder handen genomen. De stuurgroep Groningen Spoorzone heeft NL Architects een Ambitiedocument laten maken. Hierin staan de mogelijkheden (met plaatjes!) van de 'toekomstbestendige openbaar vervoerknoop' rond het Hoofdstation.

  Meer weten?

  “Groningen krijgt toekomstbestendig Hoofdstation om trots op te zijn” – gemeente.groningen.nl
  Mooi! – Ambitiedocument Station Groningen

  Nb: het document Mooi! is nadrukkelijk 'een eerste proeve in het verwoorden van de ruimtelijke ambitie voor de transformatie van het stationsgebied.'


 • In de week van 19 januari jongstleden zijn de nutsbedrijven (zoals bijvoorbeeld Enexis) gestart met graafwerkzaamheden om alle nutsvoorzieningen (zoals tv- en telefoonkabels) voor Typhoon aan te kunnen leggen. Als omwonende kunt u hier hinder van ondervinden doordat de graafwerkzaamheden ook plaatsvinden in de stoepen en de weg.

  De werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden als het niet vriest. Als dit onverhoopt wel het geval is, wordt via deze website de nieuwe data voor de werkzaamheden bekend gemaakt. De werkzaamheden kunnen uitlopen tot week 11 (de week van 9 maart).


 • De afgelopen maanden is hard gewerkt door Lena van der Walen Jaap Kraayenhofaan het realiseren van zestig unieke design vogelhuisjes voor de Grunobuurt. Het eindresultaat ziet er erg mooi uit. Voordat we ze gaan ophangen in de wijk, willen we de vogelhuisjes graag allemaal aan u presenteren. Als de vogelhuisjes eenmaal opgehangen zijn, zien we ze hoogstwaarschijnlijk nooit meer allemaal bij elkaar. Daarom gaan we ze exposeren in de hal van voormalig RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep 98. 


 • In tegenstelling tot eerdere berichten zal het vervangen van de riolering (ten zuiden van de Parkweg) niet in 2015 plaats gaan vinden. De uitvoeringsplanning is nu: start maart 2016, gereed eind 2016.

  De Wijkraad wil hierbij de buurtbewoners bedanken voor het aanleveren van ideeën voor de herinrichting van de straten en stoepen na de rioleringswerkzaamheden. Deze ideeën zijn doorgezet naar de gemeente Groningen met aanvullingen van de Wijkraad. Op 2 februari j.l. is er, samen met enkele ondernemers uit de Grunobuurt, een overleg geweest met de gemeente. Vele voorstellen zijn over tafel geweest en de komende weken zal de gemeente die ideeën verder uitwerken. Op 2 maart a.s. staat er weer een overleg gepland.

  Hoe dan verder?

  Er wordt een inloopavond georganiseerd als de plannen vanuit de gemeente goedgekeurd zijn. Hierop is dan inspraak mogelijk. De datum zal de gemeente op tijd bekend maken en ook de Wijkraad Grunobuurt houdt u uiteraard op de hoogte!

  Heeft u vragen? Stel ze gerust aan de Wijkraad (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


 • De bouw van Typhoon verloopt voorspoedig en binnenkort start Nijestee met de verhuur van de appartementen. De appartementen hebben een, twee of drie slaapkamers en verschillende huurprijzen. Ze vallen allemaal onder de sociale huurtoeslaggrens. 

 • Bij Doedertoe kan iedereen, jong en oud, oude spullen mooi maken om iets leuks in huis te hebben en gezellig eruit te zijn. Geld is geen beletsel om te komen: wie geen euro’s heeft om te betalen, betaalt met tijd en talent. Je vindt Doedertoe in de Rivierenbuurt, in Centrum De Stroming.


 • Twitter is dé manier om handig en snel nieuws en nieuwtjes in 140 tekens of minder met elkaar te delen. Grunobuurt.nl zet de 11 meest relevante twitteraars voor de buurt op een rijtje.


 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van januari en wat is de plek van februari?

 • Deze 3e bijeenkomst vindt plaats op 12 maart om 19.30 uur in het Augustinuscollege aan de Admiraal de Ruyterlaan (vanaf 19.00 uur inloop met koffie/thee). En na de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Hopelijk zien we u op 12 maart!

  Naar aanleiding van de eerste 2 bewonersavonden heeft zich een begeleidingsgroep voor dit proces gevormd met daarin een afvaardiging van de besturen van de bewonersorganisaties van de vier wijken, enkele actieve bewoners, de externe begeleiders (de heren Everts en Woudstra) en de gemeente. Na evaluatie van het proces tot nu toe is de conclusie van de begeleidingsgroep om samen met de wijkbewoners een aantal thema’s te willen gaan verdiepen en concretiseren. Daarvoor zullen twee avonden worden georganiseerd op 12 maart en 11 juni. Hierover wordt u ook nog nader geïnformeerd door een mail en een flyer die huis aan huis zal worden verspreid in de wijken.

  Wij hopen dat u ook weer op deze avonden aanwezig kunt zijn en uw inbreng heeft. Ook vragen wij u om zoveel mogelijk mensen in uw omgeving uit te nodigen om deel te gaan nemen aan de co-creatie in de vierwijken.

  Samenvatting eerdere bijeenkomsten met bewoners:

  Op 18 september en 27 november 2013 hebben de bewonersorganisaties van de vierwijken, Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Laanhuizen en Badstratenbuurt een tweetal bewonersavonden georganiseerd met als doel om te inventariseren wat er leeft en speelt in de wijken en op zoek te gaan naar bewoners die actief mee willen denken en doen om de leefbaarheid in de wijken ook in de toekomst in stand te houden.
  Het onderstaande overzicht geeft een gewenste situatie van de vierwijken weer zoals opgehaald tijdens de bijeenkomsten, waarin ook elementen voorkomen van de bestaande situatie die wij waarderen in de wijk. Wij hebben de aandachtspunten die in de bijeenkomsten naar voren zijn gekomen en door u zijn geprioriteerd samengevat in vijf centrale thema’s, met de prioritering daaronder.

 • Bouw Typhoon officieel gestart

  Op woensdag 5 maart om 15.00 uur wordt het offciële startsein gegeven voor de bouw van Typhoon, het nieuwste woongebouw in de Grunobuurt. Directeur/bestuurder van Nijestee Pieter Bregman zet samen met wethouder Roeland van der Schaaf de seinen op groen. Typhoon is een ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond.

  De naam Typhoon verwijst naar de 'claxon' van een trein. De Grunobuurt, van oudsher nauw verbonden met de spoorwegen kent meer van dit soort namen. In het recente verleden bouwde Nijestee hier al de woongebouwen Statie en Traverse. Nijestee is blij weer te kunnen bouwen in de Grunobuurt, de herbouw van deze buurt heeft enige tijd stilgelegen doordat de slechte economie en overheidsmaatregelen het voor de woningcorporatie moeilijk maakte om verder te gaan met de nieuwbouw.

  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm op de locatie. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. Graffiti op verzoek van de Grunobuurt: Link naar artikel Gezinsbode.

  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf
  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf

  Klik op 'LEES MEER' onder de foto om meer over de woningen te lezen.

   

 • U dient eerst in te loggen op het forum: 

   

 • Voor de spoorwegovergang aan de Paterswoldseweg zijn plannen om een ongelijkvloerse kruising te realiseren. Dit heeft te maken met twee grote projecten op het gebied van openbaar vervoer in Groningen. Dit zijn de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-as west 3e fase voor de bus. Het plan is om de ongelijkvloerse kruising te realiseren door een tunnel onder het spoor te maken voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Dit heeft gevolgen voor de omliggende wijken Laanhuizen, de Badstratenbuurt én onze Grunobuurt.

  Klik op 'LEES MEER' onder de foto om alle informatie hieromtrent te lezen; problemen rond de inpassing, betrokkenheid van Klankbordgroep, uitgangs- en aandachtspunten van de Wijkraad Grunobuurt en waar u verdere informatie kunt vinden c.q. aanvragen.


Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.