Een AED (Automatische Externe Defibrillator) geeft iemand met een hartstilstand een elektrische schok. Die kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Naar aanleiding van een vraag op de Facebookpagina van de Grunobuurt, onderzocht de webredactie waar in en om de buurt een AED beschikbaar is.
Op de AED-kaart van het Rode Kruis (aed.rodekruis.nl) lijken in de Grunobuurt en Laanhuizen weinig AED’s beschikbaar. In de Grunobuurt zou alleen Tandartspraktijk Prins (Van Leeuwenhoekstraat 23) over een AED beschikken. De volgende, dichtstbijzijnde AED’s zijn te vinden rondom het Hoofdstation, MartiniPlaza en Vesta Woonforum.
Meer AED’s dan gedacht, maar niet 24/7
Een rondje lopen en bellen langs bedrijven en instellingen in en om de buurt leert dat veel AED’s door de eigenaren (nog) niet zijn aangemeld bij het Rode Kruis. Een aantal eigenaren hebben geen sticker bij de ingang geplakt, omdat de AED niet 24 uur per dag beschikbaar is. Voor zover bekend hangen alle AED’s in en om de buurt binnen en zijn buurtbewoners voor een AED dus afhankelijk van openings- of kantoortijden. De verschillende eigenaren geven aan dat hun AED in geval van nood uiteraard beschikbaar is voor buurtbewoners, mits iemand in het gebouw aanwezig is.
De enige uitzondering lijkt Niemeyer (Paterswoldseweg 43). Hier is 24 uur per dag beveiliging aanwezig, waardoor de AED’s daar in theorie 24/7 beschikbaar zijn, ook voor buurtbewoners. De beveiligers zijn echter verplicht rondes te lopen, waardoor op tijden wanneer er geen diensten worden gedraaid, de beveiliging en de AED niet (meteen) beschikbaar is.
Overzicht AED’s in en om de Grunobuurt
Op de kaart hieronder staat aangegeven waar een AED beschikbaar is. Deze kaart is tot stand gekomen na telefonisch contact (november 2018) met de eigenaren.
Voor aanvullingen en correcties, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
AED’s in en om de Grunobuurt – v1 november 2018
Adressen AED’s in en om de Grunobuurt
• British American Tobacco Niemeyer bv, Paterswoldseweg 43
24/7: ja, onder voorbehoud aanwezigheid beveiliging
AED’s Grunobuurt
• Tandartsenpraktijk Prins, Van Leeuwenhoekstraat 23
24/7: nee
• Noorderpoort College Technologie & ICT, Muntinglaan 3
24/7: nee
• Paviljoen Ring Zuid, Muntinglaan 2
24/7: nee
AED’s Laanhuizen
• Noorderpoort College Kunst & Multimedia, Verzetsstrijderslaan 1
24/7: nee
• Noorderpoort College Kunst & Multimedia, Verzetsstrijderslaan 4
24/7: nee
• Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220
24/7: nee
• Thetra, centrum voor therapie en training, Onderduikersstraat 1
24/7: nee
AED’s omgeving MartiniPlaza
• MartiniPlaza, Leonard Springerlaan 2
24/7: nee
• Sportcentrum Ron Haans, Expositielaan 9
24/7: nee (leden hebben wel 24/7 toegang)
• Leonard Springerlaan 13, 27 en 31
24/7: nee
Een AED 24/7 aanvragen voor de buurt?
Via de website www.buurtaed.nl – een initiatief van Philips en de Hartstichting – kun je een crowdfundingactie starten voor een AED in de buurt, ook voor een AED met buitenkast en pincode die 24/7 beschikbaar is.
AED aanmelden voor burgerhulpverlening
Ben je eigenaar van een AED en wil je dat die ook beschikbaar is voor bijvoorbeeld buurtbewoners? Meld de AED dan aan bij de Hartstichting of via Hartslag.nu. Je AED wordt dan opgenomen in het netwerk van burgerhulpverlening. Zodra 112 wordt gebeld voor een mogelijke hartstilstand krijgen de burgerhulpverleners die het dichtstbij het slachtoffer zijn, een alarmoproep.
Burgerhulpverlener worden
Als burgerhulpverlener moet je kunnen reanimeren en met een AED om kunnen gaan. Je moet 18 jaar of ouder zijn en de afgelopen twee jaar één van deze trainingen hebben gevolgd:
• een basiscursus reanimatie of een herhalingsles
• een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
• een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie).
Meer weten over wat een burgerhulpverlener doet of je aanmelden? Klik hier.
Reanimeren en een AED gebruiken: hoe doe je dat?